Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród za grosze

Ogród za grosze

inka74 00:07, 18 mar 2017

Ewa - pamiętasz jaka odmianę masz może lawendy? Ja do tej pory miałam tylko Vivę. Ona u mnie w takie gęste ogromne poduchy rośnie. Mocno twardnieją jej pędy. W ubiegłym roku kupiłam z 30 sadzonek Hidcote. Ta z kolei jest jakaś taka rozlazła. Ma za to ładniejsze kwiaty, takie ciemne. Zastanawiam się jak ją ciąć... Myślałam właśnie żeby krótko...

Drugie pytanie - jak oceniasz różę Jive? Kwitła u ciebie cudnie, jak sztuczna wyglądała. Poleciłabyś? pachnie? Jaki ona ma kolor? Zdjęcia strasznie różne, pisałaś chyba, że zmienia barwę...
Rosa 07:57, 18 mar 2017

gosika67 napisał(a)
Ewa różom nic nie jest? Przetrwały no i te roślinki wiosenne. Pokazuj jakie u Ciebie oznaki wiosny.

Niektóre róże kiepsko wyglądają, za wcześnie na wyrok . Wiosna do mnie wolno idzie, nie ma za bardzo co pokazywać .
Rosa 08:20, 18 mar 2017

inka74 napisał(a)
Ewa - pamiętasz jaka odmianę masz może lawendy? Ja do tej pory miałam tylko Vivę. Ona u mnie w takie gęste ogromne poduchy rośnie. Mocno twardnieją jej pędy. W ubiegłym roku kupiłam z 30 sadzonek Hidcote. Ta z kolei jest jakaś taka rozlazła. Ma za to ładniejsze kwiaty, takie ciemne. Zastanawiam się jak ją ciąć... Myślałam właśnie żeby krótko...

Drugie pytanie - jak oceniasz różę Jive? Kwitła u ciebie cudnie, jak sztuczna wyglądała. Poleciłabyś? pachnie? Jaki ona ma kolor? Zdjęcia strasznie różne, pisałaś chyba, że zmienia barwę...

W ub. roku kupiłam vive bo u dziewczyn pięknie wyglądała, przyznaję, że z zazdrości to zrobiłam . Później przeczytałam, że nie są z niej zadowolone bo kwitnie tylko raz. U mnie nie zakwitła, zobaczę co pokaże w tym roku. Pozostałą lawendę mam zwykłą chyba tą Hidcode. Moim zdaniem jest najładniejsza . Ma niesamowity kolor i pięknie się rozrasta. Ubiegłej wiosny wyglądała na przemarzniętą, już myślałam, że to jej koniec. Obcięłam przy samej ziemi a ona za kilka dni pięknie odbiła. Tnij krótko tak na wysokości 3-5 cm, ale jeszcze nie teraz. Jak wypuści łodyżki 10-15 cm utnij sobie trochę oskub listki i wierzchołek wzrostu, wsadź do ziemi z piaskiem i przykryj butelką. Zrób sobie sadzonki. Świetnie się ukorzenia. Drugi raz tnę lawendę jak przekwitnie (sierpień). Obcinam kwiatostany i formuję kule lub tnę "na równo". Prosto na górze i prostopadle boki - taki żywopłocik.
Jive ma ładny czerwony kolor, chociaż wg. mnie nie jest krwisty, trudno go określić. Baaaaaaardzo długo trzyma kwiaty i przed opadaniem jaśnieją jakby płowiały, ale wydaje mi się, że bardziej te co są na słońcu. Zapach delikatny, raczej zdrowa. Nie robi przerw a zakwita 1-2 tygodnie później niż inne. Jeśli ją spotkasz w handlu za ok. 15 zł możesz ją kupić. Jeśli nie to poczekaj na prezent od koleżanki .
inka74 08:33, 18 mar 2017

Dzięki za info o lawendzie. U ciebie piękna jest. Chyba spróbuję rozmnażania bo 2 krzaczki już w ubiegłym roku nie przeżyły. Trzeba będzie załatać dziury ale to już w lato. Teraz na razie nie tnę bo zimno. Jak się ociepli przytnę choć ręce same się rwą

Róże chcesz rozmnażać? W ziemniaku czy szczepiąc?
Rosa 11:15, 18 mar 2017

inka74 napisał(a)
Dzięki za info o lawendzie. U ciebie piękna jest. Chyba spróbuję rozmnażania bo 2 krzaczki już w ubiegłym roku nie przeżyły. Trzeba będzie załatać dziury ale to już w lato. Teraz na razie nie tnę bo zimno. Jak się ociepli przytnę choć ręce same się rwą

Róże chcesz rozmnażać? W ziemniaku czy szczepiąc?

A w jakim tam ziemniaku ? Doniczka, ziemia z ogrodu z piaskiem i butelka bez korka z obciętym dnem. Wszystko tak rozmnażam .
A to efekt: https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=29&quoted_post_id=2646626
inka74 12:54, 18 mar 2017

Ostatnio na pintereście trafiam na zdjęcie róży a dokładnie łodygi wsadzonej w ziemniak. Nie zgłębiałam tematu.

Edit :
Tu jest wynik eksperymentu - jednym słowem pic na wodę )))

http://www.bezogrodek.com/2015/11/jak-nie-rozmnazac-roz.html?m=1
inka74 12:56, 18 mar 2017

A twoje doniczki pamiętam. Nawet miałam się podpytać skąd masz sadzonki a tu produkcja własna widzę.
Rosa 08:42, 19 mar 2017

Zoja Litwin pisała, że ten ziemniak jest dobry do transportu np. jak pozyskasz sadzonkę i nie masz jak jej przechować. Po co go używać skoro można tradycyjnie ukorzeniać?
Kasik 10:56, 19 mar 2017

Widziałam, że dziewczyny na O w tym roku planują ten eksperyment- zobaczymy co im wyjdzie.
Rosa 17:46, 19 mar 2017

Kasik napisał(a)

Widziałam, że dziewczyny na O w tym roku planują ten eksperyment- zobaczymy co im wyjdzie.

Też jestem ciekawa, byle nie plantacja ziemniaków .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies