Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród za grosze

Ogród za grosze

Rosa 23:51, 02 paź 2017

Elu podcinałam tylko te gałązki, które leżały na ziemi. Twoja kalina się męczy w donicy . Posadź ją do ziemi a zobaczysz jak szybko odżyje. Na wiosnę Ci za to podziękuje , zobaczysz.
Rosa 08:47, 03 paź 2017

kalina Watanabe wiosną, aż świeci na rabacie. Dlatego pisałam, że powinna mieć odpowiednie tło.

i latem
Dorota123 20:45, 05 paź 2017

Rosa napisał(a)

Anabelce uratowałaś życie, dam jej szansę i na wiosnę przesadzę w cieniste miejsce , lubię hortensje.
Wrzosy się uśmiechają za komplementy.
Dorotko podawałam przepis na wrzosowisko. Co roku na wiosnę po strzyżeniu dostają wór kwaśnej próchnicy i na wierzch korę. Wrzosów nigdy nie przykrywam na zimę. Przed posadzeniem zmieszałam ziemię rodzimą z piaskiem i kwaśną ziemią kupioną w sklepie ogrodniczym. Wrzosy w zasadowej ziemi umierają, bo korzenie nie są w stanie pobrać wody z podłoża.
Instrukcję sadzenia wrzosów przeczytałam, dałam w dołki igliwia i ziemię z pod świerków. Dokupię jeszcze wór kwaśnej próchnicy i rozsypię na rabatkę. Na wierzch rozsypię korę i mam nadzieję, że zechcą wrzosy zostać u mnie na dłużej.
Rosa 08:46, 06 paź 2017

Dorota123 napisał(a)
Instrukcję sadzenia wrzosów przeczytałam, dałam w dołki igliwia i ziemię z pod świerków. Dokupię jeszcze wór kwaśnej próchnicy i rozsypię na rabatkę. Na wierzch rozsypię korę i mam nadzieję, że zechcą wrzosy zostać u mnie na dłużej.

Dorota, czytam bardzo uważnie posty osób posiadających dużą wiedzę o ziemi, roślinach i ich wymaganiach. Prawdziwą skarbnicą wiedzy jest Toszka. Kiedyś napisała, że ziemia zmienia odczyn ph, że jest wypłukiwana (do podglebia) przez deszcz i śnieg i z kwaśnej robi się zasadowa i co jakiś czas trzeba ją zakwaszać. Są różne sposoby zakwaszania gleby. Można nasypać kwaśnego torfu do wiadra, zalać wodą i na drugi dzień podlewać tym kwasoluby. Tak postępuję z borówkami, bo nie chcę stosować nawozów mineralnych. Drugi sposób to ściółkowanie przekompostowanymi trocinami jeśli masz do nich dostęp (znajomy stolarz + 2 lata czekania, aż się przekompostują). I trzeci sposób, dla mnie najmniej kłopotliwy, kwaśna próchnica. U mnie w ogrodniczym można taką kupić 3,4 ph, worek 50 l za 10 zł. Kupuję kilka worków na wiosnę i podsypuję wrzosy i inne kwasoluby. I tak każdej wiosny . Nie mam dostępu do igliwia, do ściółki leśnej, ale jeśli Ty masz, to możesz to wykorzystać - to najlepszy sposób i zaszczepisz naturalną mikoryzę, która bardzo pomaga w zachowaniu kwaśnego ph gleby.
Kolejna tajemnica wrzosowa . Wrzosy czasami łapią grzyba, dzieje się to wtedy, gdy jest mokry rok i jak jest słabe przewietrzanie krzewinek. Przykryte stroiszem na zimę i wiosną stroisz utrudnia przesychanie krzewinek i grzyb zaczyna się panoszyć, bo ma sprzyjające warunki. Dlatego nie okrywam nigdy wrzosów na zimę. Jeśli 1-2 krzaczki przemarzną to łatwiej je wymienić niż walczyć z grzybem. Czy w lesie ktoś wrzosy okrywa?

Pięknego i zdrowego wrzosowiska życzę .
pestka56 14:00, 06 paź 2017

Wrzosy łapią grzyba, bo nie lubią być moczone po wierzchu. Stąd wszystkie zalecenia o przewietrzaniu, żeby szybko obsychały. Sadzenie wrzosowisk na lekkim pagórku też im bardzo pomaga.

Ewo, macham
Rosa 09:20, 11 paź 2017

Odmachuję Kasiu
Miałam już nie kupować cebul, ale ..... nie mogłam się oprzeć nowej odmianie czosnków. A jak czosnki to przy okazji kamasje po okazyjnej cenie na które polowałam już od dłuższego czasu. No i trzeba brać się za sadzenie

Rosa 09:31, 11 paź 2017

Udało mi się kupić przekompostowany obornik w workach po 50 l.
Bydlęcy - 20 worków
Koński - 22 worki.
Będzie czym zasilić rabaty na wiosnę a i do kompostownika co dosypać .
Tylko, gdzie to składować? Wątpliwa ozdoba .
Kasya 11:44, 11 paź 2017

Rosa napisał(a)
Udało mi się kupić przekompostowany obornik w workach po 50 l.
Bydlęcy - 20 worków
Koński - 22 worki.
Będzie czym zasilić rabaty na wiosnę a i do kompostownika co dosypać .
Tylko, gdzie to składować? Wątpliwa ozdoba .

a gdzie ?
ElzbietaFranka 12:16, 11 paź 2017

Gez bralam pod uwaga suchy potok, ale za duxo roboty trzeba zdjac darn, a po drugie jest na pewnym odcinku jest malo miejsca.

Juz zdecydowalam w tym roku przezimuja jeszcze w donicach na wiosne wysadze w godne miejsce. Piekny kolor seledynu.
Rosa 12:47, 11 paź 2017

Kasya napisał(a)

a gdzie ?

przywiózł mi człowiek, który tym handluje. Umawiam się telefonicznie, jeśli jesteś zainteresowana napisz. 6 zł za worek z rozładunkiem na wskazane miejsce .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies