Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

Bea 21:06, 15 maj 2012

A ja proponuję tawułę japońską golden carpet - o jasnych liściach, można przycinać.

Berberys może być tam niewygodny ze względu na kolce.
anula_wn 21:09, 15 maj 2012

Bea, ale ona jest niska dość.... chociaż może niepotrzebnie się upieram co do wysokości....
popcorn 21:16, 15 maj 2012

Berberys przy furtce nie bardzo - będzie kłuł... tawuły za to chyba zmarnieją - masz tam dużo słońca? wygląda na zacienione miejsce... może niski szpalerek, z bukszpanu variegata? Rozjasni a w cieniu nie zmarnieje? Mysle ze niekoniecznie musi to byc wysoka roslina, chodzi o jakies ramy?

pozdrawiam!!
bociek 21:23, 15 maj 2012

Na wyzsze pietro to nie wiem, jesli chcesz berberys to piekny jest Maria, taki cudnie zolciutki, na jesieni mieni sie na pomaranczowo, ale zima bedzie lyso jak zgubi liscie, chyba, ze Ci nie zalezy. Tyle tylko, ze on chyba lubi slonce, ale nie jestem pewna. Pietro nizsze to z kolei zaden klopot, runianka, hosty, trawki roznej masci, albo nawet jednoroczne
anula_wn 21:33, 15 maj 2012

popcarol, no masz rację, może kłuć...i słońca tam tyle co na lekarstwo
a coś tam chcę, bo łyso tam ....jakoś za pusto i właśnie takie ramy mi potrzebne i rozjaśnienie tego miejsca. POmysł z bukszpanem przemyślę, bo fajnie to może wyglądać dzięki!

Boćku, piętro niższe określę jak będzie to wyższe , bo powinno się uzupeniać tam jest cieniście, więc ten berberys nie da rady
Ana 21:57, 15 maj 2012

Anula, a te hosty Fire&Ice? Mają takie intensywnie białe obrzeża i rozswietliłyby wejście, no i lubią cień...to na najniższe piętro
anula_wn 22:01, 15 maj 2012

o nich myślałam Aniu najpierw do tych berberysów.
Ale teraz już nie wiem, buuu
Ana 22:16, 15 maj 2012

A ten żółty berberys to chyba jest światłolubny, co?

to może z brzegu wąski pas żurawki citronelle albo electric lime, a dalej te hosty? Albo te o jasnozielonych dużych lisciach (odmiany nie pamiętam)
kaisog1 23:02, 15 maj 2012

Daj cisa Aurea - z niego zrób żywopłociki i dobierz albo żurawki albo trawy
Madzenka 21:44, 16 maj 2012

kaisog1 napisał(a)
Daj cisa Aurea - z niego zrób żywopłociki i dobierz albo żurawki albo trawy

Jestem za cisem aurea, rewelacyjnie rozjaśni wiosną a zimą też będzie ładny. i może rosnąć w zacienionym miejscu
Pomysł z bukszpanem variegata też rewelacyjny , ale rośnie u mnie w zywopłociku i coś mi nie pasuje. Ładnie wygląda gdy jest wsparty dodatkowo ciemno-zielonym zwyczajnym buszpanem. Może takie schodki, niski żywopłot variegata, wyższy bukszpan, z tyłu hosty patriot? Albo wracamy do cisa
A może ostrokrzew lub trzmielina. Miejsce jest zaciszne, ale koniecznie dałabym coś variegata lub ten cis aurea dla rozjaśnienia miejsca.