Aha .
Bo ja póki co nie mam jeszcze zaplanowanych rabat.
Chciałam zacząć od żywopłotów, żeby już coś rosło.
Na pewno chcę mieć rabatę z kwasolubami. Nie wiem tylko, która będzie lepsza (zresztą czeka już wór igliwia do przekopania z ziemią ).
Toszko, na razie do dyspozycji mam te dwie z prawie ściągniętą darnią.W kontekście kwasolubnych myślałam o tej dużej rabacie, na której mam też do zamaskowania kominy z oczyszczalni.
Na razie jest tam patelnia (słońce cały czas). PH 6, czyli lekko kwaśna.
Jako żywopłot myślałam o cisach (czyli biorąc pod uwagę PH odpadają) ale w takim razie mogłabym tam p[osadzić też choiny albo może świerki tyle, że serby.
Druga rabata altanka-plac zabaw. Rano półcień, od 12.00 Słońce. Ph 8 czyli zasadowa.
Napisz proszę co byś zrobiła bo ja już nic nie wiem
Serby są specyficznym świerkiem - nie lubią kwaśno.
Jakie są wymiary tej rabaty z oczyszczalnią? Z tego co pamiętam to ta rabata jest po południowej stronie działki. Czyli jak będzie tam żywopłot to osłoni południowe słońce i w efekcie spora część rabaty będzie z wystawą północną. Tam mozna szmaragdy posadzić i będą cieniować. Tyle teoria. Praktykę wskażą wymiary rabaty.
To w takim razie trzeba eMowi wytłumaczyć, że tam pod siatką trzeba zrobić tak czy siak żywopłot. Potem wjazd. Inaczej nie widzę opcji innej na otulenie/osłonięcie ogrodu żywopłotem, tak by zimą i wiosną wiatry nie szalały i nie wymrażały delikatnych roślin od pól. Aranżacyjnie będzie to miało ręce i nogi. Przejazd zostanie zamaskowany
Druga rzecz - nie wiem czy Asi się to spodoba, ale trzeba absolutnie zmienić wielkość tej rabaty i jej kształt. Nad tym będzie trzeba pomyśleć, bo bez sensu jest robić tak wielką kwaśną rabatę. Dodatkowo aby sensownie zamaskować kominy roślinnością muszą one być bardziej wciągnięte w rabatę, bo w tej opcji zawsze będzie je widać (na skraju rabaty).
Jest nad czym myśleć