Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

Lulilaj 11:31, 04 sie 2017

sylwik69 napisał(a)
Fajnie działacie podobne bloczki ogrodzeniowe widziałam w Casto 21 zł szt w różnych kolorach

Dzięki Sylwia . Staramy się . My znaleźliśmy o połowę taniej
Lulilaj 11:33, 04 sie 2017

Magleska napisał(a)
Murek powstający wygląda świetnie co do trawy pod nim nie wypowiadam się ,bo się nie znam ciekawi mnie co zadecydujesz z żywopłotem

Oj, mam niezłą zagwozdkę
Lulilaj 11:35, 04 sie 2017

lutroja napisał(a)
Witam się na ogrodowisku słupy do bramy świetne, wogóle praca wre oby tak dalej

Witaj
Napiszę nieskromnie, że mi też się podobają .
Zobaczymy jak będą wyglądały z bramą (kiedy już w końcu dojedzie)
Lulilaj 12:12, 04 sie 2017

Toszka napisał(a)
U Anbu żywopłot mieszany dostosowany był pod kątem przyszłych nasadzeń i aranżacyjnie i siedliskowo. Zrobiłyśmy to kompleksowo wraz z zaplanowaniem rabat, czyli np. tam gdzie miały zamieszkać rododendrony to tam zostały posadzone choiny. Natomiast przy nasadzeniach zasadolubnych weszły cisy.

Aha .
Bo ja póki co nie mam jeszcze zaplanowanych rabat.
Chciałam zacząć od żywopłotów, żeby już coś rosło.

Na pewno chcę mieć rabatę z kwasolubami. Nie wiem tylko, która będzie lepsza (zresztą czeka już wór igliwia do przekopania z ziemią ).

Toszko, na razie do dyspozycji mam te dwie z prawie ściągniętą darnią.W kontekście kwasolubnych myślałam o tej dużej rabacie, na której mam też do zamaskowania kominy z oczyszczalni.
Na razie jest tam patelnia (słońce cały czas). PH 6, czyli lekko kwaśna.
Jako żywopłot myślałam o cisach (czyli biorąc pod uwagę PH odpadają) ale w takim razie mogłabym tam p[osadzić też choiny albo może świerki tyle, że serby.

Druga rabata altanka-plac zabaw. Rano półcień, od 12.00 Słońce. Ph 8 czyli zasadowa.

Napisz proszę co byś zrobiła bo ja już nic nie wiem
Toszka 12:43, 04 sie 2017

A jakiej grubości jest ziemia na oczyszczalni?

Serby są specyficznym świerkiem - nie lubią kwaśno.

Jakie są wymiary tej rabaty z oczyszczalnią? Z tego co pamiętam to ta rabata jest po południowej stronie działki. Czyli jak będzie tam żywopłot to osłoni południowe słońce i w efekcie spora część rabaty będzie z wystawą północną. Tam mozna szmaragdy posadzić i będą cieniować. Tyle teoria. Praktykę wskażą wymiary rabaty.
Lulilaj 13:26, 04 sie 2017

Toszko cmok

Rury od oczyszczalni odprowadzające wodę zakopane są na głębokości ok. 60 cm (tak mówi eM ). Chciałabym zamaskować te szare kominy...

Miałam na myśli tę rabatę

Jak tylko wrócę do domu dokładnie ją zmierzę.
Lulilaj 15:53, 04 sie 2017

Toszka 19:24, 04 sie 2017

A ten napis "wjazd" i linia równoległa do linii "15m" to faktycznie ma być wjazd?
Lulilaj 21:13, 04 sie 2017

Tak.eM zrobił sobie tam wjazd na quada.na pewno nie będzie tak szeroka jak normalna brama wjazdowa, mysle ze jakies 2-2.5 metra ale pas musi zostać.
Toszka 06:28, 05 sie 2017

To w takim razie trzeba eMowi wytłumaczyć, że tam pod siatką trzeba zrobić tak czy siak żywopłot. Potem wjazd. Inaczej nie widzę opcji innej na otulenie/osłonięcie ogrodu żywopłotem, tak by zimą i wiosną wiatry nie szalały i nie wymrażały delikatnych roślin od pól. Aranżacyjnie będzie to miało ręce i nogi. Przejazd zostanie zamaskowany

Druga rzecz - nie wiem czy Asi się to spodoba, ale trzeba absolutnie zmienić wielkość tej rabaty i jej kształt. Nad tym będzie trzeba pomyśleć, bo bez sensu jest robić tak wielką kwaśną rabatę. Dodatkowo aby sensownie zamaskować kominy roślinnością muszą one być bardziej wciągnięte w rabatę, bo w tej opcji zawsze będzie je widać (na skraju rabaty).
Jest nad czym myśleć