Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

Lulilaj 11:00, 31 lip 2017

A to rezultat naszych ostatnich prac

Dół pod fundament na którym stanie murek.
Zostało mi jeszcze ściągnięcie darni z miejsca przy altance. Muszę tylko uporać się z tym drewnem.
No i zrezygnowaliśmy z placyku pod ognisko na rzecz powiększenia rabaty.
Aha kanciki oczywiście do dopracowania.
Czy ta rabata nadawałaby się dla kwasolubów?

I druga strona altany. Został mi jeszcze kawał do ściągnięcia (cały tyl i między świerkami)

Aha na stan tzw. "trawnika" nie patrzymy. Ostatnio sporo przeszedł, a i tak w rezultacie zakładanie prawdziwego trawnika planuję na "po kostce"
Lulilaj 11:08, 31 lip 2017

makadamia napisał(a)

Wracając do projektu Asi... Chodzi dokładnie o drzewa. Po przeczytaniu wątku Anbu w głowie zostały mi dwie propozycje Toszki (dla Ani ale mnie chwyciły za serducho) Klon strzępiastokory i klon tatarski.
Zastanawiam się czy nadawałyby się na front? Pewnie musiałby tam stać samotnie, bo przez wypłaszczenie skarp mam odrobinę mniej miejsca z przodu i nie wiem czy zmieszczę tę rabatę z łukiem.
Nie mam natomiast pomysłu na drzewa obok altany i placu zabaw. Może Wam coś wpadnie do głowy? Myślałam o tulipanowcu ale przy silnym wietrze podobno łamią mu się gałęzie...
makadamia 12:31, 31 lip 2017

Cześć Asiu, tempo prac masz naprawdę imponujące! Nie spodziewałam się, że tak sprawnie zabierzesz się za robotę!

Przy altanie widzę, że plan znacząco będzie zmodyfikowany. O ile dobrze czytam zdjęcia, pewnie wyjdzie coś takiego:

Dobrze by było, gdybyś narysowała, co tam wychodzi z tą rabatą przed domem, łatwiej byłoby doradzić.

Rabaty, jak rozumiem, przygotowujesz pod obornik. Bardzo słusznie, tylko w przyszłym roku będziesz musiała szybko brać się za ich obsadzania, bo inaczej chwasty Cię zjedzą.

Odnośnie drzew nie poradzę, bo widzę że Cię ciągnie do bardziej wytwornych gatunków, a ja bym tu widziała jakieś zwyklejsze, rodzime.

Trzymam kciuki i drżę o efekt murku oporowego
Lulilaj 13:17, 31 lip 2017

makadamia napisał(a)
Cześć Asiu, tempo prac masz naprawdę imponujące! Nie spodziewałam się, że tak sprawnie zabierzesz się za robotę!

Przy altanie widzę, że plan znacząco będzie zmodyfikowany. O ile dobrze czytam zdjęcia, pewnie wyjdzie coś takiego:

Dobrze by było, gdybyś narysowała, co tam wychodzi z tą rabatą przed domem, łatwiej byłoby doradzić.

Rabaty, jak rozumiem, przygotowujesz pod obornik. Bardzo słusznie, tylko w przyszłym roku będziesz musiała szybko brać się za ich obsadzania, bo inaczej chwasty Cię zjedzą.

Odnośnie drzew nie poradzę, bo widzę że Cię ciągnie do bardziej wytwornych gatunków, a ja bym tu widziała jakieś zwyklejsze, rodzime.

Trzymam kciuki i drżę o efekt murku oporowego

Asieńko
Ta rabata koło altanki wyjdzie dokładnie tak jak narysowałaś. Myślałam ewentualnie jeszcze o czymś takim ale boje się, że przekombinuje

Wytworne gatunki powiadasz? Hmm ja zawsze muszę coś wymyślić Ale powiem szczerze, że uwielbiam jak liście drzew zmieniają jesienią kolor. Myślałam o ambrowcu ale boję się, że u mnie przemarznie a z tego co czytałam te klony powinny sobie poradzić.
A powiedz (w sensie napisz ) mi proszę które z rodzimych gatunków byś widziała?

Co do nasadzeń to mam nadzieję, że przez zimę wymyślimy te moje rabaty Oj, będę męczyć

Jak tylko przyjadę do domu zrobię zdjęcie i postaram się to jakoś rozrysować
makadamia 15:32, 31 lip 2017

Placyk widziałabym mniej więcej tak:

Będziesz musiała go zrobić na wyczucie, żeby z jednej strony nie był za mały (niefunkcjonalny, nieproporcjonalnie mały w stosunku do altany), a z drugiej - żeby między rabatą a placykiem (tam gdzie narysowałam strzałkę) nie został taki dziwaczny kawałek trawnika. Trzeba wypośrodkować.

Z drzew myślałam bardziej o jakimś klonie czerwonym lub pospolitym lub o lipie. Może jakaś odmiana dębu czy grabu? Żeby były duże i rozłożyste. Przynajmniej te przy granicy, to od frontu faktycznie może być z tych wymienionych przez Ciebie.
Magleska 21:17, 31 lip 2017

Postępy coraz fajniejsze zaglądam i pewnie efekt końcowy będzie powalający
Lulilaj 11:17, 01 sie 2017

Asiu, zrobiłam wczoraj zdjęcie, próbowałam coś narysować ale nijak to się ma do rzeczywistości. Spróbuję wyznaczyć te rabaty i wtedy wstawię zdjęcie.

A właśnie jaką optymalną szerokość powinne mieć rabaty? Szczególnie chodzi mi o tą wąską...

Co do moich potencjalnych drzew to znalazłam coś takiego http://www.twojesady.pl/klony/77-klon-czerwony-pospolity-acer-crimson-king-szczepiony-180cm-doniczka.html. Próbowałam znaleźć jakieś graby o kulistej rozłożystej koronie ale nic takiego nie wynalazłam. Podoba mi się też grab fastigiata ale on jest kolumnowy...
Lulilaj 11:20, 01 sie 2017

Magleska napisał(a)
Postępy coraz fajniejsze zaglądam i pewnie efekt końcowy będzie powalający

Oj, Madziu, mam nadzieję
Póki co to na kolanach jestem ja, z nosem przy samej ziemi A jeszcze tyle darni przede mną...
Toszka 11:41, 01 sie 2017

Uczciwie mówiąc ja bym odradzała drzewa sprawiające potencjalnie kłopoty - klon zwykły i lipa to mszyca na bank.

Ambrowiec kuszący kolorem, to prawda, ale tylko na konkretne, ciepłe rejony w Polsce. Wilgotne zimą, dodajmy.
Przeglądając wątek grabowo-chorobowy to strach się bać
Asiu, szukaj drzew sercem. Nie patrz na forumową popularność, bo ta zmienną jest.
Wybieraj drzewa atrakcyjne i na jesieni - może jarząby, głogi,rajskie jabłonie, buki etc. Można sobie posadzić 1-2 wymagające, ale nie cały szpaler bo to przyniesie łzy i zniechęcenie.

Drzewa o bordowych liściach wymagają oprawy.

Jest cała zima na wybór i dyskusje z uwzględnieniem rabat.

Minimalna szerokość sensownej rabaty (bez żywopłotu) to absolutny 1m. Czym szerzej tym aranżacyjnie lepiej i większe pole manewru.

Jeśli jest żywopłot to jego szerokość plus min. 50cm na dojście pielęgnacyjne (cięcie, czyszczenie etc)
Lulilaj 13:00, 01 sie 2017

Dziękuję Iwonko
Bardzo podobają mi się te drzewa o bordowych liściach więc chyba poczekam z tym tematem do wiosny. Skupię się na zbieraniu środków i oczywiście glebie

A doradź mi jeszcze...

Metr od siatki, za choinką (która wszystko przesłania) mam posadzone drzewka owocowe (wiśnia, czereśnia, śliwka itp. - wschodnia strona domu) Chciałabym w tym miejscu posadzić żywopłot.
Myślałam o grabowym albo bukowym bo tuje się nie zmieszczą, a długość tego boku to ok 50 m.
Nigdzie nie mogę znaleźć inf. czy takie sąsiedztwo drzewka owocowe zniosą?