Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

Toszka 16:42, 01 sie 2017

Jak swego czasu rozpatrywałam z czego zrobić zywopłot by było wąsko i zdrowe to liściaste odpadły na przedbiegach - tuja i cis wygrał.

Co to za "choinka". Domyślam się, że świerk - ale jaki?
Lulilaj 17:05, 01 sie 2017

Tak, świerk. najzwyklejszy .chcę go z tamtad przenieść. zresztą dochodzę do wniosku że sadzenie ich nie było dobrym pomysłem.tym bardziej że teraz miedzy świerkami a siatka (rzad przy altance) mam prawie 2 metry przerwy...

Kurczę cisy odpadają.Zbankrutowalabym...moze posadzić małe tuje? Ale czy ten metr odległości od owocowych im wystarczy?
Zana 12:14, 02 sie 2017

Asiu, zaglądam. Takie poważne dyskusje tutaj się toczą, że cichutko zaglądam. Dylematy drzewowe będę śledzić, bom też zainteresowana.
Toszka 12:36, 02 sie 2017

Odnośnie "normalnego świerka" - mam takowego i czuję się w obowiązku uprzedzić i doradzić...najgorsza ci to opcja z mozliwych. Ciągłe problemy zdrowotne - ochojnik, tłuściutka zielona mszyca i inne dziadostwa. Non stop. Z wiekiem co raz gorzej. Gdybysmy go nie strzygli to by już miał kilka metrów szerokości, był drapakowaty i...ciągle brzydki. I ciągle sypiący igłami. Nic pod nim nie chce rosnąć, a korzenie ma płytko pod ziemią, kilka metrów naokoło.
Trzy pozostałe udało nam się podmienić na serby. Teść nawet nie zauważył - choinka to choinka

Cisy, jesli się spokojnie poszuka to mozna kupić za miłą cenę... kto szuka ten znajduje
Tuje i cis mają tą przewagę, że możesz posadzić je ok. 60cm od siatki. A od frontu, tam gdzie droga to nawet i bliżej.
AnnaCh 12:59, 02 sie 2017

Ja tam bym sadziła też cisa lub tuje
I jak Toszka pisze, tego "normalnego" świerka to chyba trzeba wyeksmitować do świerkowego nieba
Z drzewami nie doradzę, bo ja mam tylko klona Globossum, graby kolumnowe i śliwę pissardi. Lubię je bardzo A z innych, które przypadkiem znalazły się u mnie mam brzozy, takie z lasu zwykłe, sosnę himalajkę i wierzbę mandzurską I szczerze mówiąc te też lubię Ciężki strasznie wybór z drzewami, wiem coś o tym, ale masz dużo czasu na podjęcie decyzji
Na grujeczniki dużo dziewczyn a na forum w tym roku bardzo narzekało, nie wiem czy to dobry pomysł, przemarzają w maju, kapryszą...
anbu 14:16, 02 sie 2017

Lulilaj napisał(a)
Dziękuję Iwonko
Bardzo podobają mi się te drzewa o bordowych liściach więc chyba poczekam z tym tematem do wiosny. Skupię się na zbieraniu środków i oczywiście glebie

Mądra decyzja
Ja nad drzewami myślałam całą zimę a i tak Toszka jeszcze położyła wisienkę na torcie
Pięknie działacie, chwali się
Lulilaj 10:22, 03 sie 2017

Z nowości: murek oporowy się robi

Zabraknie nam ok. 30 pustaków. Mus dokupić. eM wpadł na bardzo fajny pomysł jeśli chodzi o ich wykończenie tzn.zamiast daszków myślimy o zasypaniu ziemią i posianiu trawki. Przynajmniej do momentu aż wezmę się za tę część ogrodu. Co o tym myślicie?
Lulilaj 10:24, 03 sie 2017

Zana napisał(a)
Asiu, zaglądam. Takie poważne dyskusje tutaj się toczą, że cichutko zaglądam. Dylematy drzewowe będę śledzić, bom też zainteresowana.

Anula . Mam nadzieję, że z tych dylematów urodzi się coś fajnego
kasiab 10:26, 03 sie 2017

Asiu i wygląda pięknie nie mogę się doczekać końcowego efektu przeslesz mi na priv skąd i za ile braliście bloczki?
iwka 10:38, 03 sie 2017

nie widziałam jeszcze takich bloczków, one tak na sucho, bez żadnej zaprawy ?

nie wiem czy trawa nie będzie w nich wysychała