Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

mrokasia 12:30, 03 sie 2017

Asiu, bardzo fajny ten murek oporowy . Co do jego wykończenia - trawa wg mnie będzie przesychać. Gdyby bloczki miały w środku jeden większy otwór a nie dwa mniejsze można byłoby pomyśleć o wsadzeniu do tych otworów jakichś roślin, ale tak to chyba też za mało miejsca. Przychodzi mi na myśl np. irga płożąca - gdyby obsadzić nią brzeg, tuż przed murkiem to po jakimś czasie przykryłaby jego wierzch i malowniczo przewieszałaby się przez niego.
A co planujesz tam posadzić?
anna_t 12:39, 03 sie 2017

Lulilaj napisał(a)

No więc tak:front domu są już tuje, strona (nazwa robocza) z altanką po prawej stronie frontu - są świerki, chcę je zamienić na tuje, ta sama strona za altanką myślałam o cisach (fantazja mnie poniosła i chciałam coś urozmaicić ), później dochodzimy do granicy działki. Tam są posadzone drzewka owocowe i nie mamy żywopłotu. No i tam widzę tuje.

Mam nadzieję, że nie namieszałam za bardzo

wiesz co tzw styl Danusiowy jest zazwyczaj z zywoplotem mieszanym wiec napewno to nie bląd. tylko wydaje mi się ze dobiera się go do rabaty jaka będzie pod nim. ale moge się mylić. tak tylko zaobserwowalam np. u Anbu.
kasiab 12:44, 03 sie 2017

Asiu skoro rezygnujecie z daszkow to nie moznaby było ich od góry jakoś obrobic? Nie mam doświadczenia ale pewnie jest to do zrobienia?
Lulilaj 13:21, 03 sie 2017

mrokasia napisał(a)
Asiu, bardzo fajny ten murek oporowy . Co do jego wykończenia - trawa wg mnie będzie przesychać. Gdyby bloczki miały w środku jeden większy otwór a nie dwa mniejsze można byłoby pomyśleć o wsadzeniu do tych otworów jakichś roślin, ale tak to chyba też za mało miejsca. Przychodzi mi na myśl np. irga płożąca - gdyby obsadzić nią brzeg, tuż przed murkiem to po jakimś czasie przykryłaby jego wierzch i malowniczo przewieszałaby się przez niego.
A co planujesz tam posadzić?

Kasiu, dziękuję
Irga odpada. Naczytałam się, że z biegiem lat nie jet już taka fajna.
Jeśli chodzi o nasadzenia to na razie chcemy skończyć ten murek i zrobić porządny żywopłot.
Planowanie rabat zostawiam na zimę. Będę Was troszkę męczyć
Lulilaj 13:26, 03 sie 2017

anna_t napisał(a)

wiesz co tzw styl Danusiowy jest zazwyczaj z zywoplotem mieszanym wiec napewno to nie bląd. tylko wydaje mi się ze dobiera się go do rabaty jaka będzie pod nim. ale moge się mylić. tak tylko zaobserwowalam np. u Anbu.

Wychodzi na to, że ja jak zwykle pod prąd i nie po kolei . Chyba już tak mam hihihi.

Chciałam najpierw posadzić żywopłot bo roślinki na pewno nie będą powalały wielkością. Nad rabatami będę myślała dopiero zimą...
Lulilaj 13:29, 03 sie 2017

kasiab napisał(a)
Asiu skoro rezygnujecie z daszkow to nie moznaby było ich od góry jakoś obrobic? Nie mam doświadczenia ale pewnie jest to do zrobienia?

Tak do końca nie mówimy daszkom "nie" .
Wydaje mi się, że fajnie by wyglądał murek pod trawnikiem ale faktycznie nie wzięłam pod uwagę tego, że może być tam za sucho. Czyli temat w dalszym ciągu otwarty
sylwik69 13:30, 03 sie 2017

Fajnie działacie podobne bloczki ogrodzeniowe widziałam w Casto 21 zł szt w różnych kolorach
Magleska 20:26, 03 sie 2017

Murek powstający wygląda świetnie co do trawy pod nim nie wypowiadam się ,bo się nie znam ciekawi mnie co zadecydujesz z żywopłotem
lutroja 09:11, 04 sie 2017

Witam się na ogrodowisku słupy do bramy świetne, wogóle praca wre oby tak dalej
Toszka 10:11, 04 sie 2017

U Anbu żywopłot mieszany dostosowany był pod kątem przyszłych nasadzeń i aranżacyjnie i siedliskowo. Zrobiłyśmy to kompleksowo wraz z zaplanowaniem rabat, czyli np. tam gdzie miały zamieszkać rododendrony to tam zostały posadzone choiny. Natomiast przy nasadzeniach zasadolubnych weszły cisy.