Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony zielonym pogania :)

Zielony zielonym pogania :)

makadamia 15:32, 05 sie 2017

Toszko, jeśli się trochę cofniesz, to zobaczysz, jak pierwotnie miała wyglądać ta rabata. Zmieniony kształt narzuciły właśnie kominy.

Ja bym proponowała coś takiego:

przez środek rabaty ścieżka "robocza" (nie musi być taka ggeometryczna).
W rogu jakiś duży iglak (skoro świerki idą precz), po bokach dwie kaliny (angielskie lubią kwaśno?),
Pod żywopłotem szereg np.: fotergili (kwitną w lipcu i ładnie się przebarwiają jesienią). Bliżej ścieżki rododendrony.
Od wewnątrz (tam gdzie nic nie narysowałam) mieszanka azalii i hakone.
Można podsadzić epimedium.
Żywopłot z trzech stron: od płotu, od wjazdu i przy kominach. Z każdej strony wg. mnie można zrobić inny. Ten przy kominach to tylko tyle, żeby je zasłonić.

Zasadnicza wada tego planu: przez najbliższe 5 lat, zanim krzewy nie urosną, będzie widać głównie korę.
Toszka 22:24, 05 sie 2017

Fortegilla jest za mała. Kwitnie kwiecień-maj. W praktyce przed liśćmi.

Kaliny są piękne z pięknymi mszycami...

Trzeba pomysleć nad ta rabatą
makadamia 08:34, 06 sie 2017

uuups. pomyliłam fotergilę z orszeliną
Toszka 10:36, 06 sie 2017

Nic nie szkodzi, że pomyliłaś, to i to roślina

Ja tam bardziej zastanawiam się, czego chce wątkodajczyni - Asiu, co ci się podoba? Wyobrażasz sobie jakoś ten zakątek?

Tam mozna dać to co Asia proponuje, ale też można iść w bardziej ogrodowiskowy styl - dobrać kolor tuj do koloru rodków, można dać miskanty, hortki, trawy, niskie liliowce, carexy etc.
Asiu, czy tą rabatę widzisz z okna - to całoroczna do oglądania rabata czy tylko sezonowo?
Kasia_CS 07:51, 07 sie 2017

Ale się podzialo od mojej ostatniej wizyty bardzo podobają mi się słupki na bramę-fajny kolor wybrałaś

Powiem Ci, ze jak czytałam Twój wątek na poczatku, to nie przypuszczałam, ze az tak zakasacie rękawy, a tu murek oporowy juz stoi w sumie!

Ja nie jestem specjalistką w planowaniu.. a jakby przed kominami zrobić wąski zywoplocik z buksa albo cisow?

Albo, zeby nie było takiej linii zaslaniającej rabatę, to "wsadzic" je w kostkę z buksa lub cisa mogłoby to fajnie wyglądać, a 3 szesciany wygladalyby bardziej azurowo i byłyby zimozielone. Chyba, ze bardzo będzie to z planowanymi nasadzeniami się kłócilo.
Lulilaj 08:11, 07 sie 2017

Jestem
Weekend upłynę mi pod znakiem rodzinnych wyjazdów i najazdów, wreszcie mam czas na O.

Asiu Toszko cmok

Więc: W tym momencie rabatę widać z każdej strony, czyli od bramy wjazdowej, okien salonu, a dokładnie wykuszu w którym mamy jadalnię, będzie ją widać z tarasu (który na razie jest w planach), od strony drugiej bramy (tej z którą graniczy rabata) a co najważniejsze podczas każdej imprezy w altance
Marzy mi się, żeby była całoroczna

Hmmm, moje chciejstwa...
podobają mi się ogrody w stylu mieszanym (tzn. formalne z nutą romantyzmu). I chciałabym, żeby mój ogród w przyszłości taki był. Chciałabym mieć hortki (obowiązkowo), wszelkie trawy, miskanty, rh, spodobał mi się pomysł Asi na azalie, może wrzosy? U Zany odkryłam róże Novalis (powaliła mnie), lawenda, obowiązkowo kulki bukszpanowe (nawet moja mała jak zobaczyła printa to teraz mnie męczy o kulkowisko). Do tego klony o czerwonych prawie czarnych liściach...
Myślałam o brzozach ale pomysł upadł,ze względu na świerki. Może teraz znalazłoby się dla nich miejsce skoro zdecydowaliśmy się usunąć świerki?

Podoba mi się koncepcja Asi ze ścieżką roboczą przez rabatę (lubię takie tajemnicze ścieżki). Muszę zrobić dokładną listę roślin, które mi się podobają...
Lulilaj 08:15, 07 sie 2017

Dzien bez zakupów to dzień stracony. Pierwsze 41 szt.eM wytargowal 1 gratis
Lulilaj 08:24, 07 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)
Ale się podzialo od mojej ostatniej wizyty bardzo podobają mi się słupki na bramę-fajny kolor wybrałaś

Powiem Ci, ze jak czytałam Twój wątek na poczatku, to nie przypuszczałam, ze az tak zakasacie rękawy, a tu murek oporowy juz stoi w sumie!

Ja nie jestem specjalistką w planowaniu.. a jakby przed kominami zrobić wąski zywoplocik z buksa albo cisow?

Albo, zeby nie było takiej linii zaslaniającej rabatę, to "wsadzic" je w kostkę z buksa lub cisa mogłoby to fajnie wyglądać, a 3 szesciany wygladalyby bardziej azurowo i byłyby zimozielone. Chyba, ze bardzo będzie to z planowanymi nasadzeniami się kłócilo.

Witaj Kasiu
Cieszę się, że się podobają
Murek troszkę staną w miejscu bo zabrakło nam bloczków (poszło już 100). Jeszcze pewnie ze 30 domówimy .

Kochana każdy pomysł jest na wagę złota . A Twój na niski żywopłot jest na prawdę fajny. Tylko nie wiem jak z roślinami, które by się tam dobrze czuły. Bo po pierwsze nie mogą mieć długaśnych korzeni, żeby nie zniszczyć rur. Po drugie muszą lubić wodę, bo w tym miejscy jest wilgotno, szczególnie wokół tego ostatniego trzeciego komina...
Lulilaj 08:26, 07 sie 2017

U mnie dzisiaj pada, tzn. taki drobny deszczyk
Może uda mi się w końcu wbić widły w ziemię bo ostatnio nie dało rady
Toszka 10:48, 07 sie 2017

a ile wzrostu mają te kominy?

Jakie jest ph wody którą używacie i jakie jest ph ziemi przy kominach?