Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Margarete 16:32, 03 lip 2017

Zaglądam żeby być na bieżąco...i jestem na bieżąco
Nie będę pisać komplementów o ogrodzie bo się z nimi nie zgadzasz a ja i tak swoje wiem
Buziaki!
hanka_andrus 19:48, 03 lip 2017

Też się o kociambrę chciałam spytać -jeszcze gdzieś łazikuje?
Katkak 21:38, 03 lip 2017

Anus jestem nawet jesli po cichutku. Jakoś czas mi się ostatnio skurczyl i nie wyrabiam . Zdjęcie Muminka pod wodą ... ribi wrażenie . I z Nirvana mi się kojarzy, bo na jednej plycie takuego dzidzia pod wodą mieli.
admete 08:01, 04 lip 2017

Aniu dawno nie byłam
muszę ponadrabiać

te dzwonki są przeurocze
zapisuję sobie

przepiękna róża!!!!!!

Pozdrawiam serdecznie
jolanka 08:31, 04 lip 2017

Zawsze zalowalam, ze nikt mnie nie nauczył pływać kiedy bylam dzieckiem. Niestety do dzisiaj nie umniem,
Pozdrawiam znowu deszczowo
anka_ 08:36, 04 lip 2017

jolanka napisał(a)
Zawsze zalowalam, ze nikt mnie nie nauczył pływać kiedy bylam dzieckiem. Niestety do dzisiaj nie umniem,
Pozdrawiam znowu deszczowo
Nic się nie martw, nie ty jedna...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Urszulla 10:36, 04 lip 2017

Twój ogród w tym sezonie ma czas dla siebie. Wreszcie się cieszy że go nie przerabiasz
Mala_Mi 21:38, 04 lip 2017

Justyna napisał(a)
i ciekawy ten postrzępiony wyfikany, pokaż go jeszcze proszę.

Było już ciemnawo.. Dzwonek skupiony Genti Twisterbell
Mala_Mi 21:48, 04 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Co to za bordowe drzewko za hortensjami? Moja różowa 'Annabelle' w tym roku jest biała.

Znasz odmianę tej szałwi? Ciekawa jestem czy dużo jest odmian tej okółkowej?

Widzę kompostowniki w części warzywnej.
Cisy przy wymiennikach mają się dobrze!

Co do ślimaków: cała racja, co piszesz. Tylko jeszcze jedna ważna czynność: nie wolno tej padliny (pociętej, sparaliżowanej etc.) zostawiać na rabatach. Trzeba chwycić nożyczkami tak, by móc przenieść do pojemnika i zakopać albo spalić. Ot taka nekrochirurgia ogrodowa. Po granulkach chyba się rozpuszczają same?

Bordowe to pęcherznica Diablo.
Odmiany szałwii nie znam.. okółkowa..
Dokupiłam plastykowego badziewia na kompost.. nie ma czasu zrobić wiec stoi to co jest na szybko.. to co miałam to za mało było pomimo wywożenia zielska.. ale wywozi się co jakiś czas, a produkcja odpadów jest non stop.
Cisy do przycięcia, ale jak zwykle nie jest to czynność najpilniejsza wiec czeka.
Wiem od Izy że trzeba utylizować, ale kto by na to miał czas.. ale pocięte jak kanibale nie zeżrą to też zasychają.

Dziś w biegu do szklarni z podlewaniem wycięłam różę Reine des Violettes.. jak nic nie wymyśle (i znajdę czas) to dam jej szansę za rok zastartować od ziemi i pokazać się z lepszej strony.. ten drapak mnie doprowadzał do szewskiej pasji..

Jeszcze Tuskany i Mmm Hardy upitolę do ziemi.. albo ozdrowieją albo pójdą w kosmos..

Mala_Mi 21:57, 04 lip 2017

mikina34 napisał(a)
Aniu,
syn to Twoja kopia, normalnie skóra zdjęta jak mawiają
A teraz pozwolę sobie zapytać o trzy sprawy:
1. spodobał mi się u Ciebie krwawnik kichawiec i posadziłam u siebie, czy on taki wielgachny rośnie? Pokłada się czy jakoś daje radę sam?
2. czy firletka kwiecista kwitnie co roku? słyszałam, ze się rozłazi po ogrodzie i kwitnie co drug rok? prawda to? Mam jej trzy kępy w kupie i jak na radzie wygląda cudnie, ale co z nią zrobić po przekwitnięciu?
3. czy jak będziesz zbierać nasionka knautii dla Hani to dałoby rade wrzucić do kopertki klika dla mnie? umówiłyśmy się z Hania na wymianę nasionek to już z nią bym sie domówiła

1. Krwawnik kichawiec w żyznym rośnie dość wysoko..i pokłada się, ja go podpieram.. a dziś zobaczyłam że w środku zżółkł.. a tam wielgachne mrowisko.. na pół metra wysokosci .. tym sposobem mam kopiec termitów.. i nie mam problemu z pokładaniem, bo mi go zniszczyło.
2. Firletka kwitnie co roku, tylko z siewek.. i takie świeże są dużo ładniejsze.. bo te stare są brzydkie z liści, wiec nawet jak zakwitną to wyglądają okropnie. Siewki bez problemu się przesadza gdzie ci pasuje. W rezultacie ma firletki non stop, pozwól tylko którejś się wysiać.. ja już wydzieram bo mi zarasta pół ogrodu..
3. Myślę że szybciej pozbieram siewki i wrzucę w kopertę niż pozbieram nasiona.. widzę że one jak dojrzeją to się sobie wysypują.. i upilnuj takie ziarnka maczku.. o nasiona należy się regularnie przypominać,.. bo działam w niedoczasie kompletnym

Dla zainteresowanych, pełne dzwonki nie zawiązują nasion.. nie widać nasionek, a uschnięte kwiaty wyglądaja brzydko.. wiec je poucinałam, zresztą po ucięciu kwitną nowe.. już nie tak obficie ale dość długo. Takich brzydali nie będę trzymać.