Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 00:30, 16 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)

też widziałam to zdjęcie, jednak mam wątpliwości czy ptaki się nie zaplątują w oczka - w taki sposób właśnie wyłapuje się ptaki

Na razie wszystkie owoce oskubane u mnie ale szukam innej metody - może strach na wróble i szeleszczące torebki

Ani strach, ani niebieski, ani torebki.. moje ptaki ludzi się nie boją..
Siatkę trzeba założyć szczelnie, by ptaki nie miały jak wlecieć.
Od kilku dni ptaki dziobały to co wystaje poza siatkę, ale zrobiła się dziura i pani kosowa wpadła.. zanim rozplatałam dostęp, to sama znalazła jak się wydostać.
Na pewno trzeba zakładać tak by ptaki nie miały jak wlecieć.

I dzisiejsze widoczki, troche z telefonu, trochę z aparatu .. jak nie padnę to kilka zdjęć ku pamięci wstawię..
Mala_Mi 00:45, 16 lip 2017

Sima napisał(a)
Siateczka warta przemyślenia. Mnie zjadają ślimaki, a ostatnio na kuchni.tv widziałam program prowadzony z francuskiej farmy ślimaków i wiecie co mieli!!! Elektrycznego pastucha na ślimaki. To teraz mój obiekt pożądania numer jeden. Zamiast trzymać ślimaki w ogrodzeniu będę się przed nimi bronić!

Mnie zjadają znów opuchlaki, ślimaki.. nornice i krety poluje kota.. jest dobra, codziennie coś przywlecze.. i po ucieczce teraz pilnuje ogrodu
Mala_Mi 00:50, 16 lip 2017

Urszulla napisał(a)
Aniu, w tym tygodniu w poniedziałek skosiłam pół ogrodu. Potem nie zrobiłam nic. A dziś wykopałam drzewiastego chwasta. Uff

Masz niezły ogród mimo poważnych strat rozumiem Twoje dążenie do ideału

Kosztuje mnie sporo pracy, kasy i innych wyrzeczeń, wiec chciałabym aby jakoś cieszył a nie denerwował.. rzecz całkiem naturalna. Jak nic nas coś nie kosztuje to nie zależy, a tak ..... wymagamy.

Zauważyłam, że przegapiłam kwitnienie host.. lato pędzi.. nawet jak brzydkie. Kilka kęp jeszcze wygląda dobrze, ale to już ostatnie podrygi.. trzeba będzie ciąć.. i znów robota.

Mala_Mi 00:54, 16 lip 2017

Kasik napisał(a)
Aniu widziałam siatkę na borówkach Zdaje egzamin? bo u nas okazuje się, że wszystko co nie zmarzło to ptaszyny rozszabrują. Czereśnie zrywaliśmy prawie niedojrzałe, wiśni nie zdążyliśmy zjeść ani jednej ( no było ich mało, ale nie dla ptactwa), a teraz szykują sie na borówki. Nawet agrest osy i szerszenie atakują. . Masakra jakaś.

O siatce było wyżej...
Założyłam, bo w zeszłym roku nie zjadałam nawet 10 deko z 7 krzewów..

Z tego powodu wycięłam czereśnie i gruszę, bo ogród szpeci, liście do sprzątania, a ja i tak tego nie zjem tylko ptaki lub osy.

Os nie mam tzn jest mało bo i owoców w tym roku nie ma.. jedynie co mam to trochę borówek i chciałabym zostawić Muminkom.

I jakiś cyk-pstryk.. nie doszłam do końca z fotami, bo wpadła na chwilę koleżanka z chlebusiem własnego wypieku .. mam taki co tydzień

Mala_Mi 00:55, 16 lip 2017

Radziu2013 napisał(a)

Zaglądam często i zawsze zastaje piękne widoczki
Ale ta kompozycja zachwycająca
Pozdrawiam

Mi też się podoba Dzień zaczynam od spojrzenia przez okno Taki mam widok

Mala_Mi 00:58, 16 lip 2017

barbara_krajewska napisał(a)

Piękna kompozycja.
Róże u Ciebie zawsze ogromne.

Ładnie dojrzewają. U mnie jeszcze zielone.
Gdzie taką siatkę się kupuje? Porzeczki czerwone kosy mi objadły, a tę trochę wiśni, które dojrzały - sójki.
Borówki u mnie w niebezpieczeństwie.

Róże w tym roku tylko niektóre ładne.. wyciepałam w tym roku na zero z 7 szt.. wnerwiały.

Pastella.. kiepska w tym roku też.. ale kwitnie ..

Edit siatkę kupiłam w wiejskim ogrodniczym
Mala_Mi 01:00, 16 lip 2017

zawitka napisał(a)
Sliczne te jeżówki .

Nio Wszystkie bez wyjątku..

Mala_Mi 01:07, 16 lip 2017

Makao_J napisał(a)
Rozumiem doskonale rozterki. U nas deszczu jest sporo i róże plamistość złapały pomimo oprysków wzmacniających. Wiatry od początku sezonu mam takie na ogrodzie że wszystko się przewraca. Dziś róża kwitnie a po całym dniu wiania kwiat się rozsypuje. Nawet mi się nie chce zielska wyrywać bo odrasta szybciej niż nowe rośliny.

Ale mimo wszystko pokazujesz piękne okazy roślin. Trawiszcza na hostowisku po prostu mnie rozwaliły. Piękne są.

Pomponelle ma sporo kwiatków i mimo tych witek to i tak są widoczne. Może trzeba by trejaż jej postawić by tak się nie kładła jeśli jest słabsza niż powinna.

Jeżówki masz wszystkie obłędne.

Planuj planuj Aniu a w przyszłym sezonie rozstrzelasz nas swoimi pomysłami

Na szczęście nie mam czasu na rozterki ogrodowe.. wpadam tam jak po ogień, podziubię tu i tam co najpilniejsze .. pomamrolę pod nosem co pilne do zrobienia..

W dużym ogrodzie zawsze coś się znajdzie co oko przyciągnie.. chyba jedyna zaleta z dużego ogrodu.. no i że nie nudno i że jest gdzie chodzić..

A to samo się wysiało, samo urosło, bez podlewania, bez pryskania.. bez nawożenia, bez niczego.. może trzeba takie rabaty.. i zielska w tym też nie ma.. a wszytko rośnie w kostce

Mala_Mi 01:08, 16 lip 2017

Kindzia napisał(a)
I ciągle oglądam. Masz tego dobra!
Taka lilia z kreską, ładna! Szkoda, że nie pachnąca, bo już się na nią zaczaiłam...

Nie wszytko musi pachnieć

To nie pachnie. a i tak ładne
'
Mala_Mi 01:13, 16 lip 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Przy takim buszu jak Ty masz to na pewno jest roboty. Ogród masz na bogato!
Są plusy i minusy. Ale jak to mówią właśnie takie ogrody mają duszę i cieszą najbardziej cały rok

Dziś pół dnia szalałam.. głównie wycinam co przekwitło i brzydkie, podlać donice, szklarnie, wymyć gąbki z oczka.. i 6 gdozin zleciało.. kilka worów wyciętego i brak czasu na cokolwiek innego..

To przywrotniki, wykładają się na trawę (widać żółte placki) i potem są brzydkie.. wiec golę do ziemi.. też brzydko.. jesienią się zazielenią. Mozna wycinać to co stare, ale przy tym by mnie śmierć zagryzła..dzień roboty, wiec lecę równo i szybko..

A tak było... ale w czerwcu..