Dziękuję .. jak tylko się tam gdzieś zaplączę to z miła chęcią.. jednak teraz mnie mogą bezpiecznie zapraszać wszyscy Bo i tak nie pojadę
Nie pamiętam co wrzucałam z fotek.. dobrze sobie zrobić raz na tydzień zapas
Wiec by przerwać ciałkot.. pokażę jakie kształty i formy maja siewki jeżówkowe.
Tę siewkę trzymam i mnożę.. patrzcie ile ma płatków. dość krótkie ale ile?? W dwa rzędy. Powtórzy cechy??
Te fajne bo koszyczki maja ogromne..
Ta mnie wnerwia już drugi rok, ale bo nie tu rośnie.. ale ma tak wielkie kwiaty, co najmniej 13 cm, że szkoda wyrzucić.. wiotka jest w stosunku do innych ,ale ta smukłość płatków.. nieostre, ale widać wielkość..
Aten krzak to już wogle rośnie bez sensu.. ale kolejny rok zachwyca kolorem i sztywnością. I kolejny rok zapominam zebrać nasion. Rośnie na skraju ścianki skalniaka, wysokie jak diabli i nie podparte trwa .. nic nie zgina.. no i ten kolor kwiatów..ciemny, amarant?? płatki w dół nie wiem czy od suszy czy tak ma.. ale jest top w siewkach i nie tylko. Kolor wyszedł blado ale jest ciemna.
Ogólnie większość jeżówek jest podobna do matek. Tych moich siewek..
ale są brzydkie egzemplarze, ale na szczęście sporadycznie, tak jak i sporadyczne nieco inne a piękne jak pokazane wyżej..
Przykład, blada, płatki rzadkie.. taka niedorobiona.. no chyba że ktoś lubi róż majtkowy
Niektóre maja seledynowe końca płatków.
Ale ogólnie prawie wszystkie wyglądają podobnie czyli tak..bo to moje siewki , wszystkie bez podparcia rosną a wyższe ode mnie lub zbliżone.. .
Aniu , za te Twoje siewki dziękuję Ci co roku, bo dają popis w moim ogrodzie, i nawet sąsiadki zamawiają nasion ka, żeby mieć podobne. Buziaczkuję w ob a policzki i wyściskuję, za nie i za resztę dobroci od Ciebie. Wszystkiego najlepszego!