Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 22:05, 16 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Aniu, mam jednego do wydania. Rośnie szybko. Wszystkie wypisane zalety są OK. Tylko, on nawet podkrzesany sprawia wrażenie wyrośniętego krzaka i to bynajmniej nie delikatnego. Moim zdaniem nie trzeba ich tak wiele na Twojej przestrzeni. I to jeszcze tak rozrzuconych. Ale nie sugeruj się moimi przemyśleniami - może nie do końca wyczuwam klimat w Twoim ogrodzie. Mnie chodzi tylko o ilość. Jakość jest OK.

Grujecznika będziesz prowadziła wielopniowo również? Wtedy da Ci zacienienie, jeśli jednopniowo, to cień będzie wąski.

Pszczelarnia napisał(a)
Aniu, myślałam o tym:
zobacz:
https://selectree.calpoly.edu/tree-detail/acer-tataricum-ginnala

wiem o co ci chodzi z tym Ginnalem i twój link bardzo mi w tym pomogł.. ale mam zagwostkę..jedno jest pewne (chyba pewne bo moze sa takie piny-ja ich nie znam)że slabo wyglada połaczenie jednopniowych, smuklych drzew z wielopniowymi. tak mi się wydaje... strategiczne jest chyba rozmieszczenie takiego polaczenia :/
czyli radzisz pozostać przy tych 2 ginnalach na środkowych rabatach?
Grujecznika wolałabym wielopniowego, zresztą on juz tak się szykuje. jest zupelnie inny niz matka od której wyrasta.
I chętnie bym Twojego Ginnala przygarnęła ale nie ma jak
anna_t 22:10, 16 paź 2017

AniMa napisał(a)

Współczuję roboty..., wiem co to znaczy bo miałam podobnie na froncie - osobiście tak mam jak mądrzejszych od siebie nie słucham

Super robotę zrobiłaś.
Aniu czy Ty teraz dzieliłaś trawki??? Troszkę ryzykujesz. O żurawki to bym się nie martwiła...też dzieliłam w zeszłym tygodniu, podlewam korzonkiem i na razie wyglądają ...że żyją Dzielone w zeszłym roku w LISTOPADZIEna wiosnę bardzo szybko ruszyły

Urabiaj eMa urabiaj....Pokazuj piny i inne ogrody...jak zobaczy że może być tak ładnie, to ulegnie

Ania dzieliłam tylko ice dance, z innymi czekam do wiosny bo mi ich szkoda.
żurawki tez poszły pod nóż bo mam sporo tych limonkowych to luzik

Urabiam go jak mogę ale wiem ze jak ma przesyt ogrodu to efekt bedzie odwrotny. poza tym nie tylko moimi wymysłami ma zajęty czas bo przy domu non stop robota. a to trawnik dzisiaj kosil, wczoraj przyszło drewno do kominka trzeba było zwalić, budował bude dla psiaka bo mamy małego. non stop coś
Margerytka40 22:13, 16 paź 2017

ragsmom napisał(a)
Hej,Aniu ja z doskoku tylko na chwile, mam taki czas,ze nie wiem jak się nazywam,ale przemyśleniami na temat ginnala chce się podzielić. Mam jeden,małe drzewko na jednym pniu,pokrój jak najbardziej drzewa stycznia, wcale nie krzew. Po pierwszym ogromnym zachwycie jestem jednak nim trochę rozczarowana. Wybawilam się przepięknie, ale... po jednym dniu mocniejszych wiatrów i wcześniejszych chwilowych niskich temperaturach w tej chwili jest juz łysy jednego dnia płonął czerwienią tak że nie dochodziłam od kuchennego okna,bo stamtad go widać najlepiej a teraz... jedyne gole drzewo w ogrodzie. Wszystko inne trzyma liście, nawet katalpa,mimo że przymrozki je trochę zwarzyly,a czerwien ginnala jest tylko wspomnieniem... przez chwilę chciałam ich więcej dosadzic w różnych miejscach ogrodu, ale jednak poprzestanie na tym jednym (i po cichu się pocieszam,że może z wiekiem będzie dłużej cieszył jesienią)

U mnie też już straszy gołymi gałęziami. Może z tydzień był piękny
anna_t 22:14, 16 paź 2017

Johanka77 napisał(a)

No proszę! Rozwojowo!
Nie zarasta Ci ta rabata chwastami?
U mnie przez to, że za płotem same pola o chwasty to po dwóch tygodniach już Sajgon na rabatach.
A mam i żwirek, i korę.

zarasta strasznie! dlatego malo zdjęć jej mam z poprzednich sezonów bo zanim bym wypieliła te 80m2 to bym padła na gębę i tyle by mnie było
teraz plan jest na ścisk namnożyłam sobie trawek i będę sadzić gęsto co 20-30cm.
ja kupowałam dużo kory na poczatku ale to skarbonka bez dna, może kiedys jak te rośliny będą większe..teraz już to olalam i piele albo piję piwo patrząc na chwasty
anna_t 22:18, 16 paź 2017

Magda70 napisał(a)
Ok, czyli dalej się zastanawiasz jakie drzewa

Moje ginnala na czerwono soczyście się przebarwiają.
Aktualna ich fotka w wątku nad jeziorem

zastanawiam się i niewiem co ja mam zrobić..Ola z Asią mi tu fajne koncepcje podsunęły ale to nie jest takie hop-siup teraz 4 drzewka wywalić zeby 7 nowych kupić. dojrzeć muszę
anna_t 22:28, 16 paź 2017

ragsmom napisał(a)
Hej,Aniu ja z doskoku tylko na chwile, mam taki czas,ze nie wiem jak się nazywam,ale przemyśleniami na temat ginnala chce się podzielić. Mam jeden,małe drzewko na jednym pniu,pokrój jak najbardziej drzewa stycznia, wcale nie krzew. Po pierwszym ogromnym zachwycie jestem jednak nim trochę rozczarowana. Wybawilam się przepięknie, ale... po jednym dniu mocniejszych wiatrów i wcześniejszych chwilowych niskich temperaturach w tej chwili jest juz łysy jednego dnia płonął czerwienią tak że nie dochodziłam od kuchennego okna,bo stamtad go widać najlepiej a teraz... jedyne gole drzewo w ogrodzie. Wszystko inne trzyma liście, nawet katalpa,mimo że przymrozki je trochę zwarzyly,a czerwien ginnala jest tylko wspomnieniem... przez chwilę chciałam ich więcej dosadzic w różnych miejscach ogrodu, ale jednak poprzestanie na tym jednym (i po cichu się pocieszam,że może z wiekiem będzie dłużej cieszył jesienią)

ciekawe spotrzeżenie podsunęłaś...
trzeba by było Bogdzi spytać czy te jej stare ginnale tez tak szybko gubią

a widziałaś strzepiastokorego i hot wings?
anna_t 22:29, 16 paź 2017

UrsaMaior napisał(a)
Ha, ja też dziś sadziłam dużego. Ciekawe co piszesz o liściach, muszę zwrócić uwagę.

Iza czapo ty moja!
zagladam do Ciebie co rusz ale tak Cie te warszawskie kwoki obsiadły ze nie mam śmiałości się odezwać

pokazywałaś klona? lece do Cię!
malgol 22:54, 16 paź 2017

To tak jak ja u Ciebie zaglądam zeby zgapic jak poradzisz sobie z tą trzykrotnie przerabiana rabata Ja też mam taką co każdej wiosny biorę się za zmiany I nie wiem na co się zdecydować. Twoja już zaczyna mi się podobać podgladam dalej...
anna_t 23:06, 16 paź 2017

Za każdym razem miałam wizje ale roślin mało albo małe. Tym razem jest inaczej i liczę wkoncu na efekt. I chyba też wersji jestem najbardziej pewna
Johanka77 23:22, 16 paź 2017

anna_t napisał(a)

ja kupowałam dużo kory na poczatku ale to skarbonka bez dna, może kiedys jak te rośliny będą większe..teraz już to olalam i piele albo piję piwo patrząc na chwasty

Amen