Czyli po prawej zostają hortensje i para drzew? I te kostki na zmianę z bylinami też?
Powiem Ci Aniu szczerze: nie bardzo mi się podoba kierunek zmian. Nie dlatego, że mam coś przeciwko rabatom brzozowym czy warzywnikowi, ale dlatego stoisz w rozkroku i widać to na planie.
Miałaś dokładnie zrobiony plan (nad którym pracowałaś dwa lata), który opierał się na symetrii i powtarzalności. Teraz niby plan chcesz zostawić, ale jednocześnie próbujesz przemycić różne chciejstwa, które w międzyczasie się pojawiły. Moim zdaniem, (którego rzecz jasna nie musisz brać pod uwagę, bo już raz zrobiłam u Ciebie wielkie zamieszanie, z którego nic nie wyszło) plan zaczyna Ci się rozłazić w szwach.
Trzeba albo chciejstwa ograniczyć, albo zacząć planowanie od nowa (no prawie: ścieżka na środku z klonami zostaje).
Asia wiesz że ja z tych nie nerwowych, nie stresuję się a jak bym nawet zaczęła to prędzej uciekne z tego forum niż komuś będę zwracać uwagę że mnie karci skoro sama pytam o jego zdanie
chciałoby Ci się coś mi narysować?
bez zmian środkowe z klonami i może glediczja w lewym dolnym rogu. Jabłonki mogą zmienić miejsce lub nie, obojętne mi one
i jest jeden grujecznik do zagospodarowania
Nie twierdzę, że jest to najlepszy możliwy pomysł, ale coś takiego bym widziała:
Czy ja dobrze pamiętam, że u Ciebie południe jest na dole?
Warzywnik to ten brązowy prostokąt z prawej.
Żółte kółka - glediczja
zielone - brzozy
ciemnozielone - kostki i żywopłoty
Zagajnik brzozowy w lewym rogu przy ognisku, żeby nie robić niepotrzebnych "zębów"
Koncepcja "kostki porozrzucane swobodnie między bylinami/krzewami" zostaje ale odpuszczamy te pary po obu bokach.
Rodki zostają w prawym dolnym rogu, mniej więcej pod glediczją, między brzozami np.: derenie, na całej reszcie - byliny.
Aniu bo ja tak po cichutku spaceruję... Przyznaję, że kojarzę plan Lukiego a później w tych wszystkich zmianach się pogubiłam... Ale przez dłuższy czas nie miałam internetu, więc składam to na karb tego...