Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza II

Ogrodowa przygoda Łukasza II

Luki 16:37, 25 lut 2018

Gosiu widzisz tak mnie wywiało z pracą i problemami, że na forum ochoty totalnie brak, a zimą to i tak nic się nie dzieję, chociaż przedświątecznie działo się dużo, ale prawie marzec, więc dawno tematy świąteczne przeminęły

Ewo tak wyszło... czarna rzeczywistość

Moniko nie powiem troszkę mnie zachęciłaś do powrotu tym planowaniem, na pewno do Ciebie zajrzę, chociaż nie wiem czy już nie za późno. Czasu to ja w sumie mam, ale spożytkować go dobrze trochę trudno
Luki 16:41, 25 lut 2018

Tak by tylko paplaniny nie było to może jakieś podsumowanie paskudnego zeszłego roku machnę

To zaczynam od Stycznia z bardzo mroźną i śnieżną zimą. Mróż u mnie sięgnął -30,5 stopnia i na pewne niektórzy będą pamiętać moją pękniętą szybę oraz fenomalny odruch obronny

Śniegu było strasznie dużo

Co w lutym zaskutkowało... własnym jeziorem

Luki 16:43, 25 lut 2018

W marcu pojawiły się pierwsze kwiatuchy

Luki 16:46, 25 lut 2018

Niestety zaczęły się pojawiać pierwsze oznaki ogromnych strat jakie poczyniła zima

Zabrałem się też za sporą ogrodową rewolucje i zabawę w przerzucanie z flanki na flankę, w sumie z 200 roślin musiałem przesadzić i rozsadzić, bo większość pochodziła z luzowania miejsc na rabatach.

Pracę w tym czasie miałem delegacyjną, więc w domu bywałem zaocznie to i prace ciągnęły się 3 miesiące do tego z bałaganu wyjść nie mogłem.

Luki 16:50, 25 lut 2018

Kwiecień

To ciąg dalszy prac i porządków pozimowych... oj szło jak krew z nosa

Dzięki wyjazdom mogłem zobaczyć jeden z ulubionych ogrodów w wiosennej odsłonie, przestawiać raczej nie muszę
Luki 16:53, 25 lut 2018

Prace trwały nadal,

a lista strat rosła w zastraszającym tempie

Jak by tego było mało 19 kwietnia o poranku taki widok ukazał się przez okno

Luki 16:57, 25 lut 2018

Maj

Zaczęło się robić troszkę ładniej, coraz bardziej zielono i kwiatowo
Rojniki ( o ile będzie mi się chciało to robić) zakończą żywot w moim ogrodzie na skalniaku, nic go nie uchroni przed zagładą ... no nic poza leniem

Żurawki strasznie długo się zbierały pomijając to, że kilkadziesiąt mi wygniło

Luki 17:01, 25 lut 2018

Z wielką radości pozbyłem się ostatnich dwóch jałowców z ogrodu

i z wielkim smutkiem musiałem się pożegnać z ramą bylinowej czyli zniszczonymi bukszpanami, uratowały się dwa w opłakanym stanie, a w sumie wyrzuciłem 16 formowanych bukszpanów zniszczonych przez grzyba i zimę

Na miejsce bukszpanów trafiły doniczkujące dwa lata cisy Fastigiata

Kwitnienia rodków i azalii praktycznie nie było, bo kilka zmarzło na amen, a reszta mocno ucierpiała
Luki 17:05, 25 lut 2018

Bylinowa na której głównie wygniło mnóstwo roślin zaczęła się odradzać, a dziury zaczynałem zapełniać zdobyczami z podróży po kraju

Żywopłot grabowy w końcu zmężniał, a czosnki w sporej ilości czekały w blokach startowych

Chociaż maj wspominam tylko z ganiania ze szmatami po ogrdzie w ochronie roślin przed przymrozkami, które zrobiły największe spustoszenie w liliach i hortensjach, które okropnie ucierpiały
Luki 17:09, 25 lut 2018

Przedogródek, mimo, że jest strasznie niefotogeniczny zaczyna mi się podobać coraz bardziej w drugim roku po radykalnych zmianach

Niestety znienawidzona rabata przy samym wejściu na działkę znów zaczeła straszyć, a nowy pomysł okazał się takim niewypałem, że w sumie tylko śmiać mi się pozostało , ale o tym później

Obficie kwitnące czosnki

i rosnąca sterta doniczek czekająca na swoją kolej z posadzeniem a jeżdziłem dalej i za każdym razem coś z sobą przytargałem.