Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza II

Ogrodowa przygoda Łukasza II

Luki 15:53, 23 kwi 2017

Małgosiu cały układ bylinowej miałem tak ułożony by nic buksów nie dotykało, na jednym bodziszek czasem się kładł, i żurawki w jednym miejscu, reszta mimo tego co na zdjęciach miała przestrzeń w około siebie. Nie mam pojęcia dlaczego tak je załatwiło. U siostry to samo, nic na buksach nie leżało, a wszystkie 6 kulek, które sam wyhodowałem padło.

Asiu to bodziszek Renarda, kwitnie mało efektownie, ale wcześnie rusza i rośnie w ładnych kępkach przyjemnych w dotyku liści
AgataP 16:00, 23 kwi 2017

Luki napisał(a)
Wczoraj spakowałem kilkanaście worków strat pozimowych... nie muszę mówić jaki humor miałem, ale najzwyczajniej przykro się robiło wyrywając takie ilości roślin, przy których tyle się napracowało.
Zostało mi najgorsze, ale do tego muszę się zebrać psychicznie, 16 kul bukszpanówych i 3 stożki nadają się na śmietnik... nie ma co na cud liczyć tylko wykopać i myśleć co dalej. Dwie Amanogawy u siostry też muszę wywalić.

Z tej rozpaczy tak się przejadłem wieczorem, że spać nie mogłem i musiałem się kroplami żołądkowymi nafaszerować

Na szczęście udało się wczoraj ogarnąć całą bylinową z chwastów i śmieci. Widać, że jakieś rośliny tam są , a nie tylko zielsko.
Trawnik też udało się skosić.

Chciałem zabrać się za nowe skrzynie w warzywniku i kompostownik, ale jak dostałem wyceny z tartaków to spadłem ze stołka i szybko odechciało mi się nowych skrzyń, w czerwcu może tylko kompostownik sobie zrobię

Idę jakieś zdjęcia zrobić

Łukasz serce boli jak czytam o tych kulkach bukszpanowych, dobrze że masz takie podejście do sprawy... co nas nie zabije to nas wzmocni

Skrzynie na warzywnik nie takie tanie, ja zamówiłam grube dechy na 4 cm i jak pojechałam odebrać to też gębę rozdziawiłam - no ale jak się powiedziało A to musiałam i B. Teraz "zjadło" mnie ogrodzenie, ale tłumaczę sobie że to taki jednorazowy wydatek... Brakuje kasy na roślinki a planowałam sobie reorganizację jednej rabaty. Ech życie ..
AgataP 16:08, 23 kwi 2017

Luki napisał(a)
Gosiu też tego nie pojmuję, niestety z buksami na bylinowej z kulami muszę się definitywnie pożegnać, nie wiem co je zastąpię, odbuduję jedynie żywopłocik, chociaż to i tak będzie koszt

Łukasz u mnie żywopłocik bukszpanowy był taki niedokończony, bo Mama posadziła tyle na ile ją było stać. Raziło mnie to więc dosadziłam... tawułki, będę prowadzić jako przedłużenie żywopłotu bukszpanowego. Teraz, choć jeszcze malutki, pięknie wprowadza kolor i nie żałuję że w całości nie jest z bukszpanu.

Może wymyślisz coś innego zamiast bukszpanu i kul bukszpanowych .. jest tyle nie ograniczonych możliwości.. tawułki, ostrokrzewy, trzmieliny, berberysy....

Ja na bylinówkę bukszpanów nie wprowadzam, bo mam tam za gęsto... może rzeczywiście buksy musza mieć przewiew...
boguslawa_ma... 16:27, 23 kwi 2017

Ale czyściutko na rabatach ,ani jednego chwasta ,u mnie też mróz narobił strat
Trawami ICE DANCE mogłabym się z tobą podzielić bo dużo mi narosło młodych przyrostów ,no chyba że potrzebujesz większą ilość
asiak 21:01, 23 kwi 2017

Strasznie żal bukszpanów...
abiko 21:24, 23 kwi 2017

Kurcze Łukasz, ale straty może zamiast buksów trzmielina jako żywopot?
Ogromne masz już lilie, u mnie tak z 1/3 twoich.
AsiaK_Z 21:34, 23 kwi 2017

Oj, straty ogromne ale... jest miejsce na nowości tartak... wydawałoby się, że ceny będą przystępne, a tu mega klops
Margerytka40 21:45, 23 kwi 2017

Nie wiedziałam ,że te tartaczne ceny takie zabójcze. Też chciałam w tym roku trochę zrobić,m in. kompostowniki ,pergolę . Jak tak to nie wiem czy damy radę.. Priorytet to altana i ona musi stanąć.
Luki 21:47, 23 kwi 2017

Agato nie ukrywam, że jestem załamany tymi buksami i nic w tej kwestii mnie nie pocieszy, bo to nie tylko straty roślinne, ale spore materialne już nawet nie liczę bo taniej wyszłoby to zaorać.

Deski też takie grube do wyceny sobie dałem i mocno się zdziwiłem jak sobie policzyli, dajta spokój trzeba zrobić to na dwa razy. Z dwojga złego gdybym miał teraz je robić chyba bym padł ze zmęczenia, a tak jedna robota mniej

Buksy muszą mieć przewiew i u mnie go miały pod dostatkiem, nic na nich nie leżało... teraz będę musiał iść w Cisy, ale na efekt sobie poczekam ze 3 lata, a kasy na to brak... z wielkiego zamówionego buka nie mam zamiaru rezygnować

Posadziłbym tam coś innego, ale nie mam tam zbyt dużo miejsca na to... będę myślał co z tym fantem zrobić.

Bogusiu dziękuję Ci bardzo, ale Ice Dancea mam na razie dość i nie planuję na razie dosadzać Pierwsza w pełni ogarnięta rabata... jeszcze 6 mi zostało

Asiu oj żal i to bardzo

Agnieszko trzmieliny też bardzo mocno mi obmarzły i będę się regenerować do przyszłego roku, więc raczej nie skorzystam

Lilie u mnie w różnym stadium, niektóre dopiero wychodzą, inne już spore i wysokie na 20cm.
Luki 21:52, 23 kwi 2017

AsiaK_Z napisał(a)
Oj, straty ogromne ale... jest miejsce na nowości tartak... wydawałoby się, że ceny będą przystępne, a tu mega klops

Uwierz mi Asiu, że jak słyszę "jest miejsce na nowości" to szlak mnie jasny trafia nie chciałem żadnych nowości, a niestety wolnych kilkunastu setek nie mam.
Powoli trzeba jednak kombinować jak to wszystko odbudować bo wszędzie jakieś pustki i straty.
No tartaki ładnie sobie cenią jak się chce coś na wymiar.

Margerytka40 napisał(a)
Nie wiedziałam ,że te tartaczne ceny takie zabójcze. Też chciałam w tym roku trochę zrobić,m in. kompostowniki ,pergolę . Jak tak to nie wiem czy damy radę.. Priorytet to altana i ona musi stanąć.

Jak nie zapytasz to się nie dowiesz, może akurat u Ciebie nie będzie takich cen, ja się przeliczyłem bagatela o 100%