Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

AnkaK 22:08, 05 lut 2018

Ja również rozumiem potrzebę planowania. Jak sobie tak podumam to mi się umysł resetuje od codzienności ☺
Magleska 22:26, 05 lut 2018

Poodpisuje jutro mam tylko telefon do dyspozycji i w dodatku w pracy jestem podglądam tylko troszkę
Johanka77 22:36, 05 lut 2018

Zacne plany!
Skup się na tych radach, choć ja też nie jestem dla nich zbyt pokorna

Pomyśl nad dwoma rodzajami drzew na ten bok. Góra trzy, bo rzeczywiście sporo tego. A taka naprzemienna powtarzalność jest fajna. Ja bardzo lubię u Navi rabatę, gdzie graby są przeplatane hortkami. A dalej są hortki z rozchodnikami. Nie ważne gatunki, ważne że ta powtarzalność w ogrodzie nadaje fajny rytm.

A ten drugi bok fajnie kombinujesz z tymi buksikami
Johanka77 07:06, 06 lut 2018

A! I powiem Ci w tajemnicy, że te puzzle to ja też lubię i używam. Bo przynajmniej cokolwiek mogę sobie zwizualizować Tyle, że czasem rośliny muszę zastosować inne, bo te proporcje to rzeczywiście walnięte
Kartek i kredek też używam, ale tam mniej czuję.
To tyle w obronie uciśnionych...
DorKa 07:52, 06 lut 2018

Madzia ja Twój zapęd doskonale rozumiem i nie widze powodów, żeby go stopować. Tym bardziej, że to to tylko burza mózgów a nie lista zakupów
Jeżeli tylko planowanie pozwala Ci się oderwać choć na chwilę od problemów ( a wierzę,że tak właśnie jest ) to dlaczego masz zwalniać ? Buziaki i powodzenia
Magleska 08:07, 06 lut 2018

Johanka77 napisał(a)
Zacne plany!
Skup się na tych radach, choć ja też nie jestem dla nich zbyt pokorna

Pomyśl nad dwoma rodzajami drzew na ten bok. Góra trzy, bo rzeczywiście sporo tego. A taka naprzemienna powtarzalność jest fajna. Ja bardzo lubię u Navi rabatę, gdzie graby są przeplatane hortkami. A dalej są hortki z rozchodnikami. Nie ważne gatunki, ważne że ta powtarzalność w ogrodzie nadaje fajny rytm.

A ten drugi bok fajnie kombinujesz z tymi buksikami

Dziękuję Ci za zrozumienie bardzo bardzo .....wiesz myślałam ,że forum jest właśnie po to ,żeby móc planować nawet ileś tam wersji rozumiem ,że nie wszystko może sie każdemu podobać ......teraz to nawet nie wiem ,czy cokolwiek pisać więcej .... trochę mi przykro ....ale cóż życie .....
Na brzozowej rabacie mam brzozy z hortkami i tej nie chcę mocno zmieniać jedynie poszerzyć na najniższe piętro
I jest to ten sam bok co te kulki ten cały bok ma 46 długości - od przedogródka ( gdzie buksy ) później bok domu ( który chcę pozmieniać ) dalej skarpa z tymi brzózkami płaczkami ( tam są rodki też ) i jeszcze dalej brzozowa z limkami ......

Johanka77 napisał(a)
A! I powiem Ci w tajemnicy, że te puzzle to ja też lubię i używam. Bo przynajmniej cokolwiek mogę sobie zwizualizować Tyle, że czasem rośliny muszę zastosować inne, bo te proporcje to rzeczywiście walnięte
Kartek i kredek też używam, ale tam mniej czuję.
To tyle w obronie uciśnionych...

Dzięki dzięki dzięki - bużka
Magleska 08:12, 06 lut 2018

mrokasia napisał(a)

No wiem kochana, że czasem trzeba znaleźć sobie coś co zajmie skutecznie głowę, sprzątanie nie pomaga w takich sytuacjach bo zajmuje ręce a nie głowę. Trzymaj się .
A może pomyśl co chcesz wysadzić z innych rabat i spróbuj z tego coś wykombinować w tym miejscu?

Na najniższe nasadzenia mam pomysł ( rośliny też mam ) i wiem jak to ma wyglądać jedynie z tymi drzewkami kombinuję ....
Masz rację z tym sprzątaniem .....myślenie włącza sie nieustannie i pesymizmem ciągnie a tak to trochę można się oderwać od zbyt wielu myśli .... trzymam się ....poręczy najczęściej buźka
Toszka 08:14, 06 lut 2018

Magdo, a czemu masz więcej nie pisać? Można sprawę przedyskutować, przespać się z nią, znowu pozmieniać plany, i znowu przespać się... toż to forum do tego służy, a nie tylko do wstawiania piknych zdjęć i piknych ujęć. Głowa do góry. Rozkminimy to. Każdą możliwą opcję obejrzymy nawet od korzeni... nie tylko z boków.
Bendzie dobrze psze Pani
Magleska 09:01, 06 lut 2018

Toszka napisał(a)

No i strzeliłaś sobie samobója... albo w stopę sobie strzeliłaś... Bendem opierniczać ile wlezie - to taki mój wyraz sympatii bendzie, czyli kubeł wody. Zimna jest, bo kubeł na dworzu stał.
-po pierwsze nie odrobiłaś zapodanej lekcji - nie poczytałaś i nie zanotowałaś gabarytów drzew jakie masz. Anbu wątku też nie czytałaś (lub bez zrozumienia czytałaś) i nie zakonotowałaś sobie, że kupując drzewka patrzymy na grubość pnia, a nie na koronę. korona przyrasta błyskawicznie. Pieniek nie. I w efekcie twoje brzózki będą wyginać się pod ciężarem gałązek, a cherlawy pieniek będzie łukowaty i wyrywany w posadach. Jasno się wyraziłam? Zrozumiale?
Te maleńkie drzewka, wszystkie drzewka to twój słaby punkt. Przez ten mikro, mikro gabaryt pogubiłaś się w proporcjach i wyliczeniu odległości. To było primo...;
- punkt drugi teraz będzie...wywal w cholercię ten gooopi program GP. To najbardziej kretyńsko zrobiony program, który nie trzyma proporcji, podaje błędne gabaryty... zapewne jakiś studencina zrobił ten program na zaliczenie... a już ci na pewno ogrodnikiem nie był.
Bierzesz dużą kartkę w kratkę lub papier milimetrowy. 1cm to metr. Wyrysuj pas tej rabaty. Chybcikiem to od domu 4m. Zywopłot cisowy to 60-80cm szer. Plus dojście na strzyżenie. Tu odległość adekwatna do twojej osoby. Jeśliś chuda to mniej Zapewniam cię, że 50cm na pracę z nozycami + na schylanie się by ścinki pozbierać to będzie ciut mało.
Czyli ucieka nam 1,5m...
I teraz wracamy do punktu 1, czyli gabaryty drzewek. Mamy taką brzozę Betula pendula 'Youngii'... szczepioną nisko z tego co widzę. Jednak niskie szczepienie nie zaburzy jej przyszłej szerokości, a ta to 5-8m. Cięcie, nawet drastyczne nie zahamuje tej brzozy. Wręcz przeciwnie -będzie jeszcze szersza.
na razie tyle ci szoku starczy

Toszka za kubeł zimnej wody dziękuję dziś przy -13stopni mam same sople na głowie
Ad1...Poczytałam o tych drzewkach ,które mam ..... wiem ,że mizeroty ,ale nie stać mnie na duże - takie jak padną ,to nie będzie żal
Po lekturze wiem ,że tych drzew jest zdecydowanie za dużo dużo .....dlatego nawet nie rozpisuję się na ich temat ....bo ich tam nie będzie ......
2. Co do tych brzózek pendula - one już tam są - rosną na stromej skarpie przy tarasie ..... i ich nie chcę z tamtąd ruszać jak zbrzydną ,to je wtedy wytnę
3. Program może i głupi , ale pozwala mi troszkę wyobrazić sobie wygląd ..... nie mam takiej wyobraźni technicznej niestety
4. Papieru milimetrowego w 3 sklepach koło mnie nie znalazłam .... a te wszystkie wypociny moje są robione właśnie na zwykłym kratkowym , gdzie 1 kratka to jest 1 metr ..... ( całosciowy rysunek )
Tu jest to co zostaje
)
5 . Może tez dosłownie nie napisałam ,ale ja nie chcę na tym boku domu( na odcinku ok 10 metrowym ) zostawić wszystkiego co tam jest .....
ciężko też odzwierciedlić w słowie pisanym swoją wizję ..........
Na pewno wiem ,że chce tam płyty wtopione w żwirek, bukszpany i trawki i do tego chcę kilka drzewek ,które nie urosną większe niż 3metry .......
6 . Dziekuje za cisy - myślałam ,że metr im starczy - teraz wiem ,że 1,5 musi być -niestety mam odmianę ,której nie polecasz- ale też te zostaną .....
Mam nadzieję ,ze się nie pogniewasz na mnie ......bardzo Ci jestem wdzięczna za rady .......
Tu narysowałem co zostaje ....
do zmiany planuje wykropkowany kawałek na czerwono ....ale zmniana dotyczy tylko drzewek

Magleska 09:12, 06 lut 2018

jolanka napisał(a)
Noooo, u przyjaciół jest ta brzoza juz kilkuletnia. Oj miejsca ci ona potrzebuje, oj potrzebuje. Poza tym ładnie wygląda tylko wtedy gdy jest wysoko szczepionka inaczej za namiot robi
Ale ładna to jest

Moje są szczepione na wysokości 1,80 m .....jak będą brzydkie to je wytnę na razie mi sie podobają