Zacne plany!
Skup się na tych radach, choć ja też nie jestem dla nich zbyt pokorna
Pomyśl nad dwoma rodzajami drzew na ten bok. Góra trzy, bo rzeczywiście sporo tego. A taka naprzemienna powtarzalność jest fajna. Ja bardzo lubię u Navi rabatę, gdzie graby są przeplatane hortkami. A dalej są hortki z rozchodnikami. Nie ważne gatunki, ważne że ta powtarzalność w ogrodzie nadaje fajny rytm.
A ten drugi bok fajnie kombinujesz z tymi buksikami
A! I powiem Ci w tajemnicy, że te puzzle to ja też lubię i używam. Bo przynajmniej cokolwiek mogę sobie zwizualizować Tyle, że czasem rośliny muszę zastosować inne, bo te proporcje to rzeczywiście walnięte
Kartek i kredek też używam, ale tam mniej czuję.
To tyle w obronie uciśnionych...
Madzia ja Twój zapęd doskonale rozumiem i nie widze powodów, żeby go stopować. Tym bardziej, że to to tylko burza mózgów a nie lista zakupów
Jeżeli tylko planowanie pozwala Ci się oderwać choć na chwilę od problemów ( a wierzę,że tak właśnie jest ) to dlaczego masz zwalniać ? Buziaki i powodzenia
Dziękuję Ci za zrozumienie bardzo bardzo .....wiesz myślałam ,że forum jest właśnie po to ,żeby móc planować nawet ileś tam wersji rozumiem ,że nie wszystko może sie każdemu podobać ......teraz to nawet nie wiem ,czy cokolwiek pisać więcej .... trochę mi przykro ....ale cóż życie .....
Na brzozowej rabacie mam brzozy z hortkami i tej nie chcę mocno zmieniać jedynie poszerzyć na najniższe piętro
I jest to ten sam bok co te kulki ten cały bok ma 46 długości - od przedogródka ( gdzie buksy ) później bok domu ( który chcę pozmieniać ) dalej skarpa z tymi brzózkami płaczkami ( tam są rodki też ) i jeszcze dalej brzozowa z limkami ......
Na najniższe nasadzenia mam pomysł ( rośliny też mam ) i wiem jak to ma wyglądać jedynie z tymi drzewkami kombinuję ....
Masz rację z tym sprzątaniem .....myślenie włącza sie nieustannie i pesymizmem ciągnie a tak to trochę można się oderwać od zbyt wielu myśli .... trzymam się ....poręczy najczęściej buźka
Magdo, a czemu masz więcej nie pisać? Można sprawę przedyskutować, przespać się z nią, znowu pozmieniać plany, i znowu przespać się... toż to forum do tego służy, a nie tylko do wstawiania piknych zdjęć i piknych ujęć. Głowa do góry. Rozkminimy to. Każdą możliwą opcję obejrzymy nawet od korzeni... nie tylko z boków. Bendzie dobrze psze Pani
Po lekturze wiem ,że tych drzew jest zdecydowanie za dużo dużo .....dlatego nawet nie rozpisuję się na ich temat ....bo ich tam nie będzie ......
2. Co do tych brzózek pendula - one już tam są - rosną na stromej skarpie przy tarasie ..... i ich nie chcę z tamtąd ruszać jak zbrzydną ,to je wtedy wytnę
3. Program może i głupi , ale pozwala mi troszkę wyobrazić sobie wygląd ..... nie mam takiej wyobraźni technicznej niestety
4. Papieru milimetrowego w 3 sklepach koło mnie nie znalazłam .... a te wszystkie wypociny moje są robione właśnie na zwykłym kratkowym , gdzie 1 kratka to jest 1 metr ..... ( całosciowy rysunek )
Tu jest to co zostaje )
5 . Może tez dosłownie nie napisałam ,ale ja nie chcę na tym boku domu( na odcinku ok 10 metrowym ) zostawić wszystkiego co tam jest .....
ciężko też odzwierciedlić w słowie pisanym swoją wizję ..........
Na pewno wiem ,że chce tam płyty wtopione w żwirek, bukszpany i trawki i do tego chcę kilka drzewek ,które nie urosną większe niż 3metry .......
6 . Dziekuje za cisy - myślałam ,że metr im starczy - teraz wiem ,że 1,5 musi być -niestety mam odmianę ,której nie polecasz- ale też te zostaną .....
Mam nadzieję ,ze się nie pogniewasz na mnie ......bardzo Ci jestem wdzięczna za rady .......
Tu narysowałem co zostaje ....
do zmiany planuje wykropkowany kawałek na czerwono ....ale zmniana dotyczy tylko drzewek