Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 15:25, 20 lut 2018

Anda napisał(a)

Poczekam i w tym czasie ogarne troche Twoj watek

idę na nockę dziś ,więc teraz wklejam rysunki jeszcze raz -zrobione aparatem ...lepiej czytelne ?
a i jeszcze...... bardzo jestem wdzięczna ,że chce Ci się takim miotającym się ogrodnikom pomagać dziękuję
całość

przód z bokiem

na ten przedogródek i bok plan mam taki :
żywopłot z cisa hicksii (mam ) .....
.i tu zastanawiam się ,czy dobrze by wyglądał żywopłot mieszany .( całość boku ma długość 46metrów)....np.
w przedogródku tuja szmaragd,dalej cisy ,aż do tyłu za skalniakiem (tam jest skarpa i wąsko ) a pózniej z świerka serbskiego i na końcu ze szmaragdów lub cisów ???
żeby nie był monotonny ......
ogólnie najbardziej zależy mi na zasłonięciu przedogródka ....a z boku.-jak najwęższy,dlatego cisy ....i dopiero z tyłu mocna zasłona od wiatru przede wszystkim(dlatego serby ? )

nie przerażaj się ,że chcę wszystko rozkopać i tak muszę ,bo cisy posadziłam 30 cm od siatki ....Kochana Toszka mi uświadomiła jaki to błąd -do cięcia przedewszystkim.....

w przedogródku i na boku domu chcę ,żeby były kulki bukszpanowe ....a co do reszty ,to nadal się motam co jeszcze ....
żeby nawiązac do tych buksowych kulek ,to z tyłu też je planuje dać ....
nie chcę od razu na tyły przechodzić z planem ,bo boję sie ,że się pogubisz w moim chaosie
Anda 15:34, 20 lut 2018

Plany czytelne, będę myśleć Teraz lecę Twój wątek po obrazkach i coś tam podczytuję.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 15:36, 20 lut 2018

patrycja napisał(a)

Madziu
Czy Ty jesteś zadowolona z tego ogrodzenia wiklinowego?
Jest jakaś ochrona przed wiatrem?

szczerze ,to niebardzo jestem zadowolona ....nie podoba mi się ono ..może jak by było na całym płocie ,to by lepiej wyglądało,a nie na takim kawałku .....
..dałam go tam tylko dlatego ,że w lecie z przodu stał basen córki i żeby z ulicy nie było tak mocno widać ....

teraz na wiosnę jak będę robić zmiany - skuszę się chyba na większy żywopłot

.daje trochę osłony przed wiatrem dla roślin przedewszystkim
Anda 15:43, 20 lut 2018

Magdo, Ty masz w przedogródku wiśnie Royal Burgunty? Zostawiasz je tam?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 15:48, 20 lut 2018

Anda napisał(a)
Magdo, Ty masz w przedogródku wiśnie Royal Burgunty? Zostawiasz je tam?

właśnie nie ....nie podobają mi się one tam -przy tym grafitowym płocie wyglądają ponuro .....
chcę tam jedno ładne reprezentacyjne drzewo na środku ....może otoczone jakimś niskim żywopłotkiem i kule buksowe z trawkami hakone .....jak myślisz ?
o takim czyms myślę
Anda 16:00, 20 lut 2018

Jeśli nie chcesz stracić tych drzewek to przesadź je z jak największą bryłą korzeniową do przygotowanych już wcześniej dołków i to wczesną wiosną. I podlewaj mocno, ale nie codziennie.

Nie da się tego płotu (który jest bardzo ładny) pomalować pod kolor Twoich kamyczków, jakoś szaro? Wg mnie ten antracytowy kolor wprowadza takie ponure wrażenie i stwarza zbyt mocny kontrast z kamyczkami, które są jasne. To z kolei wprowadza jakiś dysonans do przedogródka.

Jedno drzewko na środku... Musiałoby być duże. Platany są bardzo ładne i mają śliczną koronę. Na dodatek korzenia się bardziej w dół, a nie na boki i nie zagrażają kostce. Mimo to będzie tam pusto. Rabata jest duża. Tylko hakone i buks to wg mnie za mało.
Anda 16:02, 20 lut 2018

Zobaczyłam rysunek Styl bardzo formalny. Jak dla mnie zbyt nudno, a zimą będzie pusto i smutno, będzie widać tylko buksy w kamieniach.
Magleska 16:05, 20 lut 2018

wiem ,że za mało .....ale nie mam pomysłów ,żeby bylo i efektownie i nie napaćkane ........na tym garden puzzle wszystko za wielkie mi wyrasta

płotu nie da się pomalować ....em by mnie ubił pod płotem będą płyty 50/50 bo tam najwięcej goni pies .....chcę jej chodniczek zrobić
a i mam tam gracillimusy posadzone ,ale teraz ich nie widać ....
edit ....no właśnie dlatego też proszę o pomoc jak to zrównoważyć
Anda 16:09, 20 lut 2018

Magdo, zdaje się, że miałaś tam na początku hortensje. Czemu z nich zrezygnowałaś?
Anda 16:10, 20 lut 2018

Jeśli chcesz tam planować tak oszczędnie/minimalistycznie to trzeba iść w styl holenderski
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies