Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Magleska 08:22, 12 sie 2018

Basilikum napisał(a)
ale masz widoki jak na pocztowkach rabaty marzenie i ten widok za plotem tez piekny wszystko wspolgra

Dziękuję cieszę się ,że Ci się podoba
Na rabatach trochę poprawek czeka na lepszy czas ,ale na fotkach nie widać
Magleska 08:23, 12 sie 2018

AngelikaX napisał(a)
Ależ Ci wszystko porosło Pięknie

Poroslo
Dziękuję Angela
Magleska 08:24, 12 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Madziulka, zaglądam, podziwiam, przytulam.

Kasiu Mrokasiu bardzo dziękuję ......
U Ciebie to z chęcią gary mogę myć - z takim widokiem z okna
Magleska 08:26, 12 sie 2018

effka napisał(a)
Madziu co ja mam napisać, bajka! Kolorowo, soczyście, cudownie. Powiedz co to za trawka z zawilcami?

Z cisami nie mam pojęcia, może umieść pytanie na wątku z chorobami.

Dziękuję
A trawka to stipa bardzo ją lubię
Magleska 08:28, 12 sie 2018

beata_m napisał(a)
już teraz taki efekt ... a co będzie za rok ... dwa
super Madziu
a co do cisów ... ciekawe czemu im się tak dzieje

Beatko bardzo dziękuję .......za rok ,dwa .....trzeba będzie rozsadzać i ograniczać .. zresztą życie pokaże
A cisy chyba padną niestety - znowu będzie robota z wymianą ......
Magleska 08:31, 12 sie 2018

basia3012 napisał(a)
Madziu, podziwiam Twój cudny ogród. Masz powód do zadowolenia. Wszystko tak piękne rośnie. Szkoda,że te cisy coś zółkną. Nie mam pojęcia czemu. Może podlać porządnie i jeszcze zasilić florovitem?
Pozdrawiam serdecznie.

Basiu ......dziękuję bardzo

Cisy Podlałam odżywkami ,zasiliłam ,ale chyba nic z nich nie będzie ...... i tak narazie nie mam czasu na większe ogrodowe prace ,więc dostają szansę do ......nie wiem kiedy.....
eVka 08:32, 12 sie 2018

Magleska napisał(a)

Dziękuję
A trawka to stipa bardzo ją lubię

A no stipę znam i mam sporo, nie poznałam jej na tym zdjęciu
Magleska 08:37, 12 sie 2018

Anitka napisał(a)
Madziu nie jestem ekspertem, ale z tego co pamiętam sadziłaś cisy z gołym korzeniem i to dość późna wiosną, która w tym roku była jak lato. Takie wykopywane cisy są bardzo wrażliwe, wymagają sporo troski, sporego podlewania i cieniowania. Ogólnie tego się nie powinno robić. Pogoda ich też ostatnio nie rozpieszcza. Ale to mi wygląda też na fytoftorozę, bo przybrały taki pomarańczowy kolor - chorobę korzeni, którą można pomylić, bo rośliny zaczynają zamierać z nadmiaru wilgoci. Wyglądają jak by zasychały, może zaczynać się od pojedynczych pędów lub całej rośliny i my je podlewamy bardziej. Tam może gromadzić się woda po opadach, bo cała woda ze skarpy i z placyku (pod mebelki i basen) tam spływa. One bardzo nie lubią stojącej wody w korzeniach, powinny być nawet sadzone lekko uniesione, by miały dostęp powietrza do korzeniu. Gruba warstwa kamienia im też tego nie ułatwia.

Odgarnij kamień najgorszemu, dogrzeb się do korzeni i zobacz co się tam dzieje, czy wytworzyły nowe korzenie włośnikowate czy korzenie są "martwe". Czy jest tam mokro czy sucho. Poskrob paznokciem czy schodzi z nich wierzchnia warstwa. Sprawdź też miejsce przy szyjce korzeniowej. Chore tkanki przybierają ciemny, czerwonawy odcień. I wówczas trzeba będzie działać

Piękny i kolorowy busz powstaje. Buziaczki i tulam

Anitka ......odgarnełam kamienie i faktycznie tam cały czas mokro ......pierwszego z brzegu wyciągnęłam i miał martwe te korzenie ...... pewnie cały ten rząd będzie do wymiany ......
Akurat te przy placyku były odkupywane póznie niż pozostałe .....na razie je zostawiam ,bo i tak nie mam kiedy działać ogrodowo ,pozasiilałam je i co ma być to będzie ..... pewnie padną

A za busz dziękuję
Magleska 08:39, 12 sie 2018

Monia81 napisał(a)
Madzia, piękny buszing się zrobił ba rabatach i skalniaku, rewelacyjnie to wygląda Anitka dobrze pisze odnośnie tych cisów... mogły też się ugotować pod tym kamieniem w te upały...
buziaki

Monika buszing dziękuje wraz ze mną .......a cisy.......okaże się ,ale chyba te od warzywnika padną - trzeba będzie wymienić niestety ......
Magleska 08:42, 12 sie 2018

la_estrellita napisał(a)
Limkowa dość uporządkowana a na Wiśniowej kolorowy busz i sama nie wiem, która mi się bardziej podoba

To masz tak jak ja z jednej strony uwielbiam porządek ,a z drugiej wolę artystyczny nieład .......hihi
Dlatego w moim ogrodzie mam mieszane style ,gatunki i wszystko co mi sie podoba ......
Może nie wszystko jest na tip top ,ale i tak trochę cieszy