Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

Patrycja_KG_Lu 14:50, 09 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Nie zostawiając Cię z niczym jeszcze takie inspirki

https://pin.it/Z4g854C
https://pin.it/1GlgpyR
https://pin.it/3r0N7Ea
https://pin.it/uWumads

Pierwszy i trzeci super. Ostatni mam zapisany jako początkowa inspiracja na moją trójkątną pod oknem kuchennym.
edi75 15:06, 09 wrz 2023

Justynka wiem że tak jest najlepiej działać..ale nie zawsze czas i finanse - zwłaszcza na to pozwalają.
Pisardii jest szczepiona na 160 cm
edi75 15:09, 09 wrz 2023

Patrycja I Aneta pin pierwszy i trzeci dla mnie
LIDKA 08:25, 10 wrz 2023

edi75 napisał(a)

Masz już piękne tło Edytko.
Ja cienka w planowaniu.

Kiedy ma powstać wiata? Czy to bardziej odległy plan?

Porządki i sznurki- od tego bym zaczeła.

Anabelek nie sadź jeśli miejsca nie masz w cieniu.

edi75 09:40, 10 wrz 2023

Lidka Wiata jest w planach może w przeszłym roku,w tym chcemy się przeprowadzić, więc finansowo nie damy rady.Porządki..hm jak to zrobić ...mój emek mówi to się jeszcze przyda ,a tego jeszcze nie ruszaj bo się może przyda.. piasek jest w głównym miejscu gdzie ma być wiata...no przyda się jeszcze.
Nie w tej części nie planowałam hortensji.
LIDKA 10:22, 10 wrz 2023

Między garażem a milinem masz miejsce. Poukladać palety dechy itp .

Mnie denerwowała u nas sterta kamieni. W innym miejscu palety, drewno do kominka itp .
Od porządku zaczełam ogrodowanie tu.
Dowody na początku wątku.
Ty masz o wiele więcej. Warzywnik, tuje jako tło i zgromadziłaś mnóstwo roślin.
Kibicuje Waszej wprowadzce.
Potem ogródkowa robota już pójdzie szybciej .

anuska2507 21:55, 10 wrz 2023

edi75 napisał(a)
Justynka wiem że tak jest najlepiej działać..ale nie zawsze czas i finanse - zwłaszcza na to pozwalają.

Chodzi o to, żebyś mogła zaoszczędzisz czas i pieniądze, a przede wszystkim była zadowolona z efektu końcowego. Lepiej jest odwrócić tok planowania i zamiast zastanawiać się, gdzie posadzić daną roślinę, to zadać sobie pytanie, co mogłoby rosnąć w danym miejscu i czy uda ci się wykorzystać zgromadzone już rośliny. Jeśli czegoś nie wykorzystasz, możesz sprzedać, wymienić się lub po prostu podać dalej. Jak będziesz wiedziała, co chcesz posadzić, będziesz mogła rozmnażać sobie konkretne rośliny. Rozmnażalnik-przechowalnik można, a nawet trzeba mieć ale lepiej go upchnąć w jakimś mało widocznym kącie, może być w cieniu, żeby sadzonki szybko nie przesychały.
Ja zrobiłam podobnie jak Justyna rabatę z hortensjami Annabelle. Słabe rododendrony oddałam, resztę roślin wysadziłam z rabaty do przechowalnika i zaczęłam od nowa największy poniesiony koszt to były właśnie hortensje, ale pozostałe rośliny rozmnożyłam sama albo dostałam m.in. od dziewczyn z forum. I w końcu jestem zadowolona z efektu w tym miejscu
edi75 09:40, 11 wrz 2023

Lidziu.Aniu oczywiście macie rację powinno się zacząć od uporządkowania terenu.
Jak kupiliśmy działkę, to od razu chciałam żeby cos rosło i tym sposobem zgromadziłam już trochę roślin. nie dokupuje roślin od jakiegoś czasu. Wiem mniej więcej jakie rośliny chce u siebie. Może uda mi się etapami stworzyć ogród .Dobrze ze trafiłam TU i mogę liczyć na waszą pomoc i porady. Dziękuję
Wiaan 17:59, 11 wrz 2023

Edytka mam bazgrołki Dziewczyny doradziły idealnie aby uporządkować teren bo na duszy lżej i łatwiej krok po kroku realizować plan. Właśnie ten plan jest najważnieszy i nie chodzi o profesjonalny rysunek i rośliny, które mają być ale ustalenie jak chcielibyście aby Wasz ogród finalnie wyglądał. Na gatunki roślin i zagospodarowanie posiadanych przyjdzie czas.
Określić sobie ciąg komnikacyjny, taras, ew. warzywnik, plac zabaw, miejsce na ognisko, itp.
Ważne są osie widokowe z okna, z tarasu, z okna frontowego, z salonu tak aby mieć zawsze ładny i miły dla oka krajobraz Wiem, że po części to już rysowałaś ale warto sobie przemysleć dwa a nawet więcej razy. Taka "mądra" teraz jestem
Szkielet z tujek już jest i zalecam równe przycięcie - samo to zrobi porządek
Na podstawie inspiracji, które się Tobie spodobały wiemy co Ci w duszy gra i to jest wymagający wybór, bardziej od buszu ale w moim akurat guście

Nabazgrałam tą frontową część i tu akurat zasugerowałam częściowo rośliny ale gatunki drzew i traw są dowolne. Zielone paski i kostki to żywopłoty. Przy domu drzewo wielopniowe zatopione w trawach i zimozielonych.
Drzewa przy wiacie 2-3 sugeruję celowo w tą stronę aby optycznie poszerzyć działkę, one również utopione w trawach i mini iglakach aby zimą nie było pusto.
Przez środek długiej ścieżki naprzemiennie lawenda z kostkami z iglaków i też celowo w tą stroną aby poszerzyć. Przy samym wejściu wysokie trawy, mogą być też u podnóża niskie i do tego chmura werbeny, na tle ściany pięknie lub coś innego w fioletach, a może zupełnie inne, np.jeżówki? Na końcy ścieżki w bok, za płytami prostąkątnymi wrzuciłam hortensje z limonkowymi trawami - miłe dla oka na końcu drogi

O to mi chodzi z drzewami przy wiacie:

To tylko oczywiście moja propozycja i wcale nie musi Ci się podobać To nie jest łatwe zadanie dla mnie
edi75 19:57, 11 wrz 2023

Anetka oczywiście że mi się podoba to wszystko co stworzyłaś.
Myślę że tak jak wcześniej pisałem,po drugim czasie na Ogrodiwisko mniej więcej wiem czego chcę i powoli realizuję to co sobie założyłam/oczywiście z 100% pomocą i wskazówkami od WAS/
Wszystko o czym piszesz i co narysowałaś to JA.Drzewa,trawy .. kolorystyka.. skąd Ty wiesz że ja w fioletach i różach się kocham...
Świetny pomysł na roszeszeszenie mojej wąskiej i długiej działki