Chyba rozumiem co czujesz. Szkoda Ci wyrzucić roślinki skoro je masz i szukasz im miejsca na siłę. Może odsprzedaj je w okolicy, a za zebrane pieniądze kup co Ci tak na 100% w duszy gra. W moich okolicach co trochę na grupie gminy na FB ktoś sprzedaje/wymienia się.
Edyta ta frontowa rabata duża jest.Zzmierz ją.
Ona aż sie domaga szumiących traw ciut wyższych i jakiś krzewów. na razie niższe rośliny tam masz.
Co do kostrzeewy to mam zdanie jak Anetka. ona szybko brzydnie i ma trudny do zestawiania kolor. lawendy tu połącz z seslerią, obie dobrze sobie radzą bez podlewania i fajnie razem bedą wyglądać,
Lidka to prawda nie ma drzew. posadziłam tam magnolię ale ona razie wegetuje.
Zmierzę..bo jakoś do tej pory tego nie zrobiłam.
Myślę że z kostrzewami tak pocznę
Wrzucam na prośbę Lidki zdjęcie tej planowanej rabaty frontowej...tylko proszę nie wystraszcie się dziewczyny.Ania dobrze wymierzyła tę rabatę.. 5x7.Do deski,/widać/za deska już chodnik do domu/będzie/
Też mam dużą rabatę przy bramie, i wg mnie najlepiej przy takich wymiarach sadzić po kilka(naście) roślin jednej odmiany grupami. Chyba że wolisz rządki, ale to chyba bardziej przy nowoczesnym stylu ogrodu. Ja lubię busz i lekki „bałagan”.
Ale rządki też się pojawiają w połączeniu z misz-maszem
U siebie na tej wielkiej rabacie mam jeżówki (chyba 3 odmiany po kilka sztuk), szałwię Schwellenburg, kukliki, pełniki, kule bukszpanowe różnych rozmiarów, seslerię heuflera, budleję, jakaś krwawnica się też zasiała , hortensje (jedna odmiana), liatry, 2 judaszowce, Kalinę, kilka miskantów w dwóch odmianach, klona japońskiego, jakąś turzycę, 3 trzmieliny na pniu i jakieś inne drobiazgi. Dodatkowo na prawie calej rabacie mam werbenę (a miałam początkowo tylko z tyłu).
Aga kształt tej rabaty to prostokąt szer7m dł5 m.Co bym chciała? raczej jestem za rabatami uporządkowanymi w stylu nowoczesnym Czego nie widać na załączonym obrazku, wiosną tego roku konieczne musiałam ten teren uporządkować,bo ciągle był tam bałagan a to palety a to cegły jakieś żelastwo.I powstało to to powstało..nawet dynia się tu znalazła ha ha ha