Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 10:36, 29 maj 2019

UrsaMaior napisał(a)

U Toszki lawenda wysiewa się w azaliach, więc wiesz...

O, a lawenda jest rośliną, która ewidentnie nie lubi mojej ziemi, więc chyba jednak u mnie nadal kwaśna
Brzozowadzie... 10:39, 29 maj 2019

Zana napisał(a)
Moje Vision in Red dzieliłam bezlitośnie niecałe dwa tygodnie temu, teraz już puszczają pędy z kwiatostanami.

Wcale Ci się nie dziwię, gdyby nie to, że te moje to nóweczki sprzed miesiąca, to już bym je kopała i dzieliła. Super ta odmiana, nawet gdy nie kwitnie. Ma piękne bordowe łodyżki, fajnie mi zagrała z tą bordowo - szarą żurawką na leśnej. Tak więc Anulko, chcąc nie chcąc, Jesteś matką chrzestną moich tawułkowych rabatek
Brzozowadzie... 10:40, 29 maj 2019

TAR napisał(a)
u mnie w rabatach wysiewaja sie mini bratki, tylko nie wiem skad, bo nigdy nie mialam

A to chyba uroda leśnych ogrodów, u mnie te mini bratki rosną wszędzie, bardzo je lubię. Nigdy ich nie siałam. Takie żółto - fioletowe masz na stanie?
TAR 10:58, 29 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A to chyba uroda leśnych ogrodów, u mnie te mini bratki rosną wszędzie, bardzo je lubię. Nigdy ich nie siałam. Takie żółto - fioletowe masz na stanie?

nie, akurat u mnie pałetaja sie fioletowo granatowe ale i tez ich nie usuwam zawsze to akcent cieszacy oko. i jakims dziwnym trafem mam fiolka na rabacie szalwiowej i za chiny nie wiem skad on tam trafil.
w sylwestra 2016/17 posadzilam lekko nadgniłe cebulki liliowe, nic z nich nie bylo az do tej wiosny, cudem ale wzeszly i to caly rzadek. a tam juz posadzone co innego. chyba mus wykopsac je w inne miejsce po kwitnieniu.
Brzozowadzie... 11:08, 29 maj 2019

TAR napisał(a)

nie, akurat u mnie pałetaja sie fioletowo granatowe ale i tez ich nie usuwam zawsze to akcent cieszacy oko. i jakims dziwnym trafem mam fiolka na rabacie szalwiowej i za chiny nie wiem skad on tam trafil.
w sylwestra 2016/17 posadzilam lekko nadgniłe cebulki liliowe, nic z nich nie bylo az do tej wiosny, cudem ale wzeszly i to caly rzadek. a tam juz posadzone co innego. chyba mus wykopsac je w inne miejsce po kwitnieniu.

Ja mam tak, ze śniedkami Sadziłam cebulki szachownicy, a teraz w kilku miejscach wyrosły mi śniedki, musiałam znaleźć ich nazwę, bo nie wiedziałam, co to za roślina
makadamia 11:56, 29 maj 2019

Tych fiołków to się dziewczyny pozbywajcie czym prędzej.
Oprócz szczawika to jedyna roślina, która jest u mnie inwazyjna

Rozmnaża się zarówno z nasion jak i odrostami i w całkiem szybkim czasie robi gęsty dywan z korzeni, którego trudno się pozbyć.
makadamia 11:57, 29 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Już Ci mówię, widzisz to zdjęcie, co zacytowałaś? Do tej pory granica przebiegała dokładnie za tą rabatą z seslerią jesienną i widocznym mini warzywniaczkiem z bali. Trejaż stał niemal w granicy. A teraz przesunęła się 16 metrów dalej i kończy się na linii tych dużych sosen. Zdjęcie zmienia perspektywę.
Te dwa kolejne domy stoją na dwóch równie wąskich działkach i baliśmy się, że ktoś nam się wciśnie z jakimś kolosem w ten wąski pasek.

16 metrów...
Ja tu widzę miejsce na cały szereg drzew plus piękne kaliny i derenie przed nimi
Brzozowadzie... 12:05, 29 maj 2019

makadamia napisał(a)

16 metrów...
Ja tu widzę miejsce na cały szereg drzew plus piękne kaliny i derenie przed nimi

Ha ha, za kilkanaście lat Ja tu na razie widzę piękne bramki i basen
Ale może coś tam jeszcze upchnę
April 09:01, 30 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Oj jak mi te Praying hands podobają! Dobrze mi się z ciskiem komponują, też wyniesione ale nieco inne w pokroju, fajne

Widoczek miodzio, zieloniutko, soczyście..

Ostatnio mnie coś bierze na ciemne żurawki, jaka to odmiana? Świetny kontrast dla tej ażurowej paproci

Po żurawki to musisz Kasiu przyjechać do mnie Mam ich sporo a najbardziej lubię właśnie fiolety. Polecam np Dark Secret. Jest cudo.
Brzozowadzie... 12:12, 30 maj 2019

April napisał(a)

Po żurawki to musisz Kasiu przyjechać do mnie Mam ich sporo a najbardziej lubię właśnie fiolety. Polecam np Dark Secret. Jest cudo.

O, obejrzałam tą Twoją dark Secret, świetna i na dodatek widzę, że na biało kwitnie, lubię takie.
Choć mam też Cherry Cola i cenię ją bardzo za to, że kwiaty ma dokładnie w kolorze liści, fajnie to wygląda.