Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

eVka 18:47, 28 maj 2019

Piękne te Twoje leśne zakątki. Czytam, że drzewo planujesz. Ja kupiłam Buka Tricolor i jestem nim oczarowana.
Gruszka_na_w... 19:12, 28 maj 2019

Urocze widoki z promykami słońca na trawniczku. Pomysł Ursy z tą magnolią nie jest zły. Buki lubią zasadową glebę. W formie bezodmianowej to wielkoludy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasia_CS 19:39, 28 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Zostało mi jeszcze kilka pstryków, więc wrzucam ku pamięci

Oj jak mi te Praying hands podobają! Dobrze mi się z ciskiem komponują, też wyniesione ale nieco inne w pokroju, fajne

Widoczek miodzio, zieloniutko, soczyście..

Ostatnio mnie coś bierze na ciemne żurawki, jaka to odmiana? Świetny kontrast dla tej ażurowej paproci
Brzozowadzie... 22:07, 28 maj 2019

UrsaMaior napisał(a)

Moja miała słońce tylko od zachodu. Dopiero od czasu wycinki u sąsiadów, czyli zeszłego roku dostaje też od wschodu. I widzisz jaki okaz wyrósł.
Drugi typ to zdecydowanie buk - cudowny i wspaniale rośnie. O grabach już pisałam, u mnie porażka.

Muszę się w takim razie rozejrzeć, dzięki!
Z tymi grabami zobaczymy. Hania z kolei pisze, że buki lubią zasadowo, a przecież u Ciebie jak i u mnie - kwaśno Te rośliny, to robią co chcą
Brzozowadzie... 22:08, 28 maj 2019

April napisał(a)
Bardzo fajnie wyglądają te rabatki pod brzozami plus elementy w postaci cisów. Tworzą fajny klimat.

Na te cisy to ja bzika dostałam, wszędzie je wciskam, do wszystkiego mi pasują Dzięki
Brzozowadzie... 22:10, 28 maj 2019

effka napisał(a)
Piękne te Twoje leśne zakątki. Czytam, że drzewo planujesz. Ja kupiłam Buka Tricolor i jestem nim oczarowana.

Miło mi, że się podoba Aż sobie obejrzałam tego Twojego buka, bardzo fajny, ale ja limit bordowych drzew w ogrodzie już wyczerpałam
UrsaMaior 22:11, 28 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Z tymi grabami zobaczymy. Hania z kolei pisze, że buki lubią zasadowo, a przecież u Ciebie jak i u mnie - kwaśno Te rośliny, to robią co chcą

Ja mam nawadnianie, więc się do kwaśnego pH nie przywiązuję za bardzo
Brzozowadzie... 22:13, 28 maj 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Urocze widoki z promykami słońca na trawniczku. Pomysł Ursy z tą magnolią nie jest zły. Buki lubią zasadową glebę. W formie bezodmianowej to wielkoludy.

Powiem Ci, że czasem stanę i patrzę i patrzę na ten światłocień...
No i komu tu zaufać? Piszesz, że lubią zasadowo, a Izie pięknie rosną na kwaśnej Pomysł z magnolią też mi się podoba, bo już od jakiegoś czasu o jakiejś myślę. Ale wybór będzie też uzależniony od możliwości pobliskich szkółek, zobaczymy, co mi się uda upolować.
Brzozowadzie... 22:22, 28 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)

Oj jak mi te Praying hands podobają! Dobrze mi się z ciskiem komponują, też wyniesione ale nieco inne w pokroju, fajne

Widoczek miodzio, zieloniutko, soczyście..

Ostatnio mnie coś bierze na ciemne żurawki, jaka to odmiana? Świetny kontrast dla tej ażurowej paproci

Kasiu, te hosty w realu są jeszcze fajniejsze, mają piękny kształt, ale faktura i kolor też bardzo ładne, bardzo jestem zadowolona z tego zakupu.
Niestety, z żurawką nie pomogę, kupiłam trzy sadzonki nn w pobliskiej szkółce. Jak to oni piszą: "żurawka w odmianach" Z opisów pasuje do żurawki Shanghai. Ma bardzo ładne białe kwiaty i srebrny nalot na ciemnobordowych liściach.
Brzozowadzie... 22:22, 28 maj 2019

UrsaMaior napisał(a)

Ja mam nawadnianie, więc się do kwaśnego pH nie przywiązuję za bardzo

No to u mnie podobnie