Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 15:41, 04 cze 2018

magnolia napisał(a)
mnie tez się podoba, jedynie mam wątpliwość czy liliowce zagrają...
ale zostaw narazie, najwyżej zmienisz jesli Cię zmęczą.
ta szałwia z serii new dimention wg mnie jest najlepsza. Jest jeszcze Blue
One są niskie i krępe, nie wykładaja się.
Po kwiitnieniu warto je przyciąć, ale zauważyłam że szybciej się zbiora jak się ich nie zetnie to cna, tylko stare kwiatostany

MagnolioCieszę się, że się podoba Były również Blue, ale te mi jakoś bardziej się wpasowały. Powiem szczerze, że też mam obawy co do tych liliowców, ale zostawię je do jesieni i się zobaczy. Myslałam tu o hakone zielonym ale nie dostałam Dzięki za podpowiedzi odnośnie cięcia i Twoją opinię!
magnolia 15:58, 04 cze 2018

hakone do wmieszania w szałwie za masywne, a i buksy w nich by były raczej chorowite, bo mokre wiecznie.
Do buksów i szałwi musi być niska i lekka trawa- ten carex jest fajny
Brzozowadzie... 16:04, 04 cze 2018

magnolia napisał(a)
hakone do wmieszania w szałwie za masywne, a i buksy w nich by były raczej chorowite, bo mokre wiecznie.
Do buksów i szałwi musi być niska i lekka trawa- ten carex jest fajny

O widzisz, to dobrze, że nie dostałam To poczekam i zobaczymy z liliowcem. Ciekawa jestem też koloru, ma już pierwsze pąki, jeśli będą zbyt czerwone to wymieniam
Brzozowadzie... 16:08, 04 cze 2018

Magnolio, a powiedz mi, czy Twoim zdaniem, tam na zakręcie pasuje jakaś odmiana niskiej zwartej róży? Zostało tam trochę miejsca i zastanawiam się...

Czy lepiej już po prostu dosadzić tam bukszpanika i szałwie? Nie umiem zaznaczać, chodzi mi o to miejsce po lewej przy takim małym jeszcze cisie.
magnolia 16:17, 04 cze 2018

cisa widzę po prawej, czyli po prawej na zakrecie?
magnolia 16:17, 04 cze 2018

no i jak masz czerwone liliowce to biała róża to chyba juz zbyt mocny kontrast
Anda 17:32, 04 cze 2018

Agato, jestem Pieknie wyszla Ci ta rabata. W ktorym miejscu chcesz posadzic roze? Jak niska ma byc? Jestes pewna, ze chcesz tam roze?

Ogolnie te niskie rozyczki czasem moga zaskoczyc swoja wielkoscia Plusem jest to, ze mozna je ciac prawie do ziemi
Piekna i pachnaca jest Annapurna, ale pewnie bedzie za wysoka.
Kolor czerwonego wina i powalajacy zapach ma Astrid Gräfin von Hardenberg, ale pewnie tez bedzie za wysoka.
Bardzo fajna i niska jest seria Bienenweide, np. white, apricot, pink. Nie trzeba jej czyscic po kwitnieniu.
Bardzo fajna jest Pepita, ale rozowa. Tez nie trzeba za wiele czyscic po kwtnieniu.
Malutka jest Lupo, a Kasia Katkak ja sobie bardzo chwali. Pasowalaby do hortki i bylin na pewno.
Dziewczyny chwala Lavender Ice, kolor lawendowy. Jest mala i nieklopotliwa, tylko nie wiem, czy nie bedzie sie gryzla z hortensja.
Z troche wiekszych moge Ci polecic Garden of Roses albo Hansestadt Rostock. Obie bardzo zdrowe.
To na razie tyle

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Brzozowadzie... 17:41, 04 cze 2018

magnolia napisał(a)
cisa widzę po prawej, czyli po prawej na zakrecie?

Magnolio, na tej rabacie są trzy wąskie cisy, ale chodzi mi o tego po lewej, trochę widoczny na tle świerka. spróbuję zrobić jakieś zbliżenie.
Brzozowadzie... 17:42, 04 cze 2018

Anda napisał(a)
Agato, jestem Pieknie wyszla Ci ta rabata. W ktorym miejscu chcesz posadzic roze? Jak niska ma byc? Jestes pewna, ze chcesz tam roze?

Ogolnie te niskie rozyczki czasem moga zaskoczyc swoja wielkoscia Plusem jest to, ze mozna je ciac prawie do ziemi
Piekna i pachnaca jest Annapurna, ale pewnie bedzie za wysoka.
Kolor czerwonego wina i powalajacy zapach ma Astrid Gräfin von Hardenberg, ale pewnie tez bedzie za wysoka.
Bardzo fajna i niska jest seria Bienenweide, np. white, apricot, pink. Nie trzeba jej czyscic po kwitnieniu.
Bardzo fajna jest Pepita, ale rozowa. Tez nie trzeba za wiele czyscic po kwtnieniu.
Malutka jest Lupo, a Kasia Katkak ja sobie bardzo chwali. Pasowalaby do hortki i bylin na pewno.
Dziewczyny chwala Lavender Ice, kolor lawendowy. Jest mala i nieklopotliwa, tylko nie wiem, czy nie bedzie sie gryzla z hortensja.
Z troche wiekszych moge Ci polecic Garden of Roses albo Hansestadt Rostock. Obie bardzo zdrowe.
To na razie tyle

Ewo, dziękuję bardzo. Zaraz się z nimi zapoznam. Właśnie zastanawiam się, co tam posadzić, bo zostało trochę miejsca i nie wiem, czy powtórzyć którąś roślinkę, czy posadzić np.różę
Brzozowadzie... 19:31, 04 cze 2018

To jest właśnie to miejsce do wypełnienia...