Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

AgataM 14:28, 16 kwi 2018

Zachwycam się Twoimi dekoracjami i kompozycjami przed domem. Śliczne żonkile. Cudownie.... Piękny taras.
AgnieszkaW 18:00, 16 kwi 2018

Bajecznie
Magleska 19:23, 16 kwi 2018

na tarasie masz przecudownie ,mogłabym tam godzinami przesiadywać cudooooownie
przed domem i wszędzie -śliczny ogród
nicol21 19:39, 16 kwi 2018

Anitka napisał(a)

W Anglii, Holandii i innych krajach często widzi się drzwi w takich nietypowych kolorach. Gdy przyszło wybierać nasze to zastanawialiśmy się do czego dopasować drzwi i bramę garażowa. Wszyscy proponowali do stolarki okiennej. Ale czy musi być zawsze tak poprawnie. U nas drzwi i brama garażowa w odcieniu dachówki, bo ona też w podobnym odcieniu
Firmy, które je malowały nawet nie robiły problemów. Mówili, że malowali już na różowo to i takie pomalują.
Teraz jak komuś tłumaczymy, który dom na ulicy to nasz to mówimy, że by szukał domu z turkusowymi drzwiami.

a pamiętasz i czy możesz podać kolor drzwi w RAL tudzież innym standardzie bo jest mega!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Anitka 23:25, 16 kwi 2018

Kamcia napisał(a)

Nuda? Ja bym to nazwala przemyslanym rozwiazaniem.

Mam już to bardzo przemyślane
Anitka 23:35, 16 kwi 2018

Urszulla napisał(a)

Dużo masz tych donic do podlewania, za to jest pięknie i nastrojowo. Kawka lepiej smakuje

Daję radę, część jest od północy i nie przesychają szybko. Oliwkom jak dam później lawendę w nóżki to raz w tygodniu podlewam jak nie pada. I posiłki smaczniejsze
Anitka 00:23, 17 kwi 2018

nicol21 napisał(a)
Anitka! Witam się u Ciebie.
Stworzyliście bajeczne miejsce. Dom, altana, domek na narzędzia, koryto z hortkami.... i cała reszta boska jest. Tymbardziej, że ztego co przeczytałam większość tworzyłaś sama.
Udało Ci się zrobić piękny, wyciszony zakątek z tej południowej patelni! Sporo osób by się poddało, a Ty/Wy wyczrowaliście taki raj!
Masz sporo iglaków, które czasem są takie nieogrodowiskowe, a jednak u Ciebie wszystko pięknie gra!
Udało Ci się oddac piękno Chorwacji i jednocześnie zrobić je bardzo soczyste i jędrne

W ogóle piękne wykonczenie domu. Za parę lat będziemy się prawdopodobnie budować, działka też z wystawą bardziej poludniową, tyle że nie aż tak sucho jak w PL i nie można posadzić drzew wyższych niż 2m w odległości 2m od granicy.
Z jednej strony lubię nowoczesne budynki, ale Twój sprawił że parę zdjęć zapisałam w inspirkach
Jeśli dobrze doczytałam to kamien to trawertyn, tak?
Pokłony biję, że sama obłożyłaś kamieniem altanę. Cierpliwość jest cnotą, która pomaga w wielu dziedzinach

a teraz wracam do przeglądania i podczytywania wątku bo jestem dopiero w lecie 2017!

Witaj Ewelinko! Cieszę się, że nawet Belgia do mnie zawitała.
Dziękuje za tyle słów uznania. Sama nie wierzę, jak oglądam zdjęcia z początku, że tak to wyglądało. U mnie z czasem różne były pomysły na ogród, inspiracje pierwszymi książkami, później wyjazdami do różnych krajów, stąd pojawiają się u mnie różne klimaty.
Nie wiem jaki mają charakter ogrody w Belgii, bo nigdy nie byłam. Czy jest u was podobnie jak w Holandii? Mnie tamten styl bardzo się podoba. Mogłabym tam spacerować po miasteczkach i oczka napawać.
Już kiedyś Iwonce pisałam, że mam nieogrodowiskowy ogród. Powiedział, że to dobrze Coraz bardziej doceniam iglaki, ale też części się pozbyłam. Teraz tylko w szkółkach przeglądam byliny i trawki Bo po wyjazdach do Anglii, próbuję troszkę tego stylu do mnie przemycić. I tak powstaje u mnie taka mieszanka. Kiedyś zastanawiałam się nad stylem mojego ogrodu i nic nie wymyśliłam
Mi też nowe budynki bardzo się podobają, ale ciągnie też do starego. Tak kamień to odpady z trawertynu.
Współczuję tych ograniczeń co do roślinności. Czy to w całej Belgii takie obowiązują?
Dzisiaj w pracy mój kolego powiedział, że wychodzi wcześniej, bo przychodzi do niego pan układać klinkier na jednej ściance. Uśmiechnęłam się i powiedziałam, że taką ścinkę to mu mogę bez problemu w jeden dzień zrobić i to będzie dla mnie relaks.
Anitka 00:27, 17 kwi 2018

Iwonka napisał(a)

Anitka, nawet jakbyś tych donic przed domem nie miała, to u ciebie nie ma nudy Ten kamień, płyty chodnikowe i oczywiście drzwi są tak niepowtarzalne i fotogeniczne, że zawsze jest pięknie. Podziwiam żonkile, śliczna odmiana. I fajnie, że to północna strona, dłużej przetrwają.
Taras też uroczy i taki przytulny. Uwielbiam te malutkie bratki. Mam je również w tym roku, niestety wkradł się do nich pomarańcz, ale i tak są słodkie.

Te żonkile uwielbiam. Rzeczywiście służy im bardzo ta północna strona, tylko późnym południem troszeczkę słonka dostają.
Pojechał w sobotę po bratki i tak wszystko było przebrane, że na te jedne się zdecydowałam, a do oliwek wzięłam niezapominajki. Później wsadzę w ogrodzie.
Anitka 00:30, 17 kwi 2018

AgataM napisał(a)
Zachwycam się Twoimi dekoracjami i kompozycjami przed domem. Śliczne żonkile. Cudownie.... Piękny taras.

Żonkilami bardzo się zachwyca i ja. W sumie może to i nie przyzwoite i nieskromne, ale resztą też. To zdrowe i dobre podejście do życia
Anitka 00:31, 17 kwi 2018

AgnieszkaW napisał(a)
Bajecznie