Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 23:14, 18 kwi 2018

Milka napisał(a)

Cudownie
Te jeze nagminnie was odwiedzają; )

Kuna nas też nagminnie odwiedza, bo dzisiaj znalazłam kolejne jajko. Jakiś składzik sobie wymyśliła. Wiewiórki znoszą orzech. Dosłownie spiżarnia.
Anitka 23:20, 18 kwi 2018

Krakus napisał(a)
super te twoje oliwki fajnie na tarasie wyglądają.. jakos większe mi się wydawały czesto podlewasz w lecie ?

Mocno je przycinam na wiosnę, bo stojąc w garażu przez zimę rosną im takie wiotki, powyciągane pędy i teraz po fryzjerze właśnie. Szybciutko nabiorą masy.
Raz w tygodniu jeśli nie pada.
Anitka 23:29, 18 kwi 2018

nicol21 napisał(a)
Mam nadzieję, że stipy nie pikowałaś po zdziebku ja siałam 2 lata z rzędu i to duuużo gęściej, potem tylko brałam łyżeczką do herbaty wykopywałam, lekko ruszałam korzenie z ziemią i sadziłam takie spore kupki - potem fajnie jak się wsadzi do ogrodu takie zieloniutkie i spore kępki. Mam wrażenie że stipa aż tak nie przyrasta na grubość. Warto dużo zebrać nasion i potem gęsto posiać
w tym roku dokupiłam w sklepie, ale nasiona będę zbierać latem żeby móc zasiać. Pamiętam że siałam koncem stycznia już, w swoje urodziny [i dlatego pamiętam].

Jak widzisz - nadal nie przeszłam całego Twojego ogrodu

Magnolia cudniasta!

Stipe pierwszy raz siałam. Teraz wiem, żeby to zrobić gęściej i żeby wysiać wcześniej. Pikowałam kępki podobnym sposobem, tylko, że metodą widelcową.
Anitka 23:33, 18 kwi 2018

Magleska napisał(a)

Z chęcią skorzystam
Wybieram się do Krakowa ....a Ty chyba tez będziesz fajnie

Nawet nie chyba, ale na pewno Ciesze, że będziesz i to z córą. Moja wkuwa do matury. Przynajmniej tak być powinno, bo kasztany w Krakowie pokazały malutkie pąki kwiatowe
Na tarasik zapraszam
Anitka 23:48, 18 kwi 2018

nicol21 napisał(a)

Ogródki i przedogródki Belgijskie nie są tak piękne, zrównoważone, przemyślane i zadbane jak te Holenderskie.... niestety!
Ja też lubię być w Holandii i też spacerowanie i oglądanie ich małych, ułożonych domków, ogródeczków i miejsc publicznych sprawia mi frajdę i przy okazji robię fotki na kiedyś

Czy ogród musi mieć styl?! hmmm wolę żeby miał taki cudny klimat jak Twój a nie styl przypisany słownikowo Super, że razem tyracie żeby mieć takie wyniki!

Delektowałam się spacerem w Twoim ogrodzie, mimo że czasu brak na czytanie to coś tam podczytywałam ale głównie cieszyłam oczy i zastanawiałam się jakby to zrobić żeby kiedyś ten raj odwiedzić po której stronie krakowa mieszkasz i w jakich terminach przyjmujesz wczasowiczów. Gratyfikacja za pobyt to pomoc w pracach ogrodowych

Co do iglaków to myślę, że znalazłaś balans pomiędzy iglakami, liściastymi a innymi bylinami, trawami etc. W zasadzie cały rok jesteś osłonięta i mimo że sąsiedzi blisko to jakby ich w ogóle nie było! Nic tylko pozazdrościć.

Co do układania kamienia to może lubego podeślę Ci na szkolenie Nigdy tego nie robił, ale może jak zobaczy całość to by się dokwalifikował jednak
tylko kwestia czy z tymi kamieniami tutaj byłoby tak samo jak z granitową kostką brukową - w zasadzie nie do zdobycia! a jak już znalazłam taką 9x9x9 czy 10x10x10 to się okazało że za parę metrów bierzących zapłacę więcej niż za tonę. i to sporo więcej. Dlatego obwódki w ogródku są z kostki betonowej. Bywa!

Idę na spacerek w ramach obiadku bo takie cudne tutaj słonce i ciepło się robi że szkoda siedzieć w biurze!

PS. Piękne masz pismo!
PS2. Dzięki za RAL - zapisałam

Ty masz do Holandii bardzo blisko Dla mnie wyjazdy tam to uczta dla oczu.
Tyramy sobie razem i nieraz to się śmiejemy, że półdupkami to my jesteśmy chyba zrośnięci
Już wiem jaki jest styl ogrodu - mam ogród "klimatyczny".
Mieszkamy na takiej typowej uliczce podmiejskiej, gdzie domek przy domku i bardzo nam zależało, żeby tego nie odczuwać. I chyba się udało.
Moja druga połówka pomimo szkoleń od układania kamienia ucieka. Ja też mam obwódki z kostki betonowej, a nawierzchnie też betonowe.
Nie wiem jak o jest z tym pismem, bo język polski był dla mnie najgorszym przedmiotem w szkole
Furtka do "raju" zawsze otwarta, szczególnie dla takich duszyczek, co się w ogrodowym szaleństwie zatraciły. I nie wymagana jest żadne praca, bo dla mnie szaleństwo ogrodowe to pasja nie grzech i nie trzeba jej odpokutować, żeby do "raju" się dostać. A "raj" na północ do Krakowa jest położony przy drodze E75/S7 do Warszawy. Więc zapraszam
Anitka 23:52, 18 kwi 2018

adkawi napisał(a)
Nie wiem czy pisałam w Twoim wątku, ale masz kochana przecudowny ogród.Pozdrawiam wiosennie

Witam Adrianno i dziękuje.
A gdzie twój wątek się podziewa?
Anitka 23:54, 18 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
Piękny masz taras, uwielbiam kamień dekoracje w donicach cudne ehh ale pięknie u Ciebie

Ja kamień uwielbiam. Chyba w zeszłym życiu byłam ukamienowana
Anitka 00:01, 19 kwi 2018

Kamcia napisał(a)
A co to za kamien i skad go braliscie, jesli moge zapytac?

Odpady po cieciu płyt trawertynu. W jednym ze składów z kamieniem wzięli jedną partię tego na próbę z adnotacja, że nie ma możliwości domówienia. W Chorwacji dają to pod drogi jako podbudowę. Leżało gdzieś w kącie i nawet pan, który go sprzedawał nie widział w nim potencjału. Gdy do nas kiedyś podjechał zobaczyć jak wyszło, bo mu przekazał pan co układał ( on też nie widział w nim potencjału na początku), że fajnie to zapytał: Skąd Pani wiedziała, że z tego coś wyjdzie? Odpowiedziałam - kobieca intuicja.
Kamcia 00:19, 19 kwi 2018

Anitka napisał(a)

Odpady po cieciu płyt trawertynu. W jednym ze składów z kamieniem wzięli jedną partię tego na próbę z adnotacja, że nie ma możliwości domówienia. W Chorwacji dają to pod drogi jako podbudowę. Leżało gdzieś w kącie i nawet pan, który go sprzedawał nie widział w nim potencjału. Gdy do nas kiedyś podjechał zobaczyć jak wyszło, bo mu przekazał pan co układał ( on też nie widział w nim potencjału na początku), że fajnie to zapytał: Skąd Pani wiedziała, że z tego coś wyjdzie? Odpowiedziałam - kobieca intuicja.

No to byl strzal w dziesiatke.
Milka 07:15, 19 kwi 2018

Anitka napisał(a)

Kobiety maja wyczucie budowlane, tylko sil fizycznych mniej, ale i tak dajemy radę
No masz niezły zwierzyniec