Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Hogata 10:44, 14 maj 2018

Witam.
Podglądam ogród, bo bardzo mi się podoba.
I bardzo mi się spodobała huśtawka.
Mam pytanie, bo musiałam swoja huśtawkę rozebrać (spróchniała) i chce postawić coś takiego jak u ciebie. Jak szeroko masz rozstawione nogi w huśtawce? I czy przy huśtaniu konstrukcja się rusza?
Iwonka 16:53, 14 maj 2018

Anitka napisał(a)

Anitka, jak nazywa się ta roślinka, która tworzy obwódkę wokół płytek? Ten zielony pas między kolumną i płotem. Fajnie zadarnia ziemię Może to byłoby wyjście dla zakrycia ziemi w niektórych miejscach u mnie.
koliber 17:11, 14 maj 2018

Pozwolę sobie odpowiedzieć na pytanie Iwonki To runianka japońska
Anitka 17:35, 14 maj 2018

koliber napisał(a)
Ładne Mnie również podobają się różaneczniki, ale jakoś tak nie mam do nich cierpliwości

Jak by nie opuchlaki to by więcej ich miała. Jak odpowiada im dobre miejsce i podłoże to nie sprawiają wielu problemów. Troszkę końskich bobków, obłamanie przekwitniętych kwiatostanów i tyle u mnie z nimi pielęgnacji. Na wiosnę i momencie zawiązywania pąków oblewam je całe po liściach roztworem Magiczna siła do rododendrów.
Anitka 17:49, 14 maj 2018

Iwonka napisał(a)
Ależ zakwitły! Piękie Lubię ten ich odcień. Masz jeszcze czosnki nierozwinięte, fajnie, że nie wszystkie naraz.
Dobrze, że nerw na te wszystkie plagi trwał u ciebie tak krótko. Mnie od soboty dopada i mam obawy, że szybko nie minie. Wczoraj miałam gości z Bielska. Koleżanka uwielbia robić zdjęcia. Pobiegała po ogrodzie a ja razem z nią. Ekscytacja wiosenną świeżością niestety minęła. Deszcz przeszedł raz i ziemia aż się kurzy, nie mówiąc o wbiciu noża. Chwastom nie przeszkadza brak wody. Pajęczyny sa już na wszystkich iglakach. Cebulkowe przekwitły. Niektóre rododendrony też już tracą kwiaty. Oby mi to przeszło to zniechęcenie, bo tracę natchnienie do pracy.

Iwonko od jutra ma padać i to przez kilka dni, więc jedna rzecz psująca humor odpadnie.
Sadze różne czosnki obok siebie, żeby jak najdłużej kwitły.
Z fioletowych u mnie zakwitają w kolejności: 'Purple Sensation, 'Mars', 'Gladiator,
'Artropurpuremum' i'Krzysztofa' - będą ostatnie. Te dwa ostatnie jeszcze w pąkach.
Tu w tym zakątku mam specjalnie dwie odmiany białych posadzone, aby jak najdłużej kwitły: 'White Everst' i ' White Gigant'.
Przyjedziemy to zmotywujemy
Anitka 17:56, 14 maj 2018

Kokesz napisał(a)

Śliczny ten rododendronjest raczej fioletowy czy różowy,bo zdjęcia czasem przekłamują?

A czosnki w czym masz posadzone? Bo coś tam widzę, hortensję?

Fajnie wygląda ten zakątek podsadzony pachysandrą i paprociami, chyba je zgapię, a co to za odmiana?

Zastanawiam się jak wiosną ukryć wielkie liście zimowitów ale paprocie je chyba zasłonią w porze kwitnienia, mam takie podziubane przez ptaki i teraz straszą, nie mam pomysłu jak je posadzić?

Są fioletowe.
Tam są posadzona hortensje ' Limelight' pomiędzy czosnkami. Za nim się rozrosną było tam pusto, więc pomysł z czosnkami.
Paprocie to pióropusznik strusie, ruszają dopiero na początku maja. W tym zwariowanym roku troszkę wcześniej. Trzeba uważać, bo mogą być ekspansywne. Ale u mnie siedzą tam sobie grzecznie, chyba pod sosną mają sucho, a lubią mieć wilgotno.
Anitka 18:03, 14 maj 2018

Roocika napisał(a)

Pięknie jest! Czy ten bodziszek to jest żałobny Samobor? Widziałam takiego (w każdym razie podobny) wczoraj posadzonego przy placu zabaw i na żywo był śliczny. W ogóle bodziszki są ładne A pamiętasz może nazwę różanecznika?
Co do plag to one najbardziej bolą jak ma się tylko parę roślinek (a mam teraz właśnie niewiele, bo zaczynam). Ostatnio kret mi rył w skarpie, podkopał wszystkie korzenie, wczoraj go złapałam (kreta znaczy)! i mąż wyniósł na pole, mam nadzieję, że nie wróci.

Tak to bodziszek żałobny 'Sambor'. Dobrze, że mam w zeszyciku zapisane, bo kupowane 10 lat temu - 'Rasputin' i 'Polarnacht'.

Ja też jednego kreta złapałam, jak wyszła rano przed 7 do ogrodu i po trawniku się poruszał i w ostatniej chwili dobiegłam do niego z łopatą i wiaderkiem, bo już w rabacie się zakopywał. Musiałam wyrwać jedna bergenie, bo już się pod nią zakopał. Drugiego, który tylko bramę przekroczył mój psiak załatwił. Bobrze, że udało wam się go złapać.
Anitka 18:07, 14 maj 2018

ren133 napisał(a)

4 miesiące!!! Brzmi kusząco Ale do ujarzmienia w miarę? I czy lubi wilgoć?
I jaka to odmiana?

To bodziszek 'Samobor'. Nie rozłazi się rozłogami, tworzy ładne kępy, ale sieje się mocno, bo długo kwitnie, i część kwiatów przekwita i nasionka zawiązuje, a inne kwitną jeszcze.
U mnie rośnie i na patelni i tam gdzie jest mokro. W słońcu bardziej kwitnie.
Anitka 18:08, 14 maj 2018

Roocika napisał(a)

O już jedną odpowiedź znalazłam Pozdrawiam

Dzięki
Anitka 18:12, 14 maj 2018

Krakus napisał(a)
rodki super..fajną "plamę" teraz tworzą...

ogród zadbany..i juz dojrzały...niejedne osoba już by taki chciała mieć

Dobrze, że na zdjęciach można dużo rzeczy ukryć, bo z tym zadbanie to różnie bywa, ale nie jestem perfekcyjną Panią domu ani ogrodnikiem.
Ogródek dojrzewa razem ze mną. Ponad dychę ma na karku. Kiedyś też taki będziesz miał u siebie.