Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 15:56, 11 gru 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie irysy właśnie wyłażą.

Czytałam u ciebie, że roślinki wiosnę poczuły. U mnie ani jedna cebula noska z ziemi nie wystawiał
Anitka 15:57, 11 gru 2018

Nie, wisieliśmy na telefonie

To jak będziesz wisieć kiedyś jeszcze raz to przekaż pozdrowienia od nas
Anitka 16:02, 11 gru 2018

Cudnie ten przelot to zrobiłaś wokół domu bo samochód z drugiej strony U nas rano biało, potem chlapa , potem znów sypnęło, a teraz pada

Tak, taka rundka dookoła domu przed pracą. Dobrze,że jeszcze odśnieżania nie trzeba było zaliczyć. W domu nie wiem jak teraz, w Krakowie pada delikatnie, ale bardziej się topi, bo w mieście cieplej. W sumie to teraz już nie widzę, bo ciemno się zrobiło

sylwia_slomc... 16:06, 11 gru 2018

Anitka napisał(a)

To jak będziesz wisieć kiedyś jeszcze raz to przekaż pozdrowienia od nas

Ok
Anitka 11:02, 24 gru 2018

Ostatni czas bardzo intensywny u nas, siostra postanowiła, co by się nie działo na święta do nowego "gniazdka" się przeprowadzić. Wiec jako ta starsza, dobra siostrzyczka zaoferowałam chęć pomocy. Po burzy mózgów, zamawianiu i zakupach trzeba było wrzuciłam do torebki wiertarkę, wkrętarkę, młotek, kilka śrubokrętów i na drugi etat się zatrudnić. Warunek Święta będą u niej Udało się w piątek wielka przeprowadzka się odbyła a ja mogłam zacząć okres przedświątecznych przygotowań.

Bardzo lubię ten mój brak genu bycia "perfekcyjną Panią domu" Bez spiny, gonitwy, na luzie. Bez umytych okien święta też nadejdą
Po sobotnim śniadanku wypad po choinkę i jemiołę. Przy okazji zapytałam czy nie mają jakiś odpadów z gałązek z igliwia - połamany, brudnych i wybrakowanych. Dostałam sporą górkę. Cieszyłam się jak dziecko Będą do dekoracji i okrycia roślinek w ogrodzie.

Później zakupy, porządki w domu jak co weekend. Choinka cierpliwie czekała na przyjazd córci.

Bukszpany z donic przed domem dwa tygodnie temu zostały zadołowane w warzywniku. Coś trzeba było świątecznego na ich miejsce postawić.

Anitka 11:21, 24 gru 2018

Z racji swojej pracy zawodowej ja już od czerwca, a nawet już wcześniej "mam możliwość" przeglądania dekoracji i inspiracji świątecznych. Jakże niezapomniane wrażenia przeżywam w lipcu, gdy wchodzimy na stoiska pełne choinek, bałwanków, reniferków itd. a mi po plecach pot spływa Lubię przygotowywania dekoracji, ale w tym roku jakoś poczułam, że musi być jakoś tak "spokojnie".

Nie miałam w tym roku czasu na zastanawianie się co zrobić, więc wstałam w niedziele i zaczęłam "działanie na spontanie" Wyniosłam na taras co miałam i do dzieła.

Przy okazji wertowania stron internetowych w poszukiwaniu kółek do komody natrafiłyśmy na takie aniołki rdzawe. A że na tej samej stronie znalazłyśmy z siostrą kółka do komody to się skusiłam. Mech u mnie w piwnicy to element obowiązkowy - zawsze na stanie. Wianek to ten, który leży od wiosny, tylko gałązki magnolii oderwałam. Niestety miałam tylko niebieskie świeczki

Anitka 11:25, 24 gru 2018

Pozostałe elementy jak aniołki czy gwiazdki pomalowałam farbą z efektem rdzy.

Anitka 11:30, 24 gru 2018

Te choinki po obu stronach drzwi miałam obłożyć gałązkami z igliwia, ale odpuściłam.- lenistwo, no i garnki już wzywały. Więc dorobiłam im takie czapeczki z gazet, które obłożyłam mchem używając kleju na gorąco.

Na końcach zostawiłam kawałek drucika, na którym zawiesiłam gwiazdki.

Anitka 11:32, 24 gru 2018

A w donicach przy garażu to dopiero poszalałam Wstawiałam tam zeszłoroczne choinki z mchu, które stały na tarasie.

Anitka 11:36, 24 gru 2018

Altana dostała niebieskie gwiazdki.