Wykorzystuje uroki zimy i segreguje zdjęcia. Ostatnio sporo piszę się o ekologi, więc pokaże miejsce w Anglii, do którego dotarliśmy w maju 2016 roku. Nie mam za wiele zdjęć, bo nie miałam jeszcze wątku na ogrodowisko, sporo mam z rodzinką, a ona RODO narzuciła

Nie będą zakładać osobnego wątku - pokaże u siebie.
Projekt EDEN
Położony 3 km od St. Austell – największego miasta hrabstwa Kornwalii. Project zajmuje powierzchnię 13 hektarów co można porównać do wielkości 30 boisk piłkarskich.
Powstał na terenie dawnego i obecnie wyeksploatowanego wyrobiska kaolinu (kopalnia odkrywkowa miedzi oraz glinki porcelanowej). Wiele takich zdewastowanych miejsc istnieje.
Brytyjski przedsiębiorca - Tim Smit wpadł na rewolucyjny pomysł przekształcenia tego miejsca a projekt wykonał Nicholas Grimshaw. Przeniesienie z wersji papierowej do rzeczywistości zajęło jedynie 2,5 roku.
Tak teraz wygląda to miejsce.
Zapytacie a cóż on wymyślił ?
To ogród botaniczny i zarazem największa na świecie szklarnia. Wielkość można sobie uświadomić porównując grupkę ludzi w prawym dolnym rogu.
Szklarnie o kształcie kopuł (biomów), przypominają swoim wyglądem piłki golfowe i pokryte są specjalną ekologiczną samoczyszczącą się przeźroczystą folią przepuszczającą światło, wilgoć i powietrze.