Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

anulajda 11:22, 16 paź 2017

Anitka napisał(a)

Aniu moja lista cebulowa wymięka przy twojej, ale to i tak mój rekord cebulowy Oby na wiosnę kolorki pokryły się z naszą jesienna wyobraźnią.
Moje strony bliskie twemu sercu - ale mnie zaintrygowałaś Pochodzisz z tych rejonów?
Ja mam duże okno w garażu 120 x 80 i to południowa strona, trzymam tam też oliwki z tarasu i one lepiej to znoszą o dziwo. Najgorzej jest na wiosnę te bukszpany wystawić na wewnątrz, bo jak w garażu za ciepło to trzeba zahartować i uważać na suszę fizjologiczną.
Aniu jeśli swoje traktowałaś jak jednoroczne to zawsze możesz spróbować.
Ja w tym roku muszę je zadołować, bo miesiąc temu M sprezentował sobie skuter i on zajmuje miejsce gdzie stały bukszpany. Mam na szczęście kawałek miejsca w naszym mini jarzyniaku. Oliwki muszą zostać w garażu.

Też swoje bukszpany co roku dołuję i zazwyczaj tam już zostają a wiosna kupuję nowe do doniczek ale w tym roku próbuję coś innego mądrego dla nich wymyślić
BKosimkArt 11:41, 16 paź 2017

Pięknie wygląda Twój jesienny ogród!
a te drzwi niebieskie aaaach wzdycham do nich, boskie są!
Anitka 17:08, 16 paź 2017

Magleska napisał(a)
Witam sie u Ciebie i zaznaczam do podglądania :? Masz śliczny ,zachwycający ogród . Altana z domkiem ogrodnika - świetna

Magdo, I ja się witam i dziękuję
Anitka 17:20, 16 paź 2017

anulajda napisał(a)

Też swoje bukszpany co roku dołuję i zazwyczaj tam już zostają a wiosna kupuję nowe do doniczek ale w tym roku próbuję coś innego mądrego dla nich wymyślić

Ja na początku też jak miała jakieś mniejsze to też pod koniec sezonu dołowałam i zostawały, ale niestety u mnie już miejsca brak. Te są już takie duże, że mi ich szkoda żeby przemarzły. Zadołuję je w takich czarnych, zwykłych donicach a na wiosnę przełożę z powrotem do tych donic, w których teraz stoją. U nas ćma szaleje i nawet nie myślę na razie o kupowaniu bukszpanów żeby tego intruza nie przynieść do siebie.
Anitka 17:22, 16 paź 2017

Magleska napisał(a)
Witam sie u Ciebie i zaznaczam do podglądania :? Masz śliczny ,zachwycający ogród . Altana z domkiem ogrodnika - świetna

Witam się i ja. Dziękuje Magdo za miłe słówka
Anitka 17:25, 16 paź 2017

BKosimkArt napisał(a)
Pięknie wygląda Twój jesienny ogród!
a te drzwi niebieskie aaaach wzdycham do nich, boskie są!

Basiu, oj boskie, ale prowadzą tylko do mojego przyziemnego, domowego raju
AgnieszkaW 18:41, 16 paź 2017

Anitko, na nowo zachwycam się Twoim ogrodem, że nie wspomnę już o ślicznych drzwiach. Widzę oliwkę w donicy - jak ją przechowujesz zimą? Zastanawiałam się właśnie nad takim rozwiązaniem do donicy, tylko nie wiem, czy w ciemnej piwnicy, w temp. ok. +7-10C wytrzyma?
Pozdrawiam ze słonecznego Jurajskiego
Anitka 16:10, 17 paź 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Anitko, na nowo zachwycam się Twoim ogrodem, że nie wspomnę już o ślicznych drzwiach. Widzę oliwkę w donicy - jak ją przechowujesz zimą? Zastanawiałam się właśnie nad takim rozwiązaniem do donicy, tylko nie wiem, czy w ciemnej piwnicy, w temp. ok. +7-10C wytrzyma?
Pozdrawiam ze słonecznego Jurajskiego

Agnieszko, temperaturę masz odpowiednią dla oliwek w piwnicy, ale bez okna nie ma szans. Ja mam je od 2011 roku i tylko na jeden rok zniosłam je do piwnicy, z takim malutkim okienkiem, bo zdarzało nam się nie zamknąć bramy garażowej na noc i tam wydawało mi się, że będzie dla nich lepiej. I wyrosły im w tym czasie długie, wiotki, powyciągane pędy jak u form płaczących. Wszystkie były do obcięcia. W garażu mam większe okno. Ona potrzebuje światła nawet w zimie. Nie zaszkodziły im krótkie, bardzo niskie temperatury przy otwartej bramie w nocy, ale brak światła odbija się na nich bardzo.
AgnieszkaW 17:36, 17 paź 2017

No właśnie, tego się obawiałam, wielka szkoda, że nie mam gdzie przezimować tych pięknych roślin, w szklarni z kolei za zimno... No cóż, będę podglądać je u Ciebie
Anitka 17:52, 17 paź 2017

AgnieszkaW napisał(a)
No właśnie, tego się obawiałam, wielka szkoda, że nie mam gdzie przezimować tych pięknych roślin, w szklarni z kolei za zimno... No cóż, będę podglądać je u Ciebie

Ja je wybrałam, oprócz ich "piękna", ze względu na to, że bez problemu znoszą upały w donicach. U mnie bez problemu stoją na południowym tarasie i nie ma potrzeby częstego podlewania. Nawet nie martwię się o nie jak wyjeżdżam na tydzień. Tylko minusem jest to przetrzymywanie w zimie.