Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Anitka 17:04, 30 paź 2017

AgnieszkaW napisał(a)
Twój ogród cały czas mnie zachwyca Pięknie formujesz swoje świerki globosum

Dziękuje Agnieszko.
Na początku to bałam się do nich podejść z sekatorem
Anitka 17:06, 30 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Glediczje świetne, dzięki Tobie przypomniałam sobie , że tą moją siewkę tegoroczna muszę jakoś na zimę zabezpieczyć

Sylwio, ciesze się, że przypomniałam, bo warto mieć ją w ogrodzie
Anitka 17:12, 30 paź 2017

Urszulla napisał(a)

Aż miło się ogląda takie uporządkowane rabaty jak u Ciebie w taką zawieruchę jak jest dzisiaj. A te różyczki co to za pieknotki

Oj, zawierucha straszna, śnieg z deszczem pada. Różyczki teraz to pozostanie nam na zdjęciach oglądać.
Dwa pierwsze to pąki 'Nowalis' - jest filetowa, ale paczki ma różowe. Bardzo polecam

Druga co ma seledynowe paszki to biała 'Paloma'. Ją nie do końca polecam. Pędy ma sztywne, powtarza kwitnienie, ale kwiaty ma nietrwałe. Szybko obsypują się.
Magleska 18:36, 30 paź 2017

Anitka napisał(a)

Jeśli BB to to o czym myślę, to już wiem z skąd kojarzę te widoki u ciebie. Podobne widziałam ostatnio, gdy wybraliśmy się po klona do pewnej szkółki na K.... w Suchym Potoku ... koło BB
Cisy są u mnie mniej problemowe, więc większość żywopłotów jest z niego, ale buki wprowadzają pewna zmienność.

To moja ulubiona szkółka ........zapraszam na kawę ,jak będziesz znowu .....
... większość roślin mam z tej szkółki
Marga 21:37, 04 lis 2017

Wpadłam znowu powzdychać do Twoich cudnych ażurowych klonów i złotej gledeczji Na wiosnę trzeba będzie koniecznie odwiedzić szkółki.
bql3 08:58, 11 lis 2017

witam,

Anita - okazy klonów w swoim ogrodzie masz dorodne i bardzo piękne, fotki urocze więc i ja pospacerowałem troszeczkę po jesiennych rabatach u Ciebie -zaś klony palmowe zawsze posiadają w sobie taką magię, że oczu nie idzie od nich oderwać.

pozdrawiam
Jan

ps - a nazwy odmian klonów które u Ciebie rosną podasz?
Anitka 17:02, 13 lis 2017

Magleska napisał(a)

To moja ulubiona szkółka ........zapraszam na kawę ,jak będziesz znowu .....
... większość roślin mam z tej szkółki

Tylko pozazdrościć takiej szkółki. Nie miałam czasu po niech pochodzić, ale i tak z tego co zobaczyłam na szybko maja duży wybór zadbanych roślin. Przy następnej wizycie może uda się wygospodarować więcej czasu, nawet na kawkę.
Anitka 17:06, 13 lis 2017

Marga napisał(a)
Wpadłam znowu powzdychać do Twoich cudnych ażurowych klonów i złotej gledeczji Na wiosnę trzeba będzie koniecznie odwiedzić szkółki.

Zazdroszczę wiosennych zakupów. Ja to już wchodzę do szkółek i nie rozglądam się, bo miejsca brak. Kupuję co muszę i wychodzę. Chyba, że małe co nieco
Ale o drzewach nawet już nie myślę.
Anitka 17:14, 13 lis 2017

bql3 napisał(a)
witam,

Anita - okazy klonów w swoim ogrodzie masz dorodne i bardzo piękne, fotki urocze więc i ja pospacerowałem troszeczkę po jesiennych rabatach u Ciebie -zaś klony palmowe zawsze posiadają w sobie taką magię, że oczu nie idzie od nich oderwać.

pozdrawiam
Jan

ps - a nazwy odmian klonów które u Ciebie rosną podasz?

Witam Janie,
Masz rację klony zawsze zwracają na siebie uwagę. Ja mam tylko dwie odmiany ( takie miały etykiet jak je kupowałam) -'Scolopendrifolium' i 'Atropurpureum'. Troszkę żałuję, że nie więcej, ale przyznaje się, że na początku tworzenia ogrodu trochę się "bałam" ich wsadzania, że za delikatne, kapryśne, a teraz, gdy się ich "już nie boję" - miejsca brak. Ale cieszę się tymi co mam.
Pozdrawiam
Anitka 17:59, 15 lis 2017

Dzisiaj pierwszy większy przymrozek w nocy. Przywitał nas słoneczny, mroźny poranek. Sezon skrobaczek do szyb w samochodzie rozpoczęty Ogród pokrył delikatny szron.