Anitko mimo, iż to już prawie końcówka to jednak nadal Święta Życzę zdrowia i miłości na dziś i wszystkie nadchodzące dni. Bez wyrzutów sumienia siedzę właśnie na forum i nadrabiam zaległości. Dekoracje u wszystkich piękne. U ciebie jak zawsze totalnie w moim guście i kolorach. Nawet domek letni świętuje Raz jeszcze wszystkiego dobrego dla całej Rodzinki.
p.s. moje dzieci też przemyciły kolor do dekoracji
Spóźnione podziękowania za życzenia przesyłam. Nie zaglądałam prze ostatnie dni na forum, bo ogarnęło nas szaleństwo narciarskie. Jeździliśmy ile było można, bo taka ta zima "jesienna" w tym roku, że trzeba korzystać jak tylko można.
To się zmienia z wiekiem)) Aż się zdziwiłam sama z siebie jak kupiłam w zeszłym roku rudbekię żółtą i języczki
Tulipanów żółtych i pomarańczowych kupiłam po 5 cebul 20 lat temu, wiele już przybyszowych wyrzuciłam, ale to jedyne cebule które pięknie się rozmnażają i nie zanikają. Zaakceptowałam w końcu ich kolor i staram się grupować aby nie było bałaganu, jakaś klapka w głowie przeskoczyła i sprawiła że w końcu zaczęły mi się podobać i cieszą
Witaj Anitko, od wczoraj czytam Twój wątek, świetnie piszesz opowieść ogrodową, są takie wątki na forum że czyta się je z wielką przyjemnością, Twój do nich należy. Ogród stworzyłaś piękny, zimozielony.
Jak dają radę rośliny w takiej gęstwinie na obrzeżach??, wiem że nie masz tam automatycznego podlewania.
Bardzo podoba mi się Twoja konsekwencja w doborze roślin, zawsze pozytywnie jej wszystkim zazdroszczę, nie mam u siebie siły jej utrzymać, chęć posiadania każdej rośliny jest taka silna, że w końcu się jej poddaję
Mam do Ciebie prośbę, ponieważ jestem na stronie 55 i jak do tej pory nie znalazłam dokładnego opisu jak robiłaś te obmurowania z kamienia, czy mogłabyś to napisać, a jeśli masz zdjęcia to poprzeć ten opis zdjęciami? Np podpory na których stoi altana, pisałaś że jakieś wkłady kominowe? czy coś takiego? Ale one są chyba okrągłe a Ty zrobiłaś słupy kwadratowe, jak to zrobiłaś? Jakiej zaprawy użyłaś? Czy mróz i woda zimą nie rozsadza taj zaprawy i nie musisz poprawiać? Czy elewację na domu mieszkalnym też sama robiłaś?
Donice na froncie domu są pomalowane bo mają taki kolor jak kamień elewacyjny? Jeśli tak to czym je pomalowałaś?. Pięknie to wygląda I widzę wreszcie kolor pomarańczowy
Jeszcze jedno pytanie, na kilku zdjęciach jest skrawek jakby ogrodu zimowego, czy się mylę ? Mogłabyś go pokazać?
Moją pomyłką tulipanową były dwa lata temu pomarańczowe. Posadzone między różowymi gryzły się i mnie denerwowały.
Kolejnej wiosny posadziłam je z białymi i wszyscy chwalili, że takie śliczne (chciałam je wyrzucić).
W tym roku będę ich mieć ok 120 szt. posadzone z białymi narcyzami z pomarańczowym oczkiem, białymi i prawie czarnymi tulipanami, szafirkami i zawilcami greckimi. Sama jestem ciekawa efektu.
Żółte tulipany też mam posadzone z białymi narcyzami w cienistym kącie ogrodu, pod ciemnozielonym cisem ładnie rozświetlają ten zakątek.
Dla mnie nie do zaakceptowania był kolor czerwony ale też się to zmieniło w ubiegłym roku i kupiłam sporo cebul w kolorach burgundu i malinowej czerwieni.