Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

sylwia_slomc... 20:39, 01 gru 2017

Już dopisałam do listy gości na przyszły sezon
m_gocha 22:03, 01 gru 2017

Anita a jak przechowujesz (zabezpieczasz) ogrodówki z donic?
Wykorzystujesz do jakiś dekoracji zasuszone kwiaty ogrodówek?
Magleska 09:00, 02 gru 2017

Fajne zakupy poczyniłaś te wianki urocze .... pokażesz gotowe dekoracje .....plisss .... szukam inspiracji co u siebie przed drzwiami do tych choineczek zrobić ,żeby nie przedobrzyć
Ten mech i szyszki też fajne ...masz już pomysł jak je wykorzystasz ?
Miłego weekendu
Anitka 12:46, 02 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Już dopisałam do listy gości na przyszły sezon

To teraz tylko czekać pozostaje
Anitka 13:01, 02 gru 2017

m_gocha napisał(a)
Anita a jak przechowujesz (zabezpieczasz) ogrodówki z donic?
Wykorzystujesz do jakiś dekoracji zasuszone kwiaty ogrodówek?

Przez pierwsze 2 lata próbowałam je przezimować. Te z dużego koryta w nim zostały (okryte), a pozostałe powędrowały do domku narzędziowego. Nawet się udało, ale część pędów była przemarznięta lub zaschnięta. Te które przetrwały miały uszkodzone pąki przez wiosenne przymrozki, a że kwitną na pędach zeszłorocznych efekty kwitnięcia były opłakane. Teraz na wiosnę "poluję" w OBI lub Castoramie na nowe okazy.
W tamtym roku zasuszyłam. Mam takie wazoniki na pianinie i tam wkładam po jednym kwiatku. Stoją do dziś. Jest taki sposób z zanurzaniem w glicerynie rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Iwonka z Wzgórza chaosu przetrzymuje je na strychu w temperaturze 13-14 stopni od pięciu lat i pisała, że dopiero w tym roku była ładna jak po zakupie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7770-wzgorze-chaosu?page=5

Ja myślałam, że musi mieć chłodniej. Spróbuje w garażu przetrzymać w tym roku. Zobaczymy na wiosnę.
Anitka 13:07, 02 gru 2017

Magleska napisał(a)
Fajne zakupy poczyniłaś te wianki urocze .... pokażesz gotowe dekoracje .....plisss .... szukam inspiracji co u siebie przed drzwiami do tych choineczek zrobić ,żeby nie przedobrzyć
Ten mech i szyszki też fajne ...masz już pomysł jak je wykorzystasz ?
Miłego weekendu

Pewne pomysły mam, ale materiałów jeszcze mi brakuje. Myślę między innymi o takich krasnoludkach jak twoje tylko ogrodowych Jutro ubieram ciepłe gacie i idę na szabry w plener. Jak coś wymodzę to pokażę.
Miłego weekendu
Anitka 22:22, 22 gru 2017

Od kilku dni delikatnie prószył śnieg i zrobiło się biało, ale w nocy zaczęło padać i teraz szaro, buro i jesiennie. I na dodatek wczoraj popsuł nam się piec. Po 20 próbach dodzwonienia się do pana, który może do niego przyjechać usłyszeliśmy, że przyjedzie dzisiaj, ale nie wie kiedy.
Więc ustaliliśmy, że ja czekam do 15 a M po 15. Aby nie marnować czasu wyciągnęła dekoracje świąteczne i zabrałam się za wprowadzenie "świątecznej atmosfery" pomimo, że pogoda za oknem ze świętami nie miała nic wspólnego.

U nas, pewnie tak jak u każdego każdy z domowników ma inną wizję dekoracji. U nas dla każdego coś innego
Anitka 22:26, 22 gru 2017

Przed domem maiło być naturalnie, ale córa powiedział, że zawsze mamy biało, a ona lubi kolorowo, więc poszliśmy na kompromis

Anitka 22:30, 22 gru 2017

Anitka 22:31, 22 gru 2017