Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

mirkaka 09:47, 15 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
U mnie w ogóle mi ptaszki nie przylatują.. mam tylko co prawda kule tłuszczowe z ziarnami powieszone, ale tylko sroki i inne duże na nie się czasem zasadzają

U mnie ptaszki kul nie jedzą, tylko słonecznik w karmniku) Takie wybredne
tulucy 10:05, 15 lut 2018

To u mnie wszystko schodzi. Kule mam w 3 sprężynkach, ciągle jakiś ptaszek na nich wisi.

Kos przegania konkurencję, nie wiem, czy to drozd, czy kwiczoł, ale kos bardzo wojowniczo go atakuje. Nie wiem, może wyłożę jeszcze jedno jabłko w innym miejscu...

No i na pewno mam i mazurki i wróble. Najpierw same mazurki widziałam, a teraz są też takie bez tej plamy czarnej na policzku. To chyba zwykłe wróble?
Anda 10:09, 15 lut 2018

Jak tam zdrowko u Ciebie i dzieci?

U mnie tylko sikorki urzeduja
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
zoja 10:19, 15 lut 2018

piękna ta sikorka sosnówka - nigdy jej nie widziałam jeszcze...
u mnie stołują się bogatki i modre
widziałam wróble, mazurki
chyba ziębę ostatnio widziałam
no i kosy

karmę, którą poleciłaś lubią i wcinają aż miło też się cieszę, z większej ilości
Pozdrawiam!
tulucy 10:32, 15 lut 2018

Ewa jakieś cholerstwo to jest, ja na antybiotyku od poniedziałku, kaszlę strasznie nadal, ale lepiej jest. M się pokłada, ale nie gorączkuje. Młoda dziś jednak dostała antybiotyk, bo kaszel ma bardzo nieładny, wczoraj było trochę lepiej, ale od nocy masakra. Młody póki co jakoś się trzyma.

Zoja mnie strasznie ucieszyła ta sosnówka widzę, że jej się spodobało, bo ciągle siedzi a to na jednej kuli, a to na drugiej. Do karmnika też podlatuje.
A tak a propos karmnika, to ten z L. mi się rozlatuje lekko. Złe odwodnienie i dół się rozkleja.
Anda 10:35, 15 lut 2018

Oby wreszcie pogoda sie polepszyla. Wiecej czasu bedziemy spedzac na dworze i chorobska sie odczepia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anka_ 10:40, 15 lut 2018

tulucy napisał(a)
No i na pewno mam i mazurki i wróble.
U mnie tylko mazurki. Wróble rarytasem w ogrodzie się robią. Sosnóweczki niestety nigdy nie widziałam na żywo, może kiedyś jak lasek sosnowy urośnie.

A jaką karmę dajesz? Wiem że to jakaś zimowa, ale mogłabyś dać namiary?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
tulucy 12:02, 15 lut 2018

Ania wysłałam PW. U mnie sosny sztuk dwie nie wiem, skąd to cudo przyleciało, ale jest i cieszy

anka_ 12:28, 15 lut 2018

U mnie w części gospodarczej jest lasek i tam sosenek sporo. W ogródku też mam dwie (z tych dużych znaczy się). Ale z sikor mam tylko 3 gatunki- modraszkę, bogatkę i jakąś czarnogłową (nie rozróżniam czy to uboga czy czarnogłówka).
Właśnie pracuję nad spisem roślin do ptasiej stołówki. chciałabym aby ogród był pod tym względem maksymalnie samowystarczalny.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
tulucy 12:52, 15 lut 2018

Ja mam za mały ogród na takie zaopatrzenie naturalne. A też o tym myślałam.