Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Gruszka_na_w... 17:49, 04 lis 2018

tulucy napisał(a)
Tak senny dzień dzisiaj... Nie pada, ale chmurno pochmurno... Przed południem podsypiałam na fotelu, teraz niestety jestem zmuszona do romansu z żelazkiem... Warzywa nadal nie wykopane. Ale prognoza daje nadzieję... Przyszły weekend będzie pracowity.

Warzywa trzeba jak najszybciej wykopać. Dzisiaj przy wyrywaniu marchewki zauważyłam, że te cholerne ślimaki zżerają ją od spodu i zostawiają tylko 2 cm czubek z natką. A i on jest już wydrążony od środka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 20:04, 04 lis 2018

Ale zbiory... ja niestety na grzybqch się nie znam ale eM uwielbia z ojcem chodzić na grzyby. Potem dostaję wiadro do obróbki
Iwk4 20:10, 04 lis 2018

tulucy napisał(a)
Iwonko aż wujka gugiela poprosiłam o wyjaśnienie tej sowy, a to kania no tego to ja nie dotykam nawet... Jak i pozostałych blaszkowych

Ja obgotowałam i zamroziłam część, właśnie na pierogi wigilijne i zupę

Kanie i rydze to ekstra grzyby. Sporo tracisz.
Kanie-sowy robimy jak kotlety. Jajko, panierka, mniam.
A rydze- tez blaszkowate tak z patelni, całe kapelusze. O tych grzybach juz Mickiewicz pisał w Panu Tadeuszu.
U nas bardzo popularne.
tulucy 22:13, 04 lis 2018

Trudno się mówi Iwonko, no nie przełamię się.

Haniu u mnie tak wyglądają warzywa po ataku nornic... W tym roku jeszcze ok, ale kiedyś same "czapeczki" pietruszki miałam.
Kasia_CS 11:11, 05 lis 2018

Kiedyś z rodzicami na grzyby chodziłam, ale teraz to sama się boję zbierać - a jak już to muszę doświadczonemu grzybiarzowi pokazać przed obróbką
Kasya 11:30, 05 lis 2018

Kasia_CS napisał(a)
Kiedyś z rodzicami na grzyby chodziłam, ale teraz to sama się boję zbierać - a jak już to muszę doświadczonemu grzybiarzowi pokazać przed obróbką

warto zapamietac zasade ze grzybki z gabką pod kapeluszem nie sa smiertelnie trujace
April 14:07, 06 lis 2018

tulucy napisał(a)
Zbieranie grzybów to jedna z moich ukochanych czynności sezonowych.... Jak nie uda mi się choć raz do roku iść do lasu, to jestem nieszczęśliwa grzyby "dostane" absolutnie nie rozwiązują problemu, bo ja przetwarzam tylko te zbierane przez siebie (no i małżonka, ale po kontroli ostrej ) takoż zjadam tylko takie

To tak jak ja. Kocham zbierać grzyby ale nie znoszę ich czyścić. Nie lubię też jeść. No chyba że w pierogach mojej mamy. Dlatego zebrane grzyby zawsze jej podrzucam
Ja w tym sezonie jeszcze nie byłam na grzybach. Cierpię bardzo. Może w tą sobotę się uda. Ciekawe czy jeszcze będą.
tulucy 18:06, 06 lis 2018

Ładnie, ciepło, popadało... Powinny być ...
anka_ 13:41, 08 lis 2018

Łucjo jak będziesz miała chwilkę to proszę zerknij do mnie. Coś mi pożera różę
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
tulucy 16:58, 10 lis 2018

Wreszcie do się zajrzałam.

Dziś sprzątałam cieplarkę. Trzy worki łętów pomidorowych...
I jeszcze resztki takie

Do tego wykopałam warzywa, bez pietruszki, bo ta to masakra, jak ołóweczki korzenie... Korzonki raczej. Tylko natka w miarę i tak myślę, co z tym zrobić..
Marchew ładna, selery o dziwo w tym roku też.