Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 13:34, 16 cze 2022

Dziecię ma zgodę na pracę indywidualną z nauczycielem danego przedmiotu, nie musi chodzić na lekcje z całą klasą. Zalicza też indywidualnie. Nauczycielem nie musi być nauczyciel uczący w danej klasie. Wojtek miał problemy ze skupieniem się w dużej grupie. Stąd pani pedagog szkolna zaproponowała to rozwiązanie. Decyzję wydaje OPP.
Gruszka_na_w... 14:10, 16 cze 2022

Czegoś nie rozumiem. Oświata uwielbia papierologię i na każdą sytuację wymaga odpowiedniej ilości papierowych podkładek. Jest opinia poradni, jest decyzja o ścieżce indywidualnej, ale powinien być ustalony i zatwierdzony harmonogram zaliczania przedmiotu. Ktoś jest za realizację tego harmonogramu odpowiedzialny i z reguły raz w semestrze jakiś nauczyciel składa z tego sprawozdanie.
Chyba że traktuje się tę matematykę jak w przypadku nauczania domowego i zaliczenie uzyskuje się jednorazowo na koniec semestru.
edit: Doczytałam, że dla takiego ucznia zakłada się odrębny dziennik i tam opisuje się realizację zajęć. Nauczyciel prowadzący z Wojtkiem zajęcia jest odpowiedzialny za wystawienie ocen cząstkowych, a jeśli ich nie może wystawić, to sygnalizuje to dyrekcji i rodzicom.
Wedle mojej wiedzy najpóźniej miesiąc przed klasyfikacją powinniście być poinformowani, że coś jest nie tak z ocenami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 14:57, 16 cze 2022

Haniu tu nic nie było w porządku z tą ścieżką. O tym, że zostały wyznaczone mu te dodatkowe lekcje dowiedzieliśmy się z e-dziennika przedwczoraj, przypadkiem. Lekcje były wyznaczone od dwóch tygodni, w sytuacji, gdy Wojtek siedział już z gipsem w domu. Nie chcę tego komentować nawet. Panią od matematyki dwa razy przez e-dziennik prosiłam o wyznaczenie terminu na sprawdzenie Wojtka, żebym mogła go zawieźć do szkoły wtedy, kiedy jej pasuje. Nawet mi nie odpisała. Szkoła wie, że Wojtek ma problemy, że jest w trakcie diagnozy ZA. Dyrekcja podobno na radzie nawet to podkreślała, żeby nauczyciele wzięli to pod uwagę. Niektórzy wzięli i super się dogadaliśmy na zaliczenia, zawoziłam im Wojtka pracę do szkoły do oceny, rysunki, projekty. 3 przedmioty zaliczał na teamsach. A tu blokada. Ściana i tyle.
tulucy 15:00, 16 cze 2022

Najlepsze jest to, że on to wszystko umie, może nie na 6, ale na 3 spokojnie. I sam mi powiedział, że wczoraj miał czarną dziurę w głowie. Przedwczoraj na korkach wszystko robił. A wczoraj rano chyba już założył, że nic z tego nie będzie, nawet mi powiedział, że może nie ma po co jechać.
tulucy 15:07, 16 cze 2022

Długi weekend. Ładny dzień... A mnie odrzuca od ogrodu, bo sąsiad wrzucił muzykę i częstuje sąsiadów wedle swoich upodobań.od basów drży ziemia. Nawet w domu przy otwartym oknie jest nie do wytrzymania.
Gruszka_na_w... 15:07, 16 cze 2022

Była już w szkole rada klasyfikacyjna? Jeśli nie, to szukałabym jeszcze kontaktu z dyrekcją.
Z dzieciakami, które mają opinię, postępuje się nieco inaczej. W takich przypadkach zawsze działa się dla dobra dziecka to raz, a dwa- w takich przypadkach są dokładnie określone procedury. U nas trzeba było się mocno tłumaczyć, dlaczego takie dziecko nie otrzymało pozytywnej oceny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 15:24, 16 cze 2022

Była już Haniu, wczoraj. Dlatego ten egzamin był tak szybko od pierwszej rady w poniedziałek. Wcześniej pedagog mówiła wstępnie, że ostatnia rada będzie ok 21.06, i że egzamin pewnie będzie 20. Ale wyszło inaczej.
Haniu, ja już powoli mam dość naszych szkół. Wierzę, że są placówki z super pedagogami, ale jakoś na nie nie możemy trafić. Wojtek miał opinię z PPP w I klasie, że jest dzieckiem bardzo zdolnym i wymaga indywidualnego podejścia do ucznia. A nauczyciele traktowali go cały czas jako ucznia niegrzecznego i nieposłusznego, bo chodził po klasie i nie wykonywał zadanych prac. A o jego opinii nauczycielka angielskiego dowiedziała się ode mnie dopiero pod koniec trzeciej klasy.
tulucy 15:25, 16 cze 2022

Co mi zrobią za zrobienie krzywdy sąsiadowi?????? Już nie wyrabiam akustycznie. Taka sieczka leci...
mrokasia 15:48, 16 cze 2022

tulucy napisał(a)
Co mi zrobią za zrobienie krzywdy sąsiadowi?????? Już nie wyrabiam akustycznie. Taka sieczka leci...

Ożesz, współczuję... .
Juzia 17:43, 16 cze 2022

tulucy napisał(a)

Trzeba puścić swoją sieczkę ciut głośniej.