Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Milka 06:36, 06 lip 2019

Doranma napisał(a)

Czosnki - takie śmierdzące roślinki a wszystkie niezwykle pięknie kwitną

I przybysze z daleka. Ponoć niegroźni w naszym środowisku. Sprawdzałam, jak się nazywają, ale nie pamiętam.

Świetne zdjęcia ten biały czosnek bardzo ładny, mam podobny...one niższe, ale żółty, niestety hakonki go zarosły.
Doranma 21:12, 06 lip 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Czy sypiam? Ależ oczywiście! Jak już pobiegam po ulubionych wątkach, oblatuję na miotle swoje Uroczysko i udaję się na zasłużony poranny odpoczynek do mojej chatki na kurzej stopie

Chętnie bym obejrzała ten Twój domek na kurzej stopce wraz z ogrodem, ale Ty pilnie strzeżesz swojej tajemnicy ...
Doranma 21:13, 06 lip 2019

Milka napisał(a)

Świetne zdjęcia ten biały czosnek bardzo ładny, mam podobny...one niższe, ale żółty, niestety hakonki go zarosły.

No tak, malutkie cebulki, delikatne łodyżki, to mogą zginąć wśród mocniejszych roślin. Spodobała mi się jego delikatność właśnie Ciekawa jestem, czy będzie się namnażał.
greg66 21:42, 06 lip 2019

Doranma napisał(a)

Chętnie bym obejrzała ten Twój domek na kurzej stopce wraz z ogrodem, ale Ty pilnie strzeżesz swojej tajemnicy ...

Podobno ostatnio widziano AniezUroczyska na Ślęży w noc św. Jana
Doranma 22:24, 06 lip 2019

Taki dzień do roboty, jak dziś, to marzenie Rano słoneczko, potem się zachmurzyło, nie gorąco, po południu popadało delikatnie przez dwie godzinki. Można było działać bez zmęczenia Jednak susza jest ogromna, nawet u mnie. Niektóre krzewy powiędły - nie pamiętam takiej sytuacji! A wczoraj podobno padało całkiem nieźle i to dwa razy. Zupełnie dziś tego deszczu nie było widać. Zawiozłam część nowych nabytków - jeszcze nigdy nie sadziłam roślin w takim popiele. Ciekawe, czy sobie poradzą.

Zacznę od zagadkowej roślinki na mojej rabacie, którą ostatnio z Wami konsultowałam. Po dokładnych oględzinach i przeczytaniu szczegółowego opisu tej rośliny, przychylam się do zdania Gosi z Ogrodu do odnowy - wszystko wskazuje na to, że to czyściec błotny. Gosiu, dziękuję

Okazuje się, że to roślina jadalna (bulwy) i lecznicza. Pewnie trochę podobna do topinamburu. Mam jednak nadzieję, że nie tak ekspansywna, bo zamierzam jej pozwolić zostać na rabacie, dobrze się komponuje z resztą roślin.

Doranma 22:26, 06 lip 2019

greg66 napisał(a)

Podobno ostatnio widziano AniezUroczyska na Ślęży w noc św. Jana

Ojej, a ja w tym roku wyjątkowo nie poleciałam ... co za strata!
Doranma 22:29, 06 lip 2019

No to lecimy dalej z dzisiejszymi kwiotkami Zdjęcia pochmurne, więc bez czaru-maru, ale może dzięki temu będzie więcej widać

Doranma 22:31, 06 lip 2019

No to będzie co zbierać

Mam wrażenie, że kwiaty liliowców w tym roku nie wytrzymują nawet jednego dnia przez tę suszę. Tydzień temu nie kwitł żaden, dziś wielu nie mogłam nawet sfotografować, bo już były w fazie kurczenia się.

Doranma 22:35, 06 lip 2019

Na borówki trzeba było narzucić siatki. Kamczatki i świdośliwę obskubały mi ptaki, do amerykańskich też już się dobrały, nie zostawiając dla mnie ani jednej, więc szlaban - opatuliłam w siatki. Jednak wiem, że to nie całkiem pomoże, bo są takie spryciule, które kic, kic i od dołu na krzaczki wskakują, by połasuchować.

Doranma 22:38, 06 lip 2019

A taki oto floksik skrzyżował mi się sam Co ciekawe, nie mam żadnego niebieskiego, więc nie wiem skąd te kolory niebiesko-lila Może powinnam zarejestrować nową odmianę? Muszę go oznaczyć, ciekawa jestem, czy będzie trzymał te kolory w następnym roku.

Mój nieuładzony busz bez upiększeń.