Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

makadamia 10:18, 05 lip 2019

Nie tylko u mnie klimatyczne zdjęcia

I ławeczka też mi się podoba
Anda 10:24, 05 lip 2019

Doranma napisał(a)

Czosnki - takie śmierdzące roślinki a wszystkie niezwykle pięknie kwitną

]

Piękne widoki z pięknego ogrodu

A co to za czosnki na zdjęciu?
Czosnki ozdobne u mnie pachną, ale mam tylko dwie odmiany.

A rozchodnik może ma za mokro?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kindzia 11:30, 05 lip 2019

Lubię Twoje zdjęcia, są takie klimatyczne
Doranma 15:14, 05 lip 2019

makadamia napisał(a)
Nie tylko u mnie klimatyczne zdjęcia

I ławeczka też mi się podoba

Asiu, miło mi, dziękuję ☺
Doranma 15:18, 05 lip 2019

Anda napisał(a)

Piękne widoki z pięknego ogrodu

A co to za czosnki na zdjęciu?
Czosnki ozdobne u mnie pachną, ale mam tylko dwie odmiany.

A rozchodnik może ma za mokro?

Ewuniu, nie mam pojęcia, kupiłam je w jakiejś mieszance cebulowych w B ...

Rozchodnik w minionych latach to mógł mieć za mokro,ale nigdy nie chorował, a w tym roku to na pewno mokro nie jest. Obok rośnie jeszcze kilka kępek i są zdrowe. Tak więc zagadka ...

Pozdrawiam ☺
Doranma 15:19, 05 lip 2019

Kindzia napisał(a)
Lubię Twoje zdjęcia, są takie klimatyczne

Dziękuję za komplement ☺
anabuko1 18:52, 05 lip 2019

Doranma napisał(a)

Piękne roślinki.
I ciekawe zestawianie
Doranma 21:27, 05 lip 2019

Ściskam, Aniu ☺
Doranma 22:04, 05 lip 2019

Aby nie tworzyć fałszywego obrazu - są też na działce bardzo niepiękne zakątki. Jak na przykład ten:

Tojeść pochłonęła wszystko na jednej rabacie. A zaraz za nią królestwo miskanta cukrowego, który również zagarnia wszystko co napotka na swojej drodze ...

Uwielbiam jego kwiatostany jesienią, szum na wietrze, ale przesadził! W tym roku aronia poległa - zduszona przez trawę, do tego susza, no i proszę jaki efekt - niemal brak liści, brak owoców. A to był zawsze taki zdrowy krzew!
Od dwóch czy trzech lat usiłuję go ograniczyć, ale idzie wzdłuż ogrodzenia jak taran, wyszedł już na zewnątrz. Zagarnia krzewy porzeczek i wiele, wiele innych roślin. Tam gdzie wrósł w środek krzewu, będzie już nie do usunięcia - jedynie wraz z całym krzewem Walka czeka mnie więc nierówna, ale muszę ją podjąć dla dobra innych roślin i sąsiedzkich stosunków Jutro planuję zacząć od wycięcia go sierpem nisko przy ziemi. Wiem, że będzie odrastał, ale taki niższy będzie można po kawałeczku za każdym razem wyszarpywać z ziemi. Na szczęście korzeni się płytko. Jednak jego korzenie nie nadają się na kompost, są zbyt masywne, mogłyby się nie rozłożyć. Dlatego planuję je suszyć i potem palić. Taki jest przynajmniej plan, oby był dobry i realny!
Tak więc czeka mnie - kiedyś - skopanie całego narożnika działki i porządne oczyszczenie. To praca, którą odkładam od kilku lat z powodu braku możliwości jej wykonania. Za cztery tygodnie zaczynam urlop. Jeśli okoliczności, zdrowie, siły i pogoda pozwolą, to mam nadzieję nieco nadgonić zaległe prace tego typu.
Udanego weekendu!
AniazUroczyska 00:07, 06 lip 2019

Doranma napisał(a)

No faktycznie nocą ... Ale może dlatego żeś Ty z uroczyska ☺ Sypiasz?

Czy sypiam? Ależ oczywiście! Jak już pobiegam po ulubionych wątkach, oblatuję na miotle swoje Uroczysko i udaję się na zasłużony poranny odpoczynek do mojej chatki na kurzej stopie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies