Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

oliwka 14:07, 22 lip 2019

Doranma napisał(a)

Zdałam sobie sprawę, że już na niewiele kwiatów czekam w tym sezonie Mamy połowę lipca, a już właściwie wszystko zakwitło. Zaczynają te, które kojarzą mi się z późnym latem i jesienią. Jeszcze tylko kilka lilii, astry, zimowity...

Ale żeby nie kończyć smutno - leniwy widoczek z kanapy

Tak, czas szybko leci, ale ja bardzo lubię te letnie wieczory. Twoja weranda wyglada cudnie w tym swietle i ten uroczy ptaszek jak w takim starym filmie - Rodzina Polanieckich
Doranma 22:53, 22 lip 2019

anabuko1 napisał(a)

Dorotko, sporo masz tez różnych lilii.
I wszystkie piękne i za pewne cudnie pachnące.
Łańcuch świetny. Suuper pomysł.
Dobrej niedzieli życzę

Z zapachem to różnie Ale na pewno chcę dosadzić w przyszłym roku trąbkowe - najbardziej mnie urzekają Będą rosły, dopóki nie zgniją ...
Dziękuję!
Doranma 22:57, 22 lip 2019

Gardener27 napisał(a)

Również mam takie odczucia patrzę na swoje rabaty że większość roślin już przekwitła. Sezon zaczął się dość wcześnie więc nie ma się co dziwić. W sobotę byłem na zakupach i już widziałem wrzosy w sprzedaży a przecież nie mamy jeszcze sierpnia

Historię o białym domku przeczytałem z prawdziwą przyjemnością. Miło było obejrzeć wszystkie etapy realizacji tej jakże ważnej budowli w ogrodzie.

Sadziec u Ciebie imponujący. Kiedyś rozważałem jego zakup ale na mojej ,,pustyni,, pewnie byłby dość niski.

Lilii masz sporo, podoba mi się ich połączenie z floksami.

Masz rację, wrzosy też już widziałam. A ja mam wrażenie, że ledwo z wiosny wyszliśmy Na szczęście pełnia lata też ma swoje uroki - plony warzywno - owocowe Jednak nic nie przebije początku sezonu i tej radości, która towarzyszy pierwszym wiosennym porządkom w słoneczny dzień

Z tego co widzę, to u Ciebie urodzajna ziemia, więc sadziec poradziłby sobie bardzo dobrze! Mój rośnie w miejscu, które nigdy nie było nawożone.
Doranma 22:59, 22 lip 2019

zbigniew_gazda napisał(a)
Masz różnego kwiecia moc. Też nie mam typowo jesiennych kwiatów. Czekam kiedy w pełni zakwitnie ketmia i hortensje bukietowe.

A wiesz, że hortensje bukietowe już mi się trochę znudziły? Może dlatego, że ich kwiaty tak długo zdobią ogród, że się już ich widokiem nasyciłam przez kolejne lata Ketmii nie mam, zbyt późno zaczynała kwitnąć, najczęściej w październiku i pierwszy przymrozek ją niszczył - chyba u mnie za zimno dla tych kwiatów.
Doranma 23:01, 22 lip 2019

oliwka napisał(a)

Tak, czas szybko leci, ale ja bardzo lubię te letnie wieczory. Twoja weranda wyglada cudnie w tym swietle i ten uroczy ptaszek jak w takim starym filmie - Rodzina Polanieckich

Rodzina Połanieckich? Moja droga! Toż to najpiękniejszy komplement Druga połowa XIX wieku, to moja ulubiona epoka
Doranma 23:02, 22 lip 2019

He, he, sama sobie odpowiedziałam na zadane pytanie Tak, to jest kosmos siarkowy

Doranma 23:06, 22 lip 2019

Ale, żeby nie było, że u mnie same kwiatki, to trochę dokumentacji "spożywczej"

Wśród truskawek i kwiatostanów sałaty zakwitły też takie kwiatki. Zapomniałam nazwę - ktoś podpowie?

Doranma 23:11, 22 lip 2019

Jeżyny poszalały w tym roku. Są jednak bardzo malutkie a już przypieczone przez słońce. I nie wiem, czy małe, bo jest ich dużo, czy dlatego że wody za mało.

Na kompostowniku ruszyła nareszcie dynia. Późno sadzone, ciekawe czy zdąży zaowocować i dojrzeć przed mrozami.

Zabawny kwiatek czosnku

Lubię patrzeć jak słońce prześwieca przez liście buraczków. Też długo nie mogły się w tym roku zdecydować, czy rosnąć, czy nie.

Doranma 23:14, 22 lip 2019

Młoda Złota Reneta ma kilka jabłuszek, ale też nie mają siły rosnąć.

Grona winogrona i borówek

Nużące zajęcie - zrywanie ...

Doranma 23:21, 22 lip 2019

Milej, gdy już się widzi zerwane

W tym roku bardzo buszują u mnie szpaki. Gdy w sobotę przyjechałam, to słyszałam straszny ptasi rwetes - okazało się, że ze 20 szpaków buszuje na czerwonej porzeczce - uciekały w popłochu, gdy nadeszłam. Nie miałam więc wyjścia i musiałam resztę owoców oberwać, mimo, że nie były jeszcze dobrze wybarwione. A zawsze zostawiam ten ostatni krzak, by móc na bieżąco z niego pojadać owoce. Brak wody daje się pewnie we znaki, także ptakom.

Na dobranoc kwiatki. Floksy - samosiejki - wybrały sobie idealne miejsce przy ławce, rozrosły się w krótkim czasie w sporą kępę i w dodatku są najwyższe ze wszystkich, które mam w ogrodzie. Co więcej, tak jakby wiedziały, że są moimi ulubionymi letnimi pachnidełkami, kwitną wprost na wysokości mojego nosa