Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

anpi 11:48, 11 lip 2023

Iwonka bajeczne fotki, zadziwiające zmiany. Podziwiam zacięcie, tyle pracy! Było pięknie, jest cudnie
Iwonka 11:55, 11 lip 2023

Piwonia Fabulous Flowers i róża Blue Moon
Iwonka 12:04, 11 lip 2023

Magleska 22:30, 11 lip 2023

Iwonka z przyjemnością obejrzałam fotki co kwitło wcześniej żałuję ,że nie widziałam na żywo tego piwoniowego szału za tą ławeczką i wokoło jej jest bardzo w moim klimacie
mogłabyś wymienić co masz tam posadzone -pliss sporo roślin wiem ,ale jakby tak Ci się chciało napisać piętrowo ,to byłabym wdzięczna -( tu oczy kota ze Shreka robię )
świetne zmiany wprowadziłaś ,cały czas się coś dzieje na rabatach

zadowolona jesteś z tej róży Blue Moon ? ona chyba trochę do Novalis podobna ? lubię ten trupi kolorek

Iwonka napisał(a)

Madzia pomarańczową azalię mam na froncie, jak wchodzisz na ścieżkę żwirową wokół oczka. Jest przyklejona do sosny bośniackiej i podsadzona oczywiście hankone

O górce dla Mariesii myślałam już rok temu, ale w tym roku kallina tak przyrosła, że chyba za ciasno jej tam będzie. Musze pomyśleć o drugiej miejscówce którą proponujesz, fajna jest Ja wcześniej myślałam o lewej stronie furtki na miejscu ogromnego miskanta, tylko nie wiem ile potrwa jego pozbywanie się

Też pomyślałam o tej miejscówce co piszesz ,ale pozbycie się tego miskanta może być trudne ,chociaż mogę się mylić pamiętam jak mój em wykopywał memory z pod brzóz -nie chciałabyś tego słyszeć

wg mnie po tej drugiej stronie ta kalina też by fajnie wyglądała

jeszcze mam prośbę malutką -jakbyś tego białego dzwoneczka rozmnażała ,to proszę o kawalątek

Buziaki

Monia81 07:38, 12 lip 2023

Iwonka napisał(a)

Monia wkrótce hortensje, koniecznie musicie przyjechać Dziewczyny poszalały z fotkami, dziękuję im bardzo.
Byliny i trawy to był dobry kierunek, który na razie nie ma końca bo moje tempo już nie takie jak na początku zmian.
Żeleźniaków mam 5 sztuk, w pierwszym roku po posadzeniu nie kwitły. W drugim największe dwie kępy miały kwiaty. W tym kwitną już wszystkie, aż za bardzo Podobno to bylina krótkowieczna, jestem ciekawa jak długo da radę.
Posadziłam je w jałowej ziemi, moja glina plus trochę piasku i kompostu, zero podlewania.
Nie mają lekko, ale może właśnie to lubią?

Kurcze moje żeleźniaki tylko liściory produkują, nabierają masy a nie kwitną, mam je ze 4 sezony, przesadzę je bo może miejscówka im nie pasi, zobaczę, bo Twoje cudnie wyglądają na hortensje przyjedziemy bo ogród w letnim wydaniu chętnie zobaczymy
Iwonka 21:13, 12 lip 2023

Aniu fotki poczarowane, robione w ładnym świetle
Widziałam u Ciebie różano - bylinowy raj w relacji Beatki. Kiedyś i ja dojadę na żywo zobaczyć te piękne rabaty i romantyczne dodatki. Pozdrawiam cieplutko

U mnie wreszcie udało wyciąć kratkę na którą nie miałam pomysłu. Jedna belka była zbutwiała u podstawy, 3 w bardzo dobrym stanie. Krateczki zaczynały się sypać. Drewno jednak wymaga zaopiekowania i ciągłego monitorowania.

Iwonka 21:13, 12 lip 2023

Madzia dzwonek ukopię, super się dzieli i przyjmuje. Kalinę przemyślę do wczesnej wiosny.

Kocimiętka którą wam dałam to wielkokwiatowa grandiflora Summer Magic. Faktycznie tak jak piszą, kwitnie cały sezon i wytwarza nowe pędy bez konieczności przycinania starych. Niemniej ja swoją całą ścięłam po waszym wyjeździe, zobaczymy jak odbije.

Na rabacie za ławką jest od najwyższego piętra:
- fioletowa rutewka orlikolistna
- zawilce jesienne (jeszcze nie kwitną)
- fioletowo - atramentowe orliki
- piwonie
- kocimiętka Summer Magic
- fioletowa ożanka (jeszcze nie kwitnie)
- białe dzwonki
- fuksjowa pysznogłówka (zaczyna teraz się rozwijać)
- jarzmianka większa Roma
- szałwia Salute Light Pink
- szałwia ciemno - różowa ( nie mogę znaleźć nazwy)
- kocimiętka Purrsian Blue
- starzec
- po ławką bodziszek Biokovo i tiarelki, przy kulach Rozanne
- róża Eden Rose i Blue Moon
- dereń kousa Teutonia

Szkoda, że mam tam mało miejsca, zdecydowanie za dużo tych roślin, zwłaszcza tylu piwonii w przyszłości nie widzę.

Róża Blue Moon ma faktycznie ten fajny trupi kolorek Pędy które myślałam, że wybiły z podkładki szczęśliwie nie są dziczkami. Startują od różowo-białego pączka i w miarę rozwijania przechodzą w fiolet.
Ciekawe jak zaczyna Novalis czy Nautica? Czy długo kwitną, powtarzają?
Z mojej Blue Moon na razie jestem zadowolona, wygrzebałam ją w stercie róż, zabiedzoną nieco, o wiele mniejszą niż teraz.
Iwonka 21:14, 12 lip 2023

Monia wymyślimy termin, który nam będzie pasował, trochę tego lata szczęśliwie jeszcze przed nami
Na froncie dużo się zmieniło, teraz mam dylemat czy stożki cisowe zostawić w kole czy jednak na środku posadzić tylko drzewo wielopniowe (zielony klon lub świdośliwa).
Stożki stoją w donicach od wyjazdu do Madzi, nadal nie podjęłam decyzji.
Z moim żółwim tempem trochę to jeszcze potrwa
Cisy na obwódce zmaltretowane przez śnieg powoli odbijają. Każdą gałązkę przycięłam mocno nożyczkami. Może się odwdzięczą

Ukopię Ci żeleźniaki, patrzyłam, że da się już podzielić i dobrze im to zrobi.
Może taki kawałek już kwitnący w przyszłym roku będzie i u ciebie znów kwitł.
Iwonka 22:16, 12 lip 2023

Pięknie kwitnie powojnik White Prince Charles, jestem wdzięczna Basi za pomoc w wyborze
Molinie Heidebraut są w tym roku ogromne, zdecydowanie wyższe niż w latach poprzednich.
Zamiast brzóz na dużej rabacie pojawiły się cisy fastigata Robusta.
Od kilku tygodni stoją w donicach i jestem już niemal pewna, że to dobre miejscówki.
Dobrze komponują się z rozrastającymi bylinami.
Hortensje w blokach startowych
Iwonka 22:31, 12 lip 2023

Róże sprzed lat, no name, wreszcie porządnie przycięłam i fajnie zakwitły
Lubię je bo są zdrowe i niekłopotliwe. Niestety nie pachną.