Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Urszulla 22:46, 09 lip 2023

Iwonko, nie uwierzysz. Posadziłam tą małą niebieską hostę a wieczorem było przy niej 8 ślimaków. Nie wiem jak one wyczuwają ale chyba jest smakowita. Musiałam wokół rozsypać dużo granulek. Wyglądało to jak inwazja gąsienic na Twojej kokoryczy
Gosialuk 23:36, 09 lip 2023

Iwonka ogród jak z katalogu. Pół ogrodowiska wpędzisz w kompleksy.
Pięknie Madzia zaprezentowała twój ogród.
A jaki porządek na rabatach.
Roocika 07:39, 10 lip 2023

Przepiękny ogród. Dziękuję za fotki.
Krakus 09:00, 10 lip 2023

Magleska napisał(a)

Dzięki Magda za piekna relację ogród cudny.
Pytanie do właścicielki co to za drzewko po lewej?
a trawka to selseria ?
Iwonka 10:38, 10 lip 2023

Ela, Hania potwierdzam, że Rozanne to szybki węrowiec. Moja rabata jest zdecydowanie dla niego za mała. Będę większość przesadzać. Na razie ścięłam na jeża. Miałam przetestować tak mocne cięcie na jednym, ale poszłam na całość. Dam znać co z tego wyniknie.
Haniu u mnie metamorfozy chyba nie będą mieć końca, sama widzisz jak dojrzewający ogród wymaga naszej elastyczności, czujności, ciągłego monitoringu.

Ula cieszę się, że wreszcie do mnie dotarłaś Dziękuję za rośliny, pogaduchy. Było super, pogoda sprzyjała. Dziękuję za zdjęcia!!! Goście zawsze z innej perspektywy widzą ogród i to jest super

Ogród uporządkowanych metamorfoz - trafione w sedno Nazwy wątku nie zmienię, to trochę jak imię... Ale dziękuję za świetne podsumowanie. Metamorfoz ciąg dalszy nastąpi, ale tempo już nie to co na początku. Pomalutku do celu, który w ogrodzie nie ma końca

Przepis na ogród bez chwastów to faktycznie kanty idealne. Robisz kant i chwasty w rabacie troszkę znikają Przed Waszym przyjazdem udało mi trochę tych kantów ogarnąć, te na froncie nadal wołają o poprawę.

Hakonki faktycznie powoli stają się moją trawą - wizytówką. Szczególnie Beni Kaze. Te jasne nadal w fazie rozmnażania i czekania na rozrost.
Krótka anegdota, miłość do hakone zaczęła się od odrzucenia Wiele lat temu, na pewno ponad 10 okazuje się, że miałam żółtą hakone, dziś wiem, że była to All gold. Wykopałam ją koleżance spod oczka, bo podobno mi się nie podobała ;( Będąc po latach w ogrodzie koleżanki mówię, jaką masz śliczną hakone. Okazuje się, że to roślina ode mnie, sprzed lat. Zupełnie nie pamiętam i trawy i tej sytuacji. Plus jest taki, że mamy egzemplarz, który już wiele lat ma się w świetnej kondycji. Super info, patrząc na to jak niektóre trawy bywają kłopotliwe.

Dziękuję Ula za spotkanie, super, że tak spontanicznie nam się udało zobaczyć
A hosty to faktycznie jak lep na muchy... Szczęśliwie granulki dają radę. Mam nadzieję, że moje ślimaki nie pojechały z Tobą

Madzia tak się cieszę, że przyjechałyście Uwielbiam takie spotkania na luzie. Dziękuję za meeega relację!!! Tyle fotek Muszę wziąć przykład z Ciebie bo faktycznie obijam się w tym temacie. Domek zagospodaruję na ściance przy ławeczce, dziękuję

Przepis na szarlotkę dostałam jakieś 30 lat temu, poszedł już do tylu ludzi, może i tu ktoś skorzysta, jest szybki i smaczny

Składniki:
400 g mąki krupczatki
4 jajka
kostka masła (200 g)
szklanka cukru (250 ml)
jabłka
cynamon
trochę bułki tartej

Zagnieść mąkę z masłem i żółtkami. Jakieś 80% ciasta wyłożyć na foremkę, resztę wrzucić do zamrażalnika. Ciasto podpiec ok. 15 min w 180 stopniach, piekarnik góra - dół.

W między czasie utrzeć jabłka bez skórki na grubej tarce, białka ubić na sztywno, dodając cukier partiami.

Na podpieczone ciasto wyłożyć utarte jabłka wymieszane z cynamonem. Jeśli jabłka mają dużo soku daję do nich trochę bułki tartej, bułką posypuję też ciasto przed wyłożeniem jabłek. Na jabłka wyłożyć ubite białka, na wierzch zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.
Piekę w 170 stopniach na termoobiegu, około 35 - 40 minut.
Kiedyś piekłam całe ciasto w opcji góra - dół, ale na termoobiegu beza jest fajniejsza.

* w razie braku mąki krupczatki można użyć zwykłej, ale na krupczatce ciasto jest fajniejsze, czasem mieszam obie mąki jeśli mam resztkę krupczatki.

* ja robię szarlotkę w TM, ubijam białka z cukrem, przekładam je do innej miski, nie myję naczynia tylko od razu wrzucam mąkę, masło i żółtka, mieszam ok. 20 sek, obr. 6.

Brawo Madzia za tartę, ślinka mi ciekła podczas jazdy Buziaki i do zobaczenia

Agnieszko też cieszę się, że dziewczyny tyle fotek wrzuciły. Zupełnie nowe spojrzenie. A przekopywanie i przesuwanie o przysłowiowy centymetr tylko my zrozumiemy

Judith, Kasia jak szczęki znajdę to podeślę A zaproszenie otwarte, uwielbiam te nasze ogrodowe spotkania

Wiola my kochamy podobne rośliny, ale każda z nas ma je na swój sposób posadzone i to jest fajne, nie ma nudy Hakone dobrze rokuje na wiele lat, odpowiadając Uli opisałam moją przygodę z ta trawką.

Sylwia mamy zaległości w odwiedzinach Nadrobimy to zobaczysz, ile drobiazgów ogarnęłam. Faktycznie dużo hakone rozmnożyłam, dobrze u mnie rośnie.

Gosia miałam jeden dzień na omiatanie ogrodu przed przyjazdem Dziewczyn, więc niektóre rabaty wyglądają na wylizane Procentuje, że od wiosny staram się pilnować chwastów, plewienie mnie relaksuje. Choć podczas ponad miesięcznej suszy odpuściłam, było zbyt twardo.

Asiu dziewczyny faktycznie poszalały z fotkami, nawet nie wiem kiedy zdążyły tyle nacykać

Piotrek drzewo po lewej to judaszowiec Hearts of Gold, a trawka sesleria. Służy jej ta miejscówka, mega przyrosła, dzieliłam już na kolejną obwódkę w maju.

Agania 13:03, 10 lip 2023

Iwonka wszystko mi się u Ciebie podoba
Pomału też uzupełniam rabaty trawami i mam zastępstwo za hakone, której namiastka przeżywa mi tylko w skrzyni warzywnej.
Ula robi foty na gorąco, a Madzia woli szersze kadry i świetnie dziewczyny się uzupełniają
Iwonka jak zawsze poszukujesz zmian, a rewolucje robisz z rozmachem, aż zazdroszczę Ci tego kompostu
Króluje limonkowy kolor żeleźniaków i fiolety
Pozdrawiam Cię gorąco
Urszulla 13:17, 10 lip 2023

Iwonko, odpoczywaj podsumowanie akcji granulkowej skończyło się śmiercią 30szt ślimaków. Widok masakryczny, nie wstawiam fotki. Ale hosta wydawała się uratowana do wieczora, kiedy po deszczu zjawiła się kolejna szarańcza. W końcu musiałam hosty zabrać
Iwonka 01:01, 11 lip 2023

Agatka pozdrawiam cieplutko Kompost wykończyłam do zera, od marca robię nowy. W planie warzywnik na południowej ścianie domu. Wpadnij do mnie kiedyś, dawno się nie widziałyśmy. Zobaczysz, ile jeszcze przede mną.
Front zmieniłam przesadzając duże tuje z drugiej działki. Hakone rozmnażam, pół magnolii obcięłam, kartony w natarciu, pomalutku do przodu

Ula odpoczywam aż za bardzo, nie patrz na godzinę Rany aż się boję, co ja ci dałam... Tyle ślimaków przyciągnęła jedna hosta, normalnie szok!!! Jak tak dalej będzie to ją wyrzuć, szkoda się męczyć.
Kiedyś z Anitką podzieliłyśmy się zielonymi brunerami kwitnącymi na biało. U mnie jakoś przetrwały, u Anitki najazd ślimaków.
Tak w maju miała się ta brunera, w tym roku mniej ją jedzą. Z daleka jej kwiaty wyglądają jak gipsówka.

Iwonka 01:03, 11 lip 2023

Po mobilizacji Dziewczyn zerknęłam i faktycznie mam zaległości w dokumentacji ogrodu.
Spać nie mogę więc coś wrzucam
Jakoś tak głupio pokazywać majowe fotki w lipcu, ale co tam, przecież to wzgórze chaosu

No więc "to był maj" - mój ulubiony miesiąc w roku.
Uwielbiam go za coroczne motyle w brzuchu jakie funduje nam wtedy przyroda
Nigdy zieleń nie jest tak piękna jak wtedy.

Iwonka 01:03, 11 lip 2023