Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Agatorek 14:32, 15 lip 2023

Iwonka napisał(a)
Agnieszko to miejsce w czerwcu jest aż za kolorowe. Niesamowicie przyciąga wzrok.
Przez kilka miesięcy taka rabata byłaby męcząca, ale na krótko jest fajna, taka zwariowana jak na mnie

Dla mnie jest idealna. Dopuszczam moc kolorów w ogrodzie
Zresztą, nie ma tu misz maszu, tylko piękna kompozycja bieli, różu i fioletu w odcieniach. To wszystko bardzo pasuje do siebie
Kordina 21:43, 15 lip 2023

Iwonka napisał(a)
... Szkoda, że mam tam mało miejsca, zdecydowanie za dużo tych roślin, zwłaszcza tylu piwonii w przyszłości nie widzę.

Ale ta "dużość" tworzy przecudowny zakątek w Twoim ogrodzie. który wielbię
Iwonka 13:24, 16 lip 2023

abiko napisał(a)
Iwonka ty masz tam tak cudnie, że aż cudnie O braku chwastów nie wspomnę. Nie chcę się narzucać, ale stożek bukszpanowy u mnie nadal czeka nie wpadniesz?

A widzisz.. gaura niezły pomysł, ja mam tylko tą wykładającą się co mi wszystko zjada i mam ochotę ją wywalić, poważnie. Za duża do mojego ogrodu
Aga wpadnę na pewno, po upałach. Przycięłam wszystkie swoje więc kolejny to pestka
Ukorzenię ci moją gaurę, ta będzie dla Ciebie idealna.
Zobacz jaka jest kompaktowa.

Tegoroczny gaurowy maluszek.

Chwasty gdzieś tam mam, ale kanty odwracają uwagę

Tuta bedzie mały warzywnik, likwiduję bylinówkę wzdłuż ściany, od żywopłotu cisowego do kratki z różami.
Po lewej zrobię "pokój" jak u ciebie, wypłaszczę kawałek tej górki. Może upchnę tam skrzynie, albo zrobię kolejny placyk do siedzenia
Po upałach przesadzam byliny i dwie duże kule cisowe. A potem planowanie w terenie, nie potrafię na kartce.

April napisał(a)
Iwonka, jestem zachwycona tym co udało ci się uzyskać ostatnio w ogrodzie. Wspaniała lekkość i przytulność zarazem. Wprowadzenie większej ilości traw i bylin to było świetne posunięcie.
Piękne zdjęcia dziewczyn pokazały inne spojrzenie na ogród, które ja osobiście uwielbiam. Zawsze jak ktoś nas odwiedza, dowiadujemy się o swoim ogrodzie czegoś nowego A twój jest piękny. Fajnie że wrzuciłaś wcześniejsze zdjęcia. To ciekawe, tak sobie porównać w jednym miejscu przez jakie fazy przechodzą rabaty. Ja mam ciągle problem z takim komponowaniem, dlatego jestem pod tym większym wrażeniem, że u ciebie zawsze jest na czym oko zawiesić. Nie ma przestojów
Trudno wybrać jedno miejsce które zachwyca "bardziej" bo wszystko jest "bardziej"
Aprilku ależ mi posłodziłaś Rozpływam się w tych słodkościach, wyczułaś mnie, mogłabym na cukrze żyć, choć to takie niezdrowe
Ja uwielbiam Twój lasek, nasadzenia idealne. Aż trudno uwierzyć, że masz problem z komponowaniem, wychodzi ci to tak lekko i zwiewnie.
Ja często sadzę na opak, duże z przodu, małe z tyłu. Trochę to głupie, ale cóż poradzić
Tu moja maleńka namiastka "lasku", taka mini, mini

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piekne masz piwonie. Edenka to jedna z moich ulubienic
Zakatek z ławeczką przy drewutni i rabata przed drewutnia niesamowicie wyszły. Ciekawe jak długo będziesz z nich zadowolona. Ja mam już takie co podobały mi sie jak były młodsze rosliny, a jak podrosły to już nie jest dokładnie to, ale całościowo jestem raczej zadowolona. Kiedyś po budowie domu podwórko czeka całkowita metamorfoza. To już będzie druga w życiu tego ogrodu

Edenkę też uwielbiam, to pierwsza róża kupiona świadomie.
Na rabacie ławeczkowej zapanował względny spokój
Czyściec od Ciebie wegetował na bylinówce, w maju przeniosłam go na obwódkę tutaj, rośnie jak na drożdżach. Jednak dobrze przygotowana ziemia plus miejscówka gwarantuje sukces.

Ja uwielbiałam twoją rabatę z naparstnicami, szkoda, że się wyniosły. Teraz łubiny na kolejnej robią robotę.

Sama jestem ciekawa, jak to będzie z moimi bylinówkami?
Pamiętam, że babcine ogródki latami były takie same. No ale roślin było mniej, bardziej sprawdzonych.
Dlatego tak długo zastanawiam się nad skończeniem tej rabaty na środku, zgłupiałam już jaki kierunek obrać...

Agatorek napisał(a)

Dla mnie jest idealna. Dopuszczam moc kolorów w ogrodzie
Zresztą, nie ma tu misz maszu, tylko piękna kompozycja bieli, różu i fioletu w odcieniach. To wszystko bardzo pasuje do siebie

Agnieszko po ścięciu szałwii, kocimiętek i innych drobiazgów rabata z ławeczką tak wygląda na chwilę obecną.
Coś tam kwitnie, ale sadzonki są małe więc niewiele widać.
Fuksjowe pysznogłówki z kolejnej rabaty przyciągają wzrok

Dobrze mieć świadomość, że większość rabat ma swój szczyt, ale też i szarą rzeczywistość.
Mnie to nie przeszkadza, dziś patrzę na tę rabatę, jutro na inną.
Dziś na ten kawałeczek w ogrodzie, jutro na kolejny kieruję wzrok. Dla mnie to jest ok.
Wiem, że ideałem byłoby mieć wszystkie rabaty cały czas interesujące, ale ja nie potrafię takich zaprojektować i chyba nigdy się tego nie nauczę. Nie mam ku temu talentu. I to też jest ok

Kordina napisał(a)

Ale ta "dużość" tworzy przecudowny zakątek w Twoim ogrodzie. który wielbię

Bożenko "dużość" przeniosła się na kolejną rabatę
Spokojna w czerwcu, w lipcu zaczyna wabić kolorem.

Iwonka 13:45, 16 lip 2023

Upalny lipiec obudził kolejne rośliny. Znów jest kolorowo.