Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Gruszka_na_w... 19:45, 24 paź 2024

Jesienne rabaty wyglądają nad wyraz apetycznie i energetycznie. Kolejny raz napiszę, że najbardziej zachwycają mnie te zimozielone stożki. Ich surowa elegancja w połączeniu ze zwiewnością nasadzeń daje niesamowity efekt.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 23:39, 24 paź 2024

Przepięknie jesiennie ❤️❤️❤️

Wafel 06:07, 25 paź 2024

Mówią, że ogród bez róży, to nie ogród, a ja myślę, że ogród bez iglaków to nie ogród i widać to właśnie jesienią i zimą
DariaB 09:39, 25 paź 2024

Iwonko dziękuję za info odnośnie glediczji, ja się raczej takiej pięknej nie doczekam Moją ostatnio przesadziłam, zobaczę jak to zniesie i czy zacznie rosnąć. To jest absolutnie piękne drzewo, jak ja bardzo żałuję, że nie mam miejsca na więcej drzew.
Ogród ma rzeczywiście bajkowy, kolory są niesamowite i to światło październikowe, no cudo!
Iwonka 11:35, 25 paź 2024

Wiaan napisał(a)
Iwonka jak można mieć tak pięknie jak w bajce, nie mogę oderwać oczu
Taki październik cudny mamy, ładujemy baterie

MagdaLenka napisał(a)
Iwonko, czy Ty jesteś po kursie fotograficznym? Rewelacyjne zdjęcia robisz. Widać na nich efekt przenikania się roślin, jest trójwymiarowo. Abstrahując od urody ogrodu, to fotki są profesjonalne.
MagdaLenka kursu żadnego nie było. Na samą myśl o komplilacji pojęć fotograficznych robi mi się słabo
Nie moja bajka. Mam starą "małpkę", czasem telefon.
Lubię popatrzeć i zatrzymać obraz.
W swoim niewątpliwym chaosie bywam drobiazgowa, może to sprzyja spojrzeniu

Wiaan napisał(a)
Iwonka jaką masz odmianę zawilców ?
Anetko mam białe zawilce Whirlwind, Honorine Jobert, Andrea Atkinson.
Różowo fioletowe to głównie Serenade, ale też Bressingham Glow, Mont Rose, Lorelei, Margarete i niskie Pretty Lady Emily.
Kilka stron wcześniej i też w poprzednich sezonach wrzucałam szczegółowe zestawienie ze zdjęciami.

Margo2 napisał(a)
Iwonka, oglądam zdjęcia od początku tego sezonu i nadal jestem nimi zachwycona.
Mam kilka pytań.
Co robisz, że Twoje rośliny są takie dorodne i zdrowe.
Czy Pink Anabell sa bardziej sztywne od białych? Czy tez trzeba je tak podpierać?
Jakie masz jeżówki różowe, te sztywne. Czy ładnie zimują?
Jak je rozmnażasz?
U mnie jeżówki odmianowe są najczęściej jednoroczne
Widze ozdoby, na przykład jeżówki, liście paproci. Czy chowasz na zimę

Gosiu w telegraficznym skrócie

- popracowałam nad ziemią, wiele lat wstecz były tylko dołki w glinie, różnica kolosalna.
Teraz własna pryzma kompostowa, byle jaka, ale dużo w niej papieru. Tektura też na rabatach plus zrębki.
Pod wszystkimi żywopłotami zostawiam ścięte igliwie. Tylko rabaty bylinowe i trawiaste są "gołe", lubię plewić
Teraz rozkładam kartony w miejscach, gdzie spadną liście. Zrobię fotki i pokażę.
Nie wygląda to elegancko, ale ile dobra z tego będzie

- Pink Anabelle są bardzo sztywne, nic nie wiążę, nie podpieram. Białe zwykłe miększe, ale nie mam ich dużo.
Za to białe strongi to faktycznie terminatory.

- jeżówki różowe mam te zwykłe, ale też dużo Delicious Candy. Białe to głównie Green Jewel i Virgin.
W tym roku jeżówki oszalały, są tak bujne, że faktycznie musiałam je powiązać. Przeczołgały je deszczowe zlewy.
Bardzo polecam też niską odmianę Delicious Nougat.
Widzę, że jeżówki lubią dzielenie. Z racji nowych rabat co chwila coś odcinałam i sprzyja im to bardzo.

- ozdób z cortenu nie chowam na zimę. Wszyskie które kupiłam mam z Biżuterii Ogrodowej - Rdzą Malowane. Są bardzo solidne, na lata. Chowam głównie metalowe stoliki, krzesła. Jakieś bibeloty.

Od pewnego czasu nie używam żadnych nawozów, kilka lat temu miałam dużo obornika końskiego. W nim dużo roślin sadziłam.
Muszę znów przywieźć. Przyda się do nowego kompostu.

Nie pryskałam w tym roku żadną chemią za wyjątkiem jednorazowej akcji z ćmą.
Ten sezon jest ciepły i wilgotny.
Nie podlewam starych nasadzeń. Gdy chwilami było bardzo sucho podlewałam tylko nowsze nasadzenia.
I to rzadko bo leń ze mnie w tym temacie.
Poza tym u mnie glina, w sumie lepsza niż piaski na obecne skrajności pogodowe

Wiolka5_7 napisał(a)
Iwonka spamuj do woli
Bajecznie masz w ogrodzie!
Można patrzeć do woli i zachwycać bez końca!

Rozpieszcza nas ten październik w tym roku
Będę Wiolu jeszcze przez krótką chwilę spamować
Ogród prawie codziennie wygląda inaczej.
Światło tak szybko wędruje, że co chwila skupia uwagę na innym drobiazgu.
Faktycznie można patrzeć bez końca

anpi napisał(a)
Iwonka, ciągle zaglądam i pieję z zachwytu...!!!
Aniu ja też byłam u Ciebie ale jak to ja oglądałam i oglądałam i tyle mnie widzieli
Obiecuję poprawę