Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 18:07, 30 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Iwonka kalina zachwycająca. Ja mimo kilku lat ogrodowania dopiero je sadze. Posadziłam juz wonną, zamówiłam kilimandżaro i grandifolim. Chce jeszcze jedną i moze to bedzie właśnie mariesi.
Fajna jest też kalina eskimo, ma zimozielone liście, pachnie obłędnie
Iwonka 18:07, 30 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Iwonko, ale bujnie u ciebie. Hakone to już trawiszcza. Mówisz, że nudno, a ja wcale tak nie odbieram twojego ogrodu. O każdej porze roku jest inny.
Bujność zaskoczyła i mnie po krótkiej nieobecności
Zielone hakonki to faktycznie trawiszcza, co chwila komuś ukopuję, rosną jak szalone.
Jak rodki skończą kwitnienie ogród wejdzie w fazę wyciszenia.
Muszę sfocić końcówkę maja, mam zaległości.
Iwonka 18:08, 30 maj 2025

ajka napisał(a)

Co to za różowe kwiatuszki? Bardzo ładnie komponują się w tej zieleni.
Spodobała mi się bardzo kalina Mariesii, choć nie jestem jakąś wielką fanką kalin.

Beni Kaze też u mnie bardzo ładnie rośnie, mam coraz większe kępki w kilku miejscach, a np All Gold nie chce się u mnie utrzymać.
Różowe kwiatuszki to tulipany Doll's Minuet, już przekwitły
Kaliny są fajne jak kwitną, potem to olbrzymia zielona masa, a z drugiej strony są ciekawym tłem czy przesłoną.
Żółte, limonkowe odmiany hakone też wolniej u mnie przyrastają, trzeba dać im czas.
Margo2 16:01, 05 cze 2025

Nie chcesz ciąć kalin?
Ja posadziłam teraz jedną w miejscu, gdzie miejsca za dużo nie ma, ale mam zamiar ją ciachać.