Iwonka
22:47, 14 maj 2019

Od zeszłego roku tak nam się małopolsko-śląskie towarzystwo zgrało, super! Szkoda, że daleko mieszkasz, ale może gdzieś kiedyś się zobaczymy

Co do rabatki to poleciałam w tym dzisiejszym deszczu ją obfocic i normalnie załamałam się

Tak jak Madzi napisałam, totalny misz masz.
Stary, bury kamień, nowy za biały... Na pewno mus to znalezienie spokojnego kamienia, którym wysypię całą tę rabatę pomijając rodki, które wolą korę.
Rabata zajmuje róg wschód- południe, ale słońca tam niewiele z racji wysokich drzew sąsiada. Rodki z rana mają słońce, potem półcień a na koniec dnia zupełny cień. Bez żadnych starań z mojej strony mają się tam dobrze więc zostają. Funkie guacamole fajnie rozjaśnią doły rodków, dlatego też zostawiam. Szpaler limek ma nieco za mało słońca, ale zeszłym latem już całkiem fajnie zakwitł i rozjaśnił ten zielony kąt - więc raczej zostaje.
Ogromna jodła koreanka idzie pod sekator, wydaje mi się, że uda się stworzyć z niej ogromny stożek. Berberys kula - no lubię go! Mogę jedynie na wiosnę jeszcze go zmniejszyć. Buk kolumnowy zostaje. Wiosną nieco przytnę, aby nie był już wyższy. Nie wiem co z tym jednym rodkiem na środku... I co z cisem? Ciąć w kulę czy zostawić tak jak jest bo nawet fajnie zakrywa tę górkę.
Co ze szpalerem szałwii caradonna? Czy w to miejsce sadzić szpaler hortek... Czy nieco wyżej, ale tam już ciasno. Czy przesadzić te 3 vanilki i dosadzić jeszcze parę... Czy zrezygnować z vanilek i znów powtórzyć limki? Te z kolei są wyższe i zasłonią małe kuleczki iglaków.
Najłatwiej będzie chyba z miksem buksów i hakone. Mam w innej części ogrodu 5 kul, które tu przeniosę. Denerwuje mnie ten jeden buksowy stożek. Może dokupić mu kompana? Matko ile dylematów... Wrzucam nieco zdjęć i szybki plan tego co jest