Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 06:34, 16 cze 2025

Trawa na razie raz skoszona. Muszę dosiać. Zrobię tak jak mi pisałaś że i wymieszaj nasiona z kompostem. Dzisiaj popołudniu będzie koszona drugi raz o ile pozwoli pogoda

Z donicą nie martwię się o ziemię ponieważ będziemy korytować pod kostkę i z boku od zachodniej mam ładny humus. Dodatkowo mam jeszcze chyba 6 worów ziemi z obornikiem 3letnim. Wszystko razem powinno spełnić oczekiwania nasadzeń

Zastanawiam się czy nie wsadzę kocimiętki Walker's low mam jej sporo w ogrodzie i bez podlewania radzi sobie super, pięknie się przewiesza. Do tego może wsadzę stipe i coś wyższego np trzcinnik overdam jako wyższe akcenty. Chciałoby się jeszcze coś tylko to całe 40cm szerokości.
kasiab 06:36, 16 cze 2025

Następna robota w między pieleniem będzie zrobienie donic na warzywa i kwiaty. Wtedy będę mogła przerzucić kompost z 2 części, bo już gotowy i przenieść właśnie do nich.
Będę mogła rozwalić kompostowniki i zrobić coś niższego, ładniejszego bo na razie stoją i straszą
LIDKA 07:20, 16 cze 2025

Kasia te młodą trawe skoś ze 4-5 razy co 5-6 dni. Nie calkiem krótko. Ale często. Ona wtedy sie korzeni i gęstnieje.
Moje trawniki po 6-7 tyg teź pryskaliśmy na chwasty agrecol chwastox. Trzymałam sie proporcji z opakowania.

Ten obecny trawnik to ma 10 mcy. Po zeszłorocznych robotach około kortowych siałam w sierpniu.
LIDKA 07:23, 16 cze 2025

kasiab napisał(a)
Następna robota w między pieleniem będzie zrobienie donic na warzywa i kwiaty. Wtedy będę mogła przerzucić kompost z 2 części, bo już gotowy i przenieść właśnie do nich.
Będę mogła rozwalić kompostowniki i zrobić coś niższego, ładniejszego bo na razie stoją i straszą

Donice na warzywa i kwiaty... masz na myśli skrzynki? Z drewna?

Byłam u kuzynki męża wczoraj. Ma fajny warzywnik oddzielony małym płotkiem od reszty ogrodu. I teraz mi bedzie chodził po głowie. tylko ja miejsca nie mam już. A skrzynie to mi sie betonowe marzą.
kasiab 07:26, 16 cze 2025

"Skrzynie" będę robiła ze styroduru na pewno. Pociągnę siatka z klejem i pomaluje. Są bardziej trwałe,.mniej zabawy przy dbaniu o nie. Mamy drewniany taras itd i malowanie co roku to sporo pracy jednak
kasiab 07:32, 16 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Kasia te młodą trawe skoś ze 4-5 razy co 5-6 dni. Nie calkiem krótko. Ale często. Ona wtedy sie korzeni i gęstnieje.
Moje trawniki po 6-7 tyg teź pryskaliśmy na chwasty agrecol chwastox. Trzymałam sie proporcji z opakowania.

Ten obecny trawnik to ma 10 mcy. Po zeszłorocznych robotach około kortowych siałam w sierpniu.

Trawnik na najwyższym z możliwych ustawień kosił Mąż, także bardzo długa ta trawa była mimo wszystko