Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 15:27, 24 cze 2025

ajka napisał(a)
Kostrzewy sinej też nigdy nie kupiłam do swojego ogrodu

Pysznogłówki musiałam wywalić, bo zanim dobrze zakwitły łapały mącznika i nic na niego nie pomagało. Wyglądały okropnie. Część oddałam. Obdarowana zadowolona. Możliwe, że to kwestia mojej ciężkiej ziemi.

Nie pociesza mnie to unie też glina ciężka zobaczymy
Roocika 12:46, 25 cze 2025

kasiab napisał(a)

Lidia chciałabym żeby to były dopieszczające prace... Rewolucja przede mną
Rabata z hakone jeszcze 2 lata temu była wypełniona roślinami. Niestety w zeszłym roku miodunki zaczęły mi wypadać i brunery czy paprocie. Stąd w tym roku dosadzone zostały anabelki, dojdą nowe hosty na podmianke może jarzmianki bo mi się bardzo podobają. Zobaczymy

A czemu zaczęły wypadać? Znasz przyczynę. Niestety większość bylin jest chyba krótkowiecznych więc wciąż jest coś przy nich do roboty. Ja mam do dzielenia niektóre seslerie.
kasiab 15:11, 25 cze 2025

Roocika napisał(a)

A czemu zaczęły wypadać? Znasz przyczynę. Niestety większość bylin jest chyba krótkowiecznych więc wciąż jest coś przy nich do roboty. Ja mam do dzielenia niektóre seslerie.

Na pewno złapały mączniaka w zeszłym roku wiosną i się nie zebrały pomimo ścięcia. W tym roku słabo przezimowały i część poszła za tęczowy mostek, a te które zostały wyglądają niczym 10 nieszczęść. Decyzja: utylizacja i miejsce mam na coś nowego
Zobaczymy co posadzę. Chciałam brunery w miejsce miodubek, jednak skoro hosty przypala słońce to i im nie będzie lekko
Coś wymyślę
Seslerii mam po kokardę, że tak to ujmę ona u mnie rośnie jak szalona, czy dbam, czy nie. Powiem szczerze, że się już mi opatrzyła. Dużo mam przy niej cięcia bo rośnie potworna na moje warunki lokalowe.
Roocika 15:25, 25 cze 2025

kasiab napisał(a)

Na pewno złapały mączniaka w zeszłym roku wiosną i się nie zebrały pomimo ścięcia. W tym roku słabo przezimowały i część poszła za tęczowy mostek, a te które zostały wyglądają niczym 10 nieszczęść. Decyzja: utylizacja i miejsce mam na coś nowego
Zobaczymy co posadzę. Chciałam brunery w miejsce miodubek, jednak skoro hosty przypala słońce to i im nie będzie lekko
Coś wymyślę
Seslerii mam po kokardę, że tak to ujmę ona u mnie rośnie jak szalona, czy dbam, czy nie. Powiem szczerze, że się już mi opatrzyła. Dużo mam przy niej cięcia bo rośnie potworna na moje warunki lokalowe.

No właśnie u mnie urosła i takie gniazda się w środku robią więc mus podzielić i odmłodzić. Na szczęście nie wszystkie naraz hehe

A o mączniaku na miodunce- Magara też mi o tym pisała hmm, zobaczymy jak będzie

Będę zaglądać co wymyślisz.
kasiab 17:08, 25 cze 2025

Roocika napisał(a)

No właśnie u mnie urosła i takie gniazda się w środku robią więc mus podzielić i odmłodzić. Na szczęście nie wszystkie naraz hehe

A o mączniaku na miodunce- Magara też mi o tym pisała hmm, zobaczymy jak będzie

Będę zaglądać co wymyślisz.

Gdybyś miała pomysł to dziel się koniecznie
kasiab 05:18, 30 cze 2025

Ścieżki do domu i na taras od wczoraj wypieków. Można wywozić ziemię i szykować miejsce pod kostkę. Wczoraj wstałam o 4 i do ogrodu póki nie było upału (finalnie okazało się, że było całkiem przyjemnie na pracę w ogrodzie). Przyjechała moja Mama i po 6 dołączyła i pomogła

Z rabaty z hakone mogę powyciągać hosty, które przypala słońce. Pójdą na przedpłocie bo nie chce ich wyrzucać.
Teściowie wykopali mi u siebie różne hosty, także pójdą w miejsce tych tu.
kasiab 05:23, 30 cze 2025

Na frontowej małej wycięłam szałwie. Okazało się, że i tam mam to trawsko leśne, które w lesie wygląda świetnie. Część seslerii musiałam usunąć bo zaczęło zamierać. Jeżówki się nie obudziły. Wygląda strasznie bieżnia ta rabatka

Tutaj jeszcze nieopielone ścieżki, które już są czyste

Myślę, że posadzę tu coś, który będę formować w kulę.
Nie wiem jeszcze ani jak, ani ile.

Muszę eksmitować stąd proso prairie zły. Prawdopodobnie wyleci na rożanke bo lubię jego ażurowe kwiatostany
LIDKA 06:34, 30 cze 2025

Znowu kawał pracy do przodu

Rabatki z hakone fajna bardzo.

Kasia jak trawnik?
LIDKA 06:36, 30 cze 2025

Kasia jak chcesz siewki jeżówek to napisz adres na priv.
kasiab 07:08, 30 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Znowu kawał pracy do przodu

Rabatki z hakone fajna bardzo.

Kasia jak trawnik?

Rabatka z hakonkami dziekuję

A trawnik wygląda super tylko już mam kręta, bo jakże by inaczej co zasypie kopiec, zaraz jest w tym samym miejscu kolejny

Bardzo dziękuję za chęć podzielenia jezowkami jak siwy poram z tym co jest do zrobienia i będę miała przygotowane miejsce odezwę się