Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tu na razie jest klepisko....

Tu na razie jest klepisko....

kasiab 18:52, 21 cze 2025

mirkaka napisał(a)

Uważaj z mączką bazaltową, ma zasadowe ph, żeby nie przedobrzyć, nie wszystkie rośliny lubią wysokie ph, dodatkowo obornik też zasadowy

Dzięki za tę uwagę masz rację trzeba uważać
kasiab 06:02, 23 cze 2025

Weekend prócz odpoczynku i basenowania spędziłam na ogarnianiu ogrodu. Posadziłam hortensje na rabatę tzw cienista, która nią nie jest. Muszę na niej podmienić hosty, wysadzić paprocie bo są dość zmęczone od słońca.

Hakonki czują się tu jak ryby w wodzie i o dziwo Modlinie

Po przesadzaniu będę mogła zacząć kartonować i zasypywać korą żeby mieć trochę spokoju z chwastami
kasiab 06:03, 23 cze 2025

W donicy jest już praktycznie cała ziemia. Zostało do podsypania i wymieszania wzbogacone podłoże i sadzenie roślin

Muszę wykopać z rabat stipe i również tu umieścić, jak posadzę to co mam w planach.
kasiab 06:10, 23 cze 2025

Na froncie niestety długą rabatę czeka totalna masakra wraz z roślinami posadziłam jakieś leśne trawsko, które rozrasta się mega dywanem wrastając w inne rośliny. Nie da się z tego wyrwać chwastów i wszystko wygląda jak jeden wielki kołtun.
Bardzo żałuję posadzenia sporobolusów. Nie wiem czy one się tak fatalnie starzeją bo mam je od 4 lat czy nie pasuje im glina Patrząc na to jak wyglądają u mnie, a jak u Osób, które również je mają, to u mnie od początku prezentowały się mocno średnio.
Zdjęć nie wrzucam nawet ku pamięci bo chce absolutnie nie pamiętać po zmianie o tym wszystkim. Wystarczy mi, że jak wchodzę i wychodzę, to aż mnie trzęsie na widok tej rabaty
LIDKA 07:31, 23 cze 2025

Kasia teraz to już właściwie robisz prace dopieszczające.
Tu coś przesadzisz , tam dosadzisz, coś obetniesz itd.
Ogród wchodzi w fajną faze.

Też nabrałyśmy doświadczenia i wiemy co nam sie podoba. Zdaje sie że to ogrodowe dojrzewanie.

Mi na kortowej porosły rośliny i wiem co chce pozmieniać.
Za dużo tam naćkałam stanowczo.

P.s. rabata gdzie rośnie hakone bardzo fajna. Tam masz jeszcze ciut miejsca. Coś planujesz tam dać?
LIDKA 07:32, 23 cze 2025

Kasia a te drzewa to ile od tuj rosną?
kasiab 12:17, 23 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Kasia teraz to już właściwie robisz prace dopieszczające.
Tu coś przesadzisz , tam dosadzisz, coś obetniesz itd.
Ogród wchodzi w fajną faze.

Też nabrałyśmy doświadczenia i wiemy co nam sie podoba. Zdaje sie że to ogrodowe dojrzewanie.

Mi na kortowej porosły rośliny i wiem co chce pozmieniać.
Za dużo tam naćkałam stanowczo.

P.s. rabata gdzie rośnie hakone bardzo fajna. Tam masz jeszcze ciut miejsca. Coś planujesz tam dać?

Lidia chciałabym żeby to były dopieszczające prace... Rewolucja przede mną
Rabata z hakone jeszcze 2 lata temu była wypełniona roślinami. Niestety w zeszłym roku miodunki zaczęły mi wypadać i brunery czy paprocie. Stąd w tym roku dosadzone zostały anabelki, dojdą nowe hosty na podmianke może jarzmianki bo mi się bardzo podobają. Zobaczymy

Graby są ok 1,5m od płotu z tego co kojarzę
ajka 12:37, 23 cze 2025

kasiab napisał(a)
Na froncie niestety długą rabatę czeka totalna masakra wraz z roślinami posadziłam jakieś leśne trawsko, które rozrasta się mega dywanem wrastając w inne rośliny. Nie da się z tego wyrwać chwastów i wszystko wygląda jak jeden wielki kołtun.
Bardzo żałuję posadzenia sporobolusów. Nie wiem czy one się tak fatalnie starzeją bo mam je od 4 lat czy nie pasuje im glina Patrząc na to jak wyglądają u mnie, a jak u Osób, które również je mają, to u mnie od początku prezentowały się mocno średnio.
Zdjęć nie wrzucam nawet ku pamięci bo chce absolutnie nie pamiętać po zmianie o tym wszystkim. Wystarczy mi, że jak wchodzę i wychodzę, to aż mnie trzęsie na widok tej rabaty

O sporobolusach nawet nie słyszałam. Ja wywaliłam u siebie całkiem pysznogłowki i penstemony harlequina. Musiałam przełknąć fakt straconych pieniędzy, bo kosztowały niemało. Niestety nie zawsze coś co sprawdzą się u innych sprawdzi się w naszym ogrodzie. Może teraz posadzisz coś na co wcześniej nigdy byś nie wpadła.
kasiab 13:33, 23 cze 2025

ajka napisał(a)

O sporobolusach nawet nie słyszałam. Ja wywaliłam u siebie całkiem pysznogłowki i penstemony harlequina. Musiałam przełknąć fakt straconych pieniędzy, bo kosztowały niemało. Niestety nie zawsze coś co sprawdzą się u innych sprawdzi się w naszym ogrodzie. Może teraz posadzisz coś na co wcześniej nigdy byś nie wpadła.

Powiem tak: niczego nie tracisz. Sporobolusy u mnie były nijakie i brzydko się zestarzały normalnie jak kosotrzewa sina nie wyróżniały się niczym szczególnym i nijak podbijały urodę roślin dookoła

A dlaczego pysznogłówki wywaliłaś? ja się zauroczyłam nimi i ostróżkami

Mam nadzieję, że jak będę robiła rabatę na froncie to się czymś zachwyce i będzie rosło takie cudów u mnie niczym w katalogu
ajka 14:58, 24 cze 2025

Kostrzewy sinej też nigdy nie kupiłam do swojego ogrodu

Pysznogłówki musiałam wywalić, bo zanim dobrze zakwitły łapały mącznika i nic na niego nie pomagało. Wyglądały okropnie. Część oddałam. Obdarowana zadowolona. Możliwe, że to kwestia mojej ciężkiej ziemi.