Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

tomekb 08:01, 25 cze 2014

Witam wszystkich,
Lepiej uczyć się na cudzych błędach, niestety czasami człowiek coś zrobi i dopiero później zdobywa na tem temat wiedzę.
Przestudiowałem artykuły i tematy o trawnikach, ale nie wiem w którą stronę teraz ruszyć.
Pierwszą trawę zasiałem 3 lata temu, rok temu powstało ogrodzenie, w tym roku wyrównałem teren, nawiozłem czarnej ziemi i na wiosnę zasiałem trawę.
Tylko że nawiozłem ziemię na starą trawę, która nie była idealna. Tam gdzie nawiozłem tej ziemi powiedzmy 7cm i więcej nowa wygląda w miarę ok

Niestety tam gdzie tej ziemi nawieziono ok 4cm (wcześniej równane z lekka katapilerem, w niektórych miejscach pod tymi 4cm zostałą stara, wniektórych nie)trawa wygląda tak:

Na początku przed nawiezieniem miałem wypożyczyć porządną glebogryzarkę, ale miałem problemy z jej przewiezieniem samochodem osobowym i poszedłem na skróty .
Dodatkowo spryskałem w tym roku już 2 razy chwastoksem (kolejny błąd, teraz wiem za młoda trawa).
Pewnie nie wybrałem też dobrej mieszanki traw (z hipermarketu bodajże angielska wolnorosnąca)
Pytanie, ratować to, zacząc dokarmiać, czy na jesień przegryźć glebogryzarką i zacząć od nowa.
gemciu83 08:15, 25 cze 2014

Hortensja kup sobie zwykły nawóz pakowany po 25 i 50kg w hurtowni, sklepie rolniczym nie przepłacaj za to samo 4x więcej.
Wiosną możesz podawać Salmag, Saletrę amonową na start wiosenny.
Później przejdź sobie na Polifoski, Unifoski, Lubofoski itd.
Średnio ok. 20kg nawozu na 1000m kw potrzebujesz wysiać więc to koszt ok. 25-35zł, a nie 70-100zł

ElaB nie wiem ile jeszcze potrzebujesz stwierdzeń by przyjąć do wiadomości, że trawnik jest spalony.
Zamiast się zastanawiać już dawno na Twoim miejscu bym to wszystko wyrwał, przekopał, wygrabił, zasiał trawę podlewał i na wrzesień byłby ładny trawnik.
Tak będziesz czekać i czekać i zadawać pytania aż przyjdzie miesiąc grudzień i rok minie.

Aerację, wertykulację to robisz ale nie na rocznym trawniku tylko na starszym i też nie jest ona konieczna.
gemciu83 09:10, 25 cze 2014

tomekb - ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak aczkolwiek najlepiej zobaczyć trawnik na żywo ale... to ale to tak bym zrobił:
- wzruszył glebę i ręcznie grabiami do wertykulacji noże na końcu ponacinał dobrze całość.
- rozsiał nasiona trawy, a jak będzie potrzeba to jeszcze ręcznym kultywatorem przed siewem pojeździć po trawniku.
- na wysiane nasion rozsiał ziemię i udeptał/uwałował całość no i podlewać.
- później nawóz.

Tyle i już.

PS: jak masz młody trawnik i dajesz chwastox to dziel dawkę wymaganą na pół lub 3/4 stosuj bo zawsze przydusi chwasty nie po 3 dniach, a po np 7-8 czyli bez wielkiej różnicy.
Gardenarium 09:40, 25 cze 2014

Tomekb - tej trawie potrzebna jest głównie woda teraz - widać oznaki suszy i tych zabiegów, ale to da się uratować. Tak jak powyżej i jeszcze tę ziemię do posypania weź taką z worka, do trawników, albo torf, albo jeszcze lepiej przesiany kompost jak masz. Ciemny kolor dodatkowo sprawi, że trawnik będzie od razu ładniejszy. No i nie przywleczesz nasion chwastów z ziemią polną czy ogrodową (mogą zachwaścić ten trawnik).

Nasiona, ziemia, woda. lanie, lanie , lanie, potem nawóz i znowu lanie, lanie, lanie...

Coś takiego z tym posypaniem (tutaj zdjęcia z marca po wertykulacji)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie

Instagram Ogrodowiska
tomekb 10:39, 25 cze 2014

Dziękuję Gemciu83 i Danusiu za rady.
Zamierzam zrobić tak, jeśli coś nie tak proszę o sprostowanie:
1. Nabyłem wczoraj kolce do walca, także pojeżdżę i trochę napowietrzę (chociaż czytałem że przy młodym trawniku nie jest to zalecane)
2. Sieję (zakładam że taką mieszanką jak do tej pory, żeby nie namieszać)
tylko czy siać tak jak przy sianiu początkowym wszędzie równo i sporo, czy powiedzmy połowę tej dawki?
3. Kupuję ziemię w workach, rozsypuję.
4. Wałuję
5. Podlewam
6. Jak wykiełkuje to co dosiałem, nawożę.
7. Podlewam, koszę nawożę i tak w kółko

gemciu83 11:56, 25 cze 2014

Siej równo nie żałuj tych nasion - norma na opakowaniu to norma, że trawnik ma powstać, urosnąć zwiększając ciut normę z 40 na 35m kw z 1kg po prostu trawnik 2 letni uzyskasz troszkę wcześniej ot tyle.
Jak ziemię kupisz w sklepie w workach i ją rozsypiesz (możesz przesiać przez skrzynkę ażurową PCV po kwiatach itp. idzie jak burza wtedy praca) to odczekaj niech przeschnie ona by do walca przy ubijani się nie kleiła.
Podlewanie 2x dziennie rano i pod wieczór ale nie lej jak szalony tylko zraszaj i utrzymuj wilgoć.
W zależności od składu mieszanki nowe nasiona w po 5-7 dniach się pojawią aż po 18-21 dni (kostrzewy).
blackstork 12:28, 25 cze 2014

gemciu83 napisał(a)
Hortensja kup sobie zwykły nawóz pakowany po 25 i 50kg w hurtowni, sklepie rolniczym nie przepłacaj za to samo 4x więcej.
Średnio ok. 20kg nawozu na 1000m kw potrzebujesz wysiać więc to koszt ok. 25-35zł, a nie 70-100zł

Gemciu83, o jakim nawozie piszesz (ja szukam ale nie znalazłem)? Czym się różnią te polifoski, unifoski, lubofoski?
gemciu83 14:00, 25 cze 2014

Saletra amonowa, Salmag = te zwykłe co mówię.
Pozostałe różnią się składem % NPK.

Polifoska 4
Polifoska 5
Polifoska 6

Unifoska 1
Unifoska 2

Ten typowo jesienny pod koniec września można zastosować:
Tarnogran PK(CaMgS) 12-23-(6-4-4)

Lubofoska 4-12-12

Wystarczy.
Nie masz go w mieście wyjedź 2km poza miasto i w pierwszej hurtowni rolnej, składzie rolniczym kupisz te nawozy. Cenowo to 100kg od 90 do 140 zł może kosztować.
Gardenarium 19:46, 25 cze 2014

tomekb napisał(a)
Dziękuję Gemciu83 i Danusiu za rady.
Zamierzam zrobić tak, jeśli coś nie tak proszę o sprostowanie:
1. Nabyłem wczoraj kolce do walca, także pojeżdżę i trochę napowietrzę (chociaż czytałem że przy młodym trawniku nie jest to zalecane)
2. Sieję (zakładam że taką mieszanką jak do tej pory, żeby nie namieszać)
tylko czy siać tak jak przy sianiu początkowym wszędzie równo i sporo, czy powiedzmy połowę tej dawki?
3. Kupuję ziemię w workach, rozsypuję.
4. Wałuję
5. Podlewam
6. Jak wykiełkuje to co dosiałem, nawożę.
7. Podlewam, koszę nawożę i tak w kółko

3a. po rozsypaniu ziemi trzeba ją rozgrabić przed wałowaniem, a nawet wałowanie niekonieczne.

Instagram Ogrodowiska
Hortensja 22:05, 25 cze 2014

gemciu83 napisał(a)
.

dzięki, nie ma to jak głos zdrowego rozsądku