Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 18:56, 23 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kocham Twoje foty miłością wielką

OMG! Sylwuś, aleś poleciała z tym wyznaniem miłości!
Normalnie będę musiała coś ładnego dla Ciebie wygrzebać...
Muszelka 19:28, 23 lis 2018

Mari napisał(a)
Moje przywitanie ze Śnieżką było 3 lata temu i niestety we mgle i w potwornie zimnym wietrze - był lipiec a my w kurtkach i rękawiczkach...

Mari, Śnieżka jest stosunkowo niską górą (1602 m. n.p.m.), ale ma największą wybitność w Polsce (sic!). Zaraz po niej plasuje się Babia Góra. Obie są górami bardzo zimnymi i bardzo wietrznymi.
Przed chwilą sprawdziłam - teraz na Śnieżce wieje wiatr z prędkością 57 km/h. Zimą wiatr 80-120 km/h to norma.

Nie wszyscy wiedzą, że w czasie II wojny światowej niemieccy komandosi odbywali na Śnieżce ćwiczenia przed atakiem na Norwegię, ponieważ panujący na niej klimat jest bardzo podobny do strefy koła podbiegunowego - średnia roczna temperatura na Śnieżce nieznacznie przekracza 0° C.

Często latem, gdy w Szklarskiej Porębie jest np. 24° C. na szczycie Śnieżki temperatura wynosi zaledwie 5° C. Turyści wjeżdżający na Kopę wyciągiem często przeżywają szok termiczny na Śnieżce (choć to z Kopy tylko ok. 200 m. różnicy wysokości).
Muszelka 19:52, 23 lis 2018

Dla Sylwi Przerwa w wędrówce. Muszelka siedzi sobie na trawie, popija kawę z termosu i robi zdjęcia masywu Drei Türme.

Muszelka 19:58, 23 lis 2018

Mari napisał(a)

Ja mam bliżej w nasze Taterki

Ach Taterki... moja stara miłość
Muszelka 20:02, 23 lis 2018

I jeszcze dorzucę Muszelkę patrzącą tęsknym okiem na Grossglockner...

Muszelka 20:17, 23 lis 2018

Dodam dwa zdania na temat ogrodowy Po pracy przyjechałam na działkę. Przed zmrokiem zdążyłam zgrabić tonę liści sprzed ogrodzenia. Brzozy gołe. Listopad pełną gębą.
gogo 21:34, 23 lis 2018

Muszelka napisał(a)
Dla Sylwi Przerwa w wędrówce. Muszelka siedzi sobie na trawie, popija kawę z termosu i robi zdjęcia masywu Drei Türme.

A gdzie buty?
Patrzę na kamienie w trawie i stwierdzam: choćbyśmy nie wiem jak się starali, tak pięknie nie ułożymy.
A mam " kamiennego " bzika, co widać w moim ogrodzie, a i tak chciałabym jeszcze
ryska 22:28, 23 lis 2018

Muszelko zamówiony album dziś dotarł i jest piękny.
Jeszcze raz dziękuję
Dorota123 23:36, 23 lis 2018

Muszelka napisał(a)
Doroto, przed chwilą uważnie przyjrzałam się oryginałom tych czterech zdjęć. I wiesz, co stwierdziłam? ... że najlepszą jakość naświetlenia ma zdjęcie wykonane telefonem (sic!) Czyli lepiej poradził sobie z naświetleniem automat w komórce, niż mój manualny nastaw w aparacie fotograficznym.

Od razu przypomniałam sobie, że czasami elektroniczny stroik lepiej nastroi mi gitarę niż ja sama. O zgrozo! Czas umierać!

Odnośnie zaś jakości zdjęć z telefonu i aparatu fotograficznego: oryginały zdjęć z mojego aparatu (cyfrowy Canon) mają ok. 2- 3 MB, oryginały zdjęć z komórki ok. 10 – 12 MB.

Różnica na plus dla aparatu leży zatem w możliwości operowania głębią ostrości, czasem naświetlania, balansem bieli, EV, itd.
Ja mam Nikona 5100 i jadę tylko na automatach, zmieniam tylko tryby. Nie potrafię robić zdjęć na manualu, robię tak na wyczucie.
Fota zimowa wygląda jak polukrowana, uwielbiam takie widoki, ale że jestem zmarzlakiem to od samego patrzenia robi mi się zimno
sylwia_slomc... 00:02, 24 lis 2018

Muszelka napisał(a)

Cudowna fotograffia dziękujęZachwycona jestem widokiem