Mari, Śnieżka jest stosunkowo niską górą (1602 m. n.p.m.), ale ma największą wybitność w Polsce (sic!). Zaraz po niej plasuje się Babia Góra. Obie są górami bardzo zimnymi i bardzo wietrznymi.
Przed chwilą sprawdziłam - teraz na Śnieżce wieje wiatr z prędkością 57 km/h. Zimą wiatr 80-120 km/h to norma.
Nie wszyscy wiedzą, że w czasie II wojny światowej niemieccy komandosi odbywali na Śnieżce ćwiczenia przed atakiem na Norwegię, ponieważ panujący na niej klimat jest bardzo podobny do strefy koła podbiegunowego - średnia roczna temperatura na Śnieżce nieznacznie przekracza 0° C.
Często latem, gdy w Szklarskiej Porębie jest np. 24° C. na szczycie Śnieżki temperatura wynosi zaledwie 5° C. Turyści wjeżdżający na Kopę wyciągiem często przeżywają szok termiczny na Śnieżce (choć to z Kopy tylko ok. 200 m. różnicy wysokości).
Dodam dwa zdania na temat ogrodowy Po pracy przyjechałam na działkę. Przed zmrokiem zdążyłam zgrabić tonę liści sprzed ogrodzenia. Brzozy gołe. Listopad pełną gębą.
A gdzie buty?
Patrzę na kamienie w trawie i stwierdzam: choćbyśmy nie wiem jak się starali, tak pięknie nie ułożymy.
A mam " kamiennego " bzika, co widać w moim ogrodzie, a i tak chciałabym jeszcze
Ja mam Nikona 5100 i jadę tylko na automatach, zmieniam tylko tryby. Nie potrafię robić zdjęć na manualu, robię tak na wyczucie.
Fota zimowa wygląda jak polukrowana, uwielbiam takie widoki, ale że jestem zmarzlakiem to od samego patrzenia robi mi się zimno