Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Mgduska 21:12, 01 lut 2019

Pancerne rośliny jakby nie było, komu by się chciało jeszcze na przedwiośniu tak starać, ja nie wiem, jak one to robią - ja jestem ledwo żywa - WIOSNY!
Muszelka 17:25, 03 lut 2019

W listopadzie napisałam, że kupiliśmy bilety na 'Visual Concert' https://www.youtube.com/watch?v=1vOztiNyoQ4

I właśnie wczoraj byliśmy w Poznaniu na tym Koncercie Muzyki Filmowej i Epickiej z projekcją najpiękniejszych miejsc Ziemi na dużym, kinowym ekranie. Odbyliśmy wzruszającą, dwugodzinną podróż dookoła świata poprzez tropikalne lasy, ośnieżone szczyty górskie, pustynie, dżungle, kraje nordyckie, najcudowniejsze wyspy świata, zanurzyliśmy się też w niesamowity podwodny świat,... itd.
Obraz filmowy został zrealizowany z lotu ptaka techniką timelapse. Po prostu – cud miód dla oczu i serca...
Ale na tym nie koniec W rytm przewijających się na ekranie obrazów przepięknie grała 80-osobowa orkiestra symfoniczna w towarzystwie chóru UAM utwory muzyki filmowej. Całość została zrealizowana naprawdę na najwyższym, światowym poziomie.

Ten niezwykły spektakl będzie powtórzony w Polsce jeszcze tylko dwa razy: 1 marca w Gdyni i 15 marca we Wrocławiu. Jeśli kogoś z Was zainteresowało to co napisałam, to gorąco polecam udział w tym spektakularnym przedsięwzięciu.
Muszelka 17:29, 03 lut 2019

gosika67 napisał(a)
Hej a czy coś naszego znajdzie się, ostatnio Bieszczady są reklamowane.

Obiecałam Goni, że w lutym Jej odpowiem, co niniejszym czynię. Niestety, nie. Koncert był REWALACYJNY, jednak bez polskiego akcentu.

To był moim zdaniem jeden jedyny minus tego koncertu. Liczyliśmy, że na zakończenie ujrzymy obrazy z Polski lub usłyszymy muzykę z naszego rodzimego filmu. Szkoda... Może za rok...
Muszelka 17:39, 03 lut 2019

Ewa777 napisał(a)
Masz takie piękne żurawki zimą?

Zdjęcia przedstawiają żurawkę 'Red Lightning'. Ta odmiana jest piękna cały rok, również w zimie. Ma bardzo duże liście w kolorze żółto-limonkowo-czerwonym. Właściwie nie widać na niej oznak mrozu. A było u nas kilkanaście bezśnieżnych dni i nocy z temperaturą do -10 stopni. Śnieg leżał tylko dwa dni, gdy temperatura oscylowała ok. -3 st. Tak więc jest to odmiana, która bardzo dobrze wytrzymuje mrozy.

Mam różne odmiany żurawek, wszystkie dobrze znoszą zimy, ale w przeciwieństwie do 'Red Lightning' jednak w czasie mrozów trochę tracą na urodzie.
Muszelka 17:56, 03 lut 2019

Mgduska napisał(a)
Pancerne rośliny jakby nie było, komu by się chciało jeszcze na przedwiośniu tak starać, ja nie wiem, jak one to robią - ja jestem ledwo żywa - WIOSNY!

A wiesz, że wszystkie poduszki dzwonka dalmatyńskiego w moim ogrodzie są też bardzo ładne, zieloniutkie? Jakby nie było zimy
Zdjęcia sprzed tygodnia.

gosika67 18:25, 03 lut 2019

Kryształki ładnie wyglądają w limonkowym kolorze.Dzięki,ze pamiętałaś i mi odpowiedziałaś, faktycznie szkoda, u nas też są ładne krajobrazy i ta złota polska jesień w górach.
Muszelka 18:27, 03 lut 2019

Nowa12 napisał(a)
Żurawki u Ciebie wymiatają .
Aż trudno uwierzyć, że zimą mają taki kolor.

Agato, to odmiana'Red Lightning', zimą nie traci na urodzie

Nowa12 22:46, 03 lut 2019

Też ci dziękuję za odpowiedź. Wybieram fajne żurawki i funkie do rabaty a ta przykuwa wzrok.
Muszelka 22:57, 03 lut 2019

Tak, tę odmianę mogę śmiało Ci polecić. Ma bardzo duże dorodne liście, o kolorystyce przykuwającej wzrok.Jej kępy dochodzą do 40 cm wysokości. Łatwo się rozmnaża- młode sadzonki wkopuję wprost do ziemi jesienią lub wczesną wiosną. Przyjmują się w 100%.
Muszelka 00:06, 04 lut 2019

Grażynce, Wiklasi, Aniom do kwadratu, Izabelli, Rysce, Basi, Agacie, Danie, Gosi, Ewie oraz Wszystkim Niewymienionym, a odwiedzającym mój wątek ofiaruję Cukrowy Kapelusz (Zuckerhütl 3507 m. n.p.m.) w pierwszych promieniach słońca.